Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων: Το Υπουργείο Ανάπτυξης διευρύνει το ωράριο, αυξάνει τις Κυριακές και καταργεί αργίες

Τη νομιμοποίηση λειτουργίας των καταστημάτων για 8 Κυριακές τον χρόνο, και τη θεσμοθέτηση 32 Κυριακών για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, περιοχές του Πειραιά και το πάρκο των Σπάτων και του Ελληνικού επιχειρεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατάθεσε για διαβούλευση τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (OIYE).

Παράλληλα, η OIYE επισημαίνει τις δύο κυβερνητικές λαθροχειρίες που εμπεριέχονται στο εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις οποίες θα επιτρέπεται ρητά το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 06.00 έως τις 21:00 για όλη την εβδομάδα και τις Κυριακές που θα λειτουργούν, «διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό το ήδη “ξεχειλωμένο” ωράριο».

Παράλληλα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση καταργεί την Αργία της Δευτέρας του Πάσχα για τους εμποροϋπαλλήλους, «επιτρέποντας τη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή».

«Δημιουργεί έτσι τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους, οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν για μια ακόμα φορά “τα σπασμένα”, ενώ ταυτόχρονα οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια στα ωράρια λειτουργίας, ασκώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» τονίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα, η OIYE σημειώνει ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, «ξεχειλώνει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καθώς δίνει τη δυνατότητα με την υπογραφή του, να λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ όσες Κυριακές επιθυμεί» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «περαιτέρω ακύρωση των κεκτημένων των αργιών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της OIYE:

«Η Κυβέρνηση, δια του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο νομοσχέδιο που κατάθεσε για διαβούλευση τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και με το ψευδεπίγραφο τίτλο «για την προστασία των καταναλωτών» επιχειρεί να νομιμοποιήσει και να διασφαλίσει τη λειτουργία των καταστημάτων για 8 Κυριακές τον χρόνο, ενώ θεσμοθετεί 32 Κυριακές για όλη την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, περιοχές του Πειραιά, το πάρκο των Σπάτων και του Ελληνικού.

Το νομοσχέδιο επίσης, επιχειρεί δύο ακόμα λαθροχειρίες: επιτρέπει ρητά το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 06.00 τα ξημερώματα έως τις 21:00 το βράδυ για όλη την εβδομάδα και τις Κυριακές που θα λειτουργούν, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό το ήδη «ξεχειλωμένο» ωράριο.

Παράλληλα, καταργεί την Αργία της Δευτέρας του Πάσχα για τους εμποροϋπαλλήλους, επιτρέποντας τη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή. Δημιουργεί έτσι τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους, οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν για μια ακόμα φορά «τα σπασμένα», ενώ ταυτόχρονα οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη ευχέρεια στα ωράρια λειτουργίας, ασκώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η Ομοσπονδία μας επανειλημμένα είχε επισημάνει ότι, η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων (κάθε Μάιο και Νοέμβριο εκάστου έτους) από την ίδια τη σημερινή Κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα να καταργηθεί αυτομάτως και η λειτουργία των καταστημάτων κατά την 1η Κυριακή των περιόδων αυτών και έτσι να μειωθούν οι Κυριακές από 8 σε 6 ετησίως.

Ταυτόχρονα, ο Υπ. Ανάπτυξης, ξεχειλώνει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων καθώς δίνει τη δυνατότητα με την υπογραφή του, να λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ όσες Κυριακές επιθυμεί. Κάνει τελικά το χατίρι, σε μερίδα των μεγάλων εμπορικών ομίλων, με συνεχείς έκτακτες νομοθετικές τροπολογίες, που σκοπό έχουν να εξοντώσουν τους εμποροϋπαλλήλους και τη μικρομεσαία επιχείρηση και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πλήρους απελευθέρωσης του Ωραρίου.

Με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώνεται η βούληση Υπουργού και μεγάλων ομίλων να επιβάλλουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με ακόμα πιο διευρυμένο ωράριο και χωρίς καμία δικαιολογητική βάση. Δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τις εκπεφρασμένες εδώ και καιρό ισχυρές αντιδράσεις των οργανώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτών, που εκπροσωπούν τον κλάδο του εμπορίου.

Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει την κυβερνητική αυτή προσπάθεια για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για περαιτέρω ακύρωση των κεκτημένων των αργιών. Οι συγκεκριμένες διατάξεις προδίδουν τη βαθιά περιφρόνηση των συντακτών και των εμπνευστών τους προς τους εργαζόμενους, καθώς επίσης την πλήρη αδιαφορία τους για την ανάπαυση, την προσωπική και οικογενειακή ζωή των εμποροϋπαλλήλων. Ο αγώνας μας για την υπεράσπιση της Κυριακής – Αργίας, με την νομοθετική κατοχύρωσης της, καθώς και την εργασιακή αξιοπρέπεια των εμποροϋπαλλήλων δε σταματά! Μαζί με τα σωματεία μας, συνεχίζουμε αγωνιστικά! ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί