Οριακή η κατάσταση του απεργού πείνας Θάνου Χατζηαγγέλου – Μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης

«Οι γιατροί μιλούν ακόμα και για ώρες. Το περιθώριο για λύση στενεύει»

Για οριακή κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας, Θάνου Χατζηαγγέλου, με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του, κάνει λόγο η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών.

Ο Θάνος Χατζηαγγέλου νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο Σερρών, έξω από το οποίο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πρωτοχρονιά.

Με εισαγγελική εντολή έγινε προσπάθεια υποχρεωτικής σίτισής του, αλλά ο ίδιος αντιστάθηκε και την απέτρεψε.

Ο Χατζηαγγέλου συνελήφθη ως μέλος της ομάδας «Αναρχική Δράση», για «τρομοκρατία».

Η ομάδα έχει αναλάβει την ευθύνη για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών χαμηλής ισχύος σε αυτοκίνητα και κτίρια (τελευταία ενέργεια τα γκαζάκια που τοποθετηθήκαν το Φεβρουάριο του 2022 έξω από το Ιδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης).

Όντας κρατούμενος μέχρι πριν από 20 μέρες των φυλακών Κορυδαλλού, αγωνίζεται ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα μαζί με άλλους κρατουμένους.

Όπως αναφέρει το Δίκτυο Αγώνων, «η άμεση απάντηση του κράτους στην αντίσταση και τον αγώνα ενάντια στις τυραννικές μεθόδους του ήταν όμως το σπάσιμο των κοινοτήτων που οργανώνονται και διεκδικούν, με εκδικητικές μεταγωγές, απομονώσεις και εντατικοποίηση του καθεστώτος εξαίρεσης.

»Μέσα σε αυτό το κλίμα ο αναρχικός κρατούμενος Θάνος Χατζηαγγέλου μετήχθη “εκδικητικά” στις 19 Δεκεμβρίου στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών (…) Ο Θάνος από την ίδια μέρα ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας με αίτημα τη γνωστοποίηση του πραγματικού λόγου της μεταγωγής του και την άμεση επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

»Εδώ και μια βδομάδα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σερρών, με την κατάσταση της υγείας του να βρίσκεται σε οριακό σημείο και να κινδυνεύει η ζωή του άμεσα, όπως προειδοποιούν οι γιατροί που τον παρακολουθούν».

Με επιστολή του ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Σερρών εκθέτει την εισαγγελέα Σερρών που έδωσε εντολή υποχρεωτικής σίτισης και ζητά άμεσες ενέργειες ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του απεργού πείνας.

Θέτει δε την παραίτησή του στη διάθεση των αρχών.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών, η οποία καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει παιχνίδια στις πλάτες των γιατρών και του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής δίνοντας άμεση λύση.

Μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης

Με την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας και δίψας Θάνου Χατζηαγγέλου να θεωρείται κρίσιμη, όλο και μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης από συλλογικότητες, φορείς και κόμματα.

Σήμερα στις 19:00 καλούν σε νέα διαδήλωση στήριξης του Θάνου Χατζηαγγέλου συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκη, στην Καμάρα.

Παρέμβαση για το θέμα έκαναν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΜέΡΑ25, ενώ και η Ένωση Ιατρών Σερρών κάλεσε την κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του κρατουμένου, που διαμαρτύρεται για τη μεταγωγή του στις φυλακές Νιγρίτας απ’ τον Κορυδαλλό.

Ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για «μια εκδικητική, ασφαλώς απαράδεκτη, μεταγωγή. Μια απεργία πείνας και τις τελευταίες ημέρες και δίψας. Ένας κίνδυνος για ζωή, ένας τεράστιος κίνδυνος, άμεσος…».

«Η ζωή του απεργού πείνας και δίψας, του αναρχικού προσωρινά κρατούμενου Θάνου Χατζηαγγέλου κινδυνεύει. Οι γιατροί μιλούν ακόμα και για ώρες. Το περιθώριο για λύση στενεύει. Μια λύση αυτονόητη και στην ουσία πανεύκολη, καθώς ο απεργός δεν διεκδικεί την ελευθερία ή κάποιο «προνόμιο», αλλά την μεταφορά του στις φυλακές που βρισκόταν, δηλαδή στον Κορυδαλλό, που ως προφυλακισμένος δικαιούται», τονίζει ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Η στιγμή δεν είναι για να κάνουμε αναλύσεις, ούτε καν για κραυγές ή αναθέματα για μια κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς, λειτουργεί μεροληπτικά και εκδικητικά. Τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι η ζωή ενός νέου ανθρώπου και αυτό διεκδικούμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας. Γιατί και η ζωή των κρατουμένων μετράει»», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

Να σταματήσουν οι προσπάθειες αναγκαστικής σίτισης του Θάνου Χατζηαγγέλου ζητά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης. Παράλληλα, ζητά να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, δηλαδή να γνωστοποιηθεί ο λόγος της μεταγωγής του και να πραγματοποιηθεί άμεσα η επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Σημειώνεται ότι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς έγινε με εισαγγελική εντολή προσπάθεια υποχρεωτικής σίτισής του στο Νοσοκομείο Σερρών όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος. Ωστόσο, ο ίδιος αντιστάθηκε και την απέτρεψε.

Ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Σερρών

Την Παρασκευή 30/12/2022 το απόγευμα ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής έλαβε εισαγγελική εντολή για την “λήψη των αναγκαίων κατάλληλων μέτρων και την διενέργεια κάθε αναγκαίας ιατρικής πράξης και θεραπείας που κρίνονται επιβεβλημένες από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου”.

Με δεδομένη την επιμονή άρνησης του ασθενούς να δεχθεί ιατρική βοήθεια, ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι με περιοριστικά μέτρα της κίνησης του ασθενή, δηλαδή σωματική καθήλωση.

Το μοναδικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα για την ακούσια περίθαλψη και καθήλωση ασθενούς είναι για ψυχιατρικούς ασθενείς και τα κριτήρια και προϋποθέσεις είναι αυστηρά και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT).

Ως γιατροί δεσμευόμαστε από τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας σύμφωνα με τον οποίο ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης εάν ο ασθενής έχει ικανότητα για συναίνεση.

Ως γιατροί θλιβόμαστε να βλέπουμε έναν νέο άνθρωπο να θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο χωρίς να μπορούμε να τον βοηθήσουμε, αλλά σεβόμαστε την προσωπική του επιλογή.

Με τον ίδιο τρόπο θλιβόμαστε όταν ένας ασθενής με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου προσέρχεται στο ΤΕΠ αλλά αρνείται νοσηλείας, γιατί ξέρουμε ότι είναι επικίνδυνο γι ατη ζωή του, αλλά σεβόμαστε την επιλογή του

Θλιβόμαστε όταν ασθενής με οξύ ισχαιμικό ΑΕΕ αρνείται να υποβληθεί σε ενδοφλέβια θρομβόλυση, γιατί ξέρουμε ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη ζωή του, αλλά σεβόμαστε την επιλογή του

Θλιβόμαστε όταν ασθενής μάρτυρας του Ιεχωβά προσέρχεται στο ΤΕΠ με αιματοκρίτη 15 αλλά αρνείται μετάγγισης, γιατί ξέρουμε ότι είναι επικίνδυνο για τη ζωή του, αλλά σεβόμαστε την επιλογή του.

Έχουμε άπειρα παραδείγματα που θλιβόμαστε με τις επιλογές των ασθενών μας, αλλά πάντα σεβόμαστε τις επιλογές τους και ως Επιστήμονες αυτό που έχουμε καθήκον να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε με ακρίβεια και λεπτομέρεια έναν ασθενή για την κατάσταση της υγείας του και τις συνέπειες των επιλογών του, αλλά πάντα σεβόμαστε αυτό που ο ίδιος ο ασθενής επιλέγει για την υγεία του, εφόσον έχει την ικανότητα να αποφασίσει μόνος του.

Δε δεχόμαστε να γίνουμε οι γιατροί ο αποδιοπομπαίος τράγος για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Κανένας γιατρός δεν έχει ευθύνη για την όποια τροπή στην εξέλιξη της υγείας και της ζωής του κρατουμένου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους επαναφέρουμε σχετική ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ από 28 Ιουλίου 2022 για απεργό πείνας, αλλάζοντας μόνο τα στοιχεία του ασθενή:

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του κρατουμένου Αθ.Χ., που η υγεία του έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο λόγω πολυήμερης απεργίας πείνας και δίψας.

Είμαστε αντίθετοι στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατούμενου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας τους, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ.

Τα δικαιώματα αυτά δεν μπορεί να εφαρμόζονται αλά καρτ, αλλά αφορούν όλους τους κρατούμενους, ανεξάρτητα από αντιλήψεις και δράσεις που συχνά αξιοποιούνται από το κράτος για να ενισχύουν το νομοθετικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα απαιτείται να εντείνει τον αγώνα για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, κομμάτι του οποίου είναι και η υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών που βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΕ, του κράτους και των κυβερνήσεων.

Ζητάμε η κυβέρνηση να δει με ανθρωπιστικούς όρους το αίτημα του κρατούμενου Αθ.Χ. για μετακίνησή του στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί