Αποστάσεις από την κυβερνητική γραμμή: “Φωτιές” από βουλευτές της ΝΔ για την παρέμβαση Ντογιάκου

Σαφείς αποστάσεις από την άπλετη κυβερνητική στήριξη στον Ισίδωρο Ντογιάκο που υπέγραψε γνωμοδότηση ταυτόσημη με συνταγματική εκτροπή στη συντονισμένη προσπάθεια να μην ριχθεί φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, πήρε η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ ο Κώστας Τζαβάρας έκανε ανάλογη παρέμβαση.

Δείτε:

 O Ντογιάκος καθαρίζει για Μητσοτάκη: Απειλεί με κυρώσεις την ΑΔΑΕ για τους ελέγχους στις υποκλοπές!

Τσίπρας σε Ντογιάκο: Σας περιμένω να με συλλάβετε, παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας

Καλύπτει τον Ντογιάκο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – Eπίθεση στον Αλ. Τσίπρα

«Κανένα κρατικό όργανο δεν μπορεί να ασκήσει εποπτεία στην ΑΔΑΕ»: Ηχηρή παρέμβαση Ράμμου για Ντογιάκο

Η βουλευτής της ΝΔ που όλο αυτό το διάστημα που αποκαλύπτεται το δυσώδες σκάνδαλο, έχει κάνει πλείστες δηλώσεις με τις οποίες διαφοροποιείται από το κυβερνητικό αφήγημα περί απορρήτου, με νέες δηλώσεις της αφήνει σαφέστατες αιχμές για τη γνωμοδότηση Ντογιάκου που αυθαιρέτως προσπαθεί να αφαιρέσει αρμοδιότητες από την ΑΔΑΕ, οι οποίες εκπορεύονται από το Σύνταγμα.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στο Attica TV το βράδυ της Τρίτης (10/1), απέφυγε να σχολιάσει αυτή καθαυτή τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επεσήμανε, όμως ότι οι υποκλοπές «είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να διαλευκανθεί. Όποιος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει πρέπει να διευκολύνεται», αναφερόμενη ευθέως στις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ.

Κώστας Τζαβάρας: «Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για την ΑΔΑΕ»

Βόμβες από τον βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα κατά του Ισίδωρου Ντογιάκου αλλά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την άπλετη στήριξη που παρείχε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην γνωμοδότηση – συνώνυμη με συνταγματική εκτροπή – που υπέγραψε αναφορικά με τη δυνατότητα ελέγχων της ΑΔΑΕ στις περιπτώσεις παρακολούθησης πολιτών για εθνικούς λόγους από την ΕΥΠ. 

Μιλώντας στο Attica TV το βράδυ της Τρίτης, ο Κώστας Τζαβάρας υπογράμμισε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για την ΑΔΑΕ.

«Για μένα, τόσο στον πολιτισμό όσο και στη δημοκρατία, δεν πρέπει να διχάζεται η πολιτική ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Εκεί πρέπει να είμαστε ενωμένοι όλοι. Και εδώ στο θέμα που μου θίγετε, η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη. Θεωρώ ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για τέτοιου είδους ζητήματα που με βάση το Σύνταγμα ανάγονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μόνο εκεί ελέγχονται οι αποφάσεις των ανεξαρτήτων αρχών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής της ΝΔ συνέχισε τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη γνωμοδότηση «όπως σωστά ειπώθηκε και από καθηγητές, δεν έχει δικαιοδοτικό χαρακτήρα και γι’ αυτό δεν δεσμεύει». Όπως εξήγησε, με βάση το άρθρο 29 του Κώδικα περί Οργανισμού Δικαστηρίων ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να απαντάει σε ιδιωτικά αιτήματα αλλά μόνο στα αιτήματα συγκεκριμένων δημοσίων αρχών. Επίσης στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτή η γνωμοδότηση έγινε αυτεπαγγέλτως «αφού όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε ένα αίτημα από μία δικηγόρο της WIND. Η οποία WIND, στη συνέχεια όμως απ’ ό,τι μάθαμε αναγκάστηκε από τη μητρική εταιρεία να συνεργαστεί με τον κ. Ράμμο».

Ο Κ. Τζαβάρας μάλιστα εξήρε τη συμβολή του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμου στη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, επισημαίνοντας ότι τον συνάντησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «και πραγματικά εκεί κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν άξιο δικαστή και θα πρέπει όλοι να τον βοηθήσουμε. Και θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να είναι κοινή προσπάθεια όλων μας». 

«Δεν μπορεί να φθείρονται οι δημοκρατικοί θεσμοί με γνωμοδοτήσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θεωρώ ότι ήταν μία άστοχη, μια άτυχη περίπτωση αυτή» υπογράμμισε ο Κ. Τζαβάρας, αναφερόμενος και σε έναν λόγο παραπάνω όπως είπε. «Με βάση τον Ποινικό Κώδικα, δεν αποτελεί άδικη πράξη, εγκληματική, όποια γίνεται για την ενάσκηση δικαιώματος που προβλέπει ο νόμος ή προς εκπλήρωση νόμιμης υποχρέωσης. Αυτό που έκανε λοιπόν ο κ. Ράμμος, να πάει να ελέγξει αν οι συγκεκριμένες καταγγελίες που του έγιναν ευσταθούν, προβλέπεται από την περίπτωση ε του άρθρου 6 του νόμου 3115/2003, που είναι ο νόμος για τις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης ανεξάρτητης αρχής. Ποιον απειλεί λοιπόν; Αυτόν που ενήργησε στα πλαίσια νόμιμης εξουσίας που έχει;» ξέσπασε γελώντας ο βουλευτής της ΝΔ.

«Κινδυνεύετε αύριο ο κ. Οικονόμου να πει ότι είσαστε τοξικός» του επισήμανε η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία ήταν στο ίδιο πάνελ. «Τον κ. Οικονόμου τον εκτιμάω. Σέβομαι την προσπάθεια που κάνει ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εγώ ξέρετε ότι υποστηρίζω την κυβέρνηση, είμαι μέλος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αυτό δεν πρόκειται να σταματήσω να το υπερασπίζομαι. Αλλά ταυτόχρονα όμως για μένα αυτό που προέχει, ειδικά για την Ελλάδα, είναι η υπεράσπιση σε εθνικό μέτωπο και του πολιτισμού μας και της δημοκρατίας μας» κατέληξε με νόημα ο Κ. Τζαβάρας.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Τζαβάρας έχει διαφοροποιηθεί από την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο τον Νοέμβριο είχε τονίσει ότι οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση «από το να κάθονται και να κλώθουν, πρέπει να βγουν στην δράση».

Λίγες ημέρες αργότερα, είχε αντικατασταθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – της οποίας είναι τακτικό μέλος – σε συνεννόηση με το κόμμα του, όπως είχε δηλώσει, για να μην προκαλέσει «ρήγμα στην οριακή πλειοψηφία» καθώς διαφώνησε με την επίκληση του απορρήτου όσων κατέθεταν στην Επιτροπή. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί