Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Κατέθεσε η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας

Μέσα από τις δραματικές περιγραφές των μαρτύρων, αναβίωσε την Παρασκευή στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, στα Χανιά, η αιματηρή συμπλοκή με τους δύο νεκρούς, που συγκλόνισε την Κρήτη.

Μέσα από αντικρουόμενες και αλληλλοαναιρούμενες πολλές φορές καταθέσεις  σε μια μακρά και  εξαντλητική ακροαματική διαδικασία το Δικαστήριο  καλείται να συναρμολογήσει το παζλ των γεγονότων της νύχτας της 2ας Μαϊου 2020 στα Ανώγεια που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους: Τον 63χρονο λυράρη Λευτέρη Καλομοίρη και τον 32χρονο Γιώργο Ξυλούρη.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθεται ο 30χρονος γιος του λυράρη, ο οποίος σε πρώτο βαθμό έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Η δίκη στο Εφετείο ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, συνεχίστηκε την Παρασκευή και διεκόπη για τις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη πραγματοποιείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και γι΄ αυτό το λόγο εντός της δικαστικής αίθουσας απαγορεύτηκε η είσοδος στα μέλη και των δύο οικογενειών τα οποία οριοθετήθηκαν σε διαφορετικά προαύλια του δικαστικού μεγάρου.

«Ήταν αφηνιασμένος, τον είχαν ντροπιάσει»

Στην κατάθεσή της, η χήρα του Ξυλούρη, ανέφερε:

«Εκείνο το απόγευμα είχε βγει για καφέ. Μου τηλεφώνησε κατά τις 9 το βράδυ και μου είπε   αν θέλω τίποτα γιατί θα επέστρεφε σπίτι να καθόμασταν, να βλέπαμε καμιά ταινία. Ήρθε χτυπημένος από το φονιά στο πρόσωπο. Εγώ ήμουν στον καναπέ, άκουσα τα βήματα.

Προσπάθησα να δω τα τραύματά του αλλά δεν με άφηνε, ήταν ντροπιασμένος.

Ο ξάδερφός του τον ακολούθησε, μπήκε μέσα και κλείδωσε την πόρτα.

Είχε μεγάλο θύμο, τον είχαν δείρει στην πλατεία του χωριού.

Ήταν αφηνιασμένος τον είχαν ντροπιάσει.

Από κάτω ήταν ο φονιάς του φώναζε τον απειλούσε, του έλεγε θα σε σκοτώσω μπροστά στα παιδιά».

Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί επεισόδιο μεταξύ του νεκρού και του κατηγορούμενου.

«Πήγα να φερω να του περιθαλψω τα τραύματα και αυτός έφυγε από τη μπαλκονόπορτα στην κρεβατοκάμαρα,  πήδηξε στο ταρατσάκι και έφυγε.

Φωνάζω έφυγε- έφυγε. Ο ξάδερφος προσπαθούσε να ξεκλειδώσει. Μέχρι να κατέβω κατω, άκουσα πυροβολισμούς και είδα τον άντρα μου νεκρό.» τόνισε.

Ως προς την δική της εκδοχή των γεγονότων, ανέφερε πως  πιστεύει ότι ο κατηγορούμενος χτύπησε τον Ξυλούρη από πίσω και τοτε το όπλο του εκπυρσοκρότησε και σκοτωσε τον Λευτερη Καλομοίρη.

«Ο σύζυγός μου δεν ήθελε να σκοτώσει κανέναν, δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος» είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, σε πράξη αντεκδίκησης στη θέα του νεκρού πατέρα του, αποδίδει ξεκάθαρα την δολοφονία του Γιώργου Ξυλούρη από τον γιο του Λευτέρη Καλομοίρη, η μοναδική μάρτυρας που ήταν παρούσα στο διπλό φονικό.

Η γυναίκα που θεωρείται μάρτυρας “κλειδί” για την συναρμολόγηση του παζλ της τραγωδίας, έδωσε λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων του Μαΐου του 2020.

Όπως είπε, είδε τον Γιώργο Ξυλούρη να έχει πάρει το όπλο του από το αυτοκίνητό του και να περιμένει σκυφτός τον Καλομοίρη. Όπως χαρακτηριστικά είπε, τον πέρασε για σκύλο.

«Κατάλαβα πως ήθελε να κάνει το κακό. Του φώναξα, Γιώργη μη σκέψου τα παιδιά σου. (…) Φώναξα του Λευτέρη, “Λευτέρη κρατάει πιστόλι! Κι εκείνος κατάλαβε πως είχε φτάσει η κακιά η ώρα».

Τότε όπως είπε, ο Γιώργος Ξυλούρης με ένα “δαιμονικό πέταγμα” επιτέθηκε στον Λευτέρη Καλομοίρη, ακολούθησε συμπλοκή στο έδαφος και δύο πυροβολισμοί.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, είδε τον κατηγορούμενο να κατευθύνεται προς το σημείο του επεισοδίου.

«Του λέω μη Μανώλη μη…» και πιάνει τον πατέρα του από τον ώμο. Ο Μανώλης φώναζε «μπαμπά μπαμπά, ίντα κάνε αυτός μωρέ» και στη συνέχεια έβγαλε το όπλο.

Πάντως οι δικηγόροι των Ξυλούρηδων έκαναν λόγο για μια αναξιόπιστη μάρτυρα.

Η κατάθεσή της διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, καθώς θεωρείται κομβικής σημασίας για την υπόθεση, με το Δικαστήριο να καλείται να αποφανθεί για το εάν η αφαίρεση της ζωής του Ξυλούρη ήταν μια εν ψυχρώ δολοφονία ή έγινε σε βρασμό ψυχικής ορμής, ως αντεκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του.

Άλλωστε η δική της κατάθεση αναιρεί κατάθεση προηγούμενου μάρτυρα ο οποίος τραυματίστηκε στο συμβάν.

zarpanews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί