Ελλείψεις φαρμάκων: Κάνει λόγο για «διόρθωση» τιμών ο Πλεύρης – Επανέλαβε τα περί παγκοσμίου προβλήματος

Ανέφερε ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά

Με γενόσημα φάρμακα και ηλεκτρονικές συνταγογράφησεις θα αντιμετωπίσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τις σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα, ενώ συνεχίζει το αφήγημα με τη χρήση δικαιολογιών και χρησιμοποιώντας την τακτική μετακύλισης ευθυνών, για το τεράστιο ζήτημα που έχει ανακύψει.

Δείτε επίσης: Ο ακροδεξιός υπουργός προκαλεί: Με πρωθυπουργό Μητσοτάκη δεν θα γίνουν αυξήσεις στα φάρμακα… εκτός από τα φτηνά!

Μάλιστα, δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά όσων αμφισβητούν τα περί παγκοσμίου προβλήματος στις ελλείψεις φαρμάκων. «Υπάρχουν χώρες που αυτή τη στιγμή βάζουν πλαφόν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αυτό απευθύνεται και σε κάποιους που νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση ή δεν είναι παγκόσμιο το πρόβλημα. Δεν βρίσκεται η χώρα μας σε τέτοιο επίπεδο» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης και συνέχισε λέγοντας πως «δεν έχουμε αναγκη να βάλουμε πλαφόν στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διότι ακριβώς και το τονίζω και συνδέεται με τη φυσιογνωμία της χώρας μας ότι έχει ελληνικό γενόσημο, ότι η δυνατότητα απουσίας σε κάποια γνωστά σιρόπια ή αντιπυρετικά είναι για το συγκεκριμένο αλλά υπάρχει το γενόσημο».

Σε ό,τι αφορά στις αυξήσεις τιμών σε φάρμακα ο κ. Πλεύρης τόνισε πως γίνονται «διορθώσεις» τιμών που «δεν θα επωμιστούν οι πολίτες».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων, ανέφερε ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά. «Θέλω να καταστήσω σαφές πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σχετικά με τις αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και «παιδικά φάρμακα» είπε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. Έχουν την επάρκεια στα ελληνικά γενόσημα».

Σε σχέση με τα αναπνευστικά – αποφρακτικά διευκρίνισε πως διευρύνονται οι παραγγελίες για όσα δεν τα έχει η ελληνικη φαρμακοβιομηχανία.

Σχέδιο αύξησης τιμών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρεται να σχεδιάζει αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την τσέπη των καταναλωτών.

Στη σύσκεψη που είχε ο Θάνος Πλεύρης το απόγευμα της Δευτέρας με εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου, απ’ όπου εξήγγειλε μέτρα-ασπιρίνες για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Υγείας αποφάσισε «εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας», σύμφωνα με την «Αυγή», που επισημαίνει ότι πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν πως η κυβέρνηση ουσιαστικά ανακοίνωσε με… ευγενικό τρόπο τις αυξήσεις στις τιμές.

«Τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε. Δηλαδή πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να έχουμε φάρμακα σε τιμή κάτω από το κόστος», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στον ΣΚΑΪ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις αυξήσεις.

Δείτε επίσης: Γκάγκα: «Παράθυρο» για αύξηση της τιμής των φθηνών φαρμάκων!- Ιδού γιατί υπάρχουν οι ελλείψεις! 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί