Αλ. Τσίπρας: «Δωρεά φιλανθρωπίας» η φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων

Τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας που μας οδηγούν εκ νέου στη κρίση κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Πρόκειται για το βιβλίο «Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία, 2015-2019», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο στη σειρά Σύγχρονη Πολιτική και σε επιμέλεια του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το νέο βιβλίο του
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρώτη τους φροντίδα της κυβέρνησης «ήταν να ξαναρχίσουν την ίδια πολιτική με τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές, από κει που τη σταμάτησε η ψήφος του λαού το 2015.

Πελατειακό κράτος, απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις λειτουργία της αγοράς, φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς, οριζόντια φορολογική λεηλασία για τους πολλούς, ιδίως με ΦΠΑ και ΕΦΚ σταθερούς σε περίοδο πρωτοφανούς πληθωρισμού και επιδόματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ως το τυράκι στη φάκα μιας τρομακτικής αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς στους ισχυρούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι «πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ακόμη και αυτή η υποτυπώδης φορολόγηση υπερκερδών των διυλιστηρίων που αναμένεται να φτάσει τα 3 δις για το 2022, θα γίνει με το χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος αλλά ως δαπάνη.

Δείτε: «Δωράκι» δις ευρώ στα διυλιστήρια δίνει ο Μητσοτάκης ενώ οι πολίτες έχουν λυγίσει από την ακρίβεια

Όπως οι δωρεές φιλανθρωπίας που κάνουν πολλοί πλούσιοι όχι από αγάπη προς τον άνθρωπο αλλά από ανάγκη να παρουσιάσουν μεγαλύτερες δαπάνες ώστε να εκπέσει η φορολογία, των χρημάτων τουλάχιστον που αναγκάζονται να δηλώνουν. Αυτές ήταν οι πολιτικές που μας οδήγησαν στη κρίση, αυτές οι πολιτικές μας οδηγούν εκ νέου».

«Και θα υποθέσει κανείς ότι έχουν κάποιο θετικό αποτύπωμα στις λεγόμενες αγορές.. Μάταια θα το κάνει» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αφού ούτε οι αγορές μας δίνουν καμία επιβράβευση.

Η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα που είχε τεθεί ως κεντρικός οικονομικός στόχος του κου Μητσοτάκη και μάλιστα από το πρώτο εξάμηνο του 2020, αποτελεί ένα άπιαστο όνειρο.

Μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο μπροστά του, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, και αν στο υπουργείο Οικονομικών παρέμεναν τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο Ευκλείδης και ο Γιώργος (σ.σ. Χουλιαράκης), η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν ήδη εδώ. Ωστόσο η ιστορία δε γράφεται με τα αν. Δε γράφεται και με τα ψέματα όμως».

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια χώρα δημοσιονομικά ασφαλή, με γεμάτα ταμεία και κοινωνική συνοχή και σήμερα αυτή η χώρα δεν έχει χάσει μόνο αυτά τα κεκτημένα αλλά και κάτι ακόμη πολυτιμότερο. Βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτοφανούς θεσμικής κρίσης, μια πρωτοφανούς απειλής για την ίδια τη δημοκρατία».

Όπως είπε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχει πάντα δικλείδα ασφαλείας απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση. Είμαι βέβαιος, ότι απέναντι και στη σημερινή κρίση και πάλι η δημοκρατία θα είναι αυτή που θα δώσει τις απαντήσεις. Και αυτή τη φορά θα είναι ακόμα πιο πειστικές. Γιατί οι μάχες φέρνουν εμπειρία, γνώση και αποφασιστικότητα σε αυτές και σε αυτούς που τις δίνουν».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Είμαστε, λοιπόν, σήμερα όλοι εδώ στη παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη που παρουσιάζει την αλήθεια όσων ζήσαμε, συγκινημένοι και περήφανοι για όσα πετύχαμε. Είμαστε όλοι εδώ, πιστεύω σοφότεροι από τα λάθη μας.

Αλλά το ίδιο αποφασισμένοι, αν χρειαστεί, να ξαναβγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Με σχέδιο, με ανιδιοτέλεια, με τους ανθρώπους που ξέρουν και με τις αξίες εκείνες που αποτελούν την ψυχή της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης. Πριν η πατρίδα βρεθεί και πάλι με την πλάτη στον τοίχο» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Νίκος Φίλης και ο Κώστας Γαβρόγλου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιώργος Σταθάκης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Στέφανος Τζουμάκας και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί