Δ. Κουτσούμπας: Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός και βέβαια προεκλογικός

Ο προϋπολογισμός που κουβεντιάζουμε σήμερα και θα ψηφιστεί σε λίγη ώρα, είναι βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός, όπως τέτοιοι ήταν και όλοι οι προηγούμενοι, όποιος κι αν τους εισηγήθηκε» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη συζήτηση που διεξάγεται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2023.

Όπως τόνισε ο πολιτικός αρχηγός, «ο εκάστοτε κρατικός προϋπολογισμός είναι το βασικό εργαλείο υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων. Διαχρονικά αποτελεί το μέσο αναδιανομής σε βάρος των πολλών και προς όφελος μόνο των λίγων. Ακούμε και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να υπερθεματίζουν ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάτι σαν εξόδιος ακολουθία. Το ζητούμενο βέβαια είναι, να είναι ένας από τους τελευταίους αντιλαϊκούς ταξικούς προϋπολογισμούς, και αυτό δεν μπορεί να το εγγυηθεί καμιά αστική πολιτική δύναμη. Μπορεί να το κάνει πράξη με την πάλη του μόνο, αν αποφασίσει βέβαια, ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Εμείς γι’ αυτό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις και παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός που συζητάμε είναι ένας προεκλογικός προϋπολογισμός, αποδεικνύεται ξανά πως τα όρια μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε σχέση με τις κεντρικές πολιτικές που καθορίζουν τη ζωή του λαού μας στο επίπεδο της οικονομίας, είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα και συγκεχυμένα».

Και συνέχισε: «Αυτός κατά τη γνώμη μας είναι και ο λόγος που η πολιτική αντιπαράθεση έχει μπόλικη από τη μπόχα, τη δυσωδία που αναδύεται από όλες αυτές τις υποθέσεις των τελευταίων ημερών. Όχι βέβαια ότι αυτή η κάλπικη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ σας θα βοηθήσει να φωτιστούν όλες οι πτυχές. Δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες. Μπορεί όμως να βοηθήσει να βγουν ορισμένα τουλάχιστον χρήσιμα συμπεράσματα. Στην πραγματικότητα δεν θέλετε να φωτιστούν όλες οι πλευρές, γιατί όλοι σας έχετε «λερωμένη τη φωλιά σας». Γιατί όλοι σας, νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, έχετε εναλλάξ αναλάβει να υπηρετείτε αυτό το σάπιο σύστημα και την εξουσία των λίγων σε βάρος των πολλών. Γι’ αυτό και παριστάνετε λίγο τους ανήξερους».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, όταν ξέσπασε η κρίση το 2010 το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είχε πει ότι τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος είχαν γίνει τόσο μεγάλα που κανένα μοντέλο ή καμιά μορφή αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να δώσει λύσεις και αδιέξοδο. “Και αυτό το λέγαμε σε αντίθεση με εσάς που ισχυριζόσασταν πως το πρόβλημα είναι οι ιδεοληψίες της τρόικας, ο αντιαναπτυξιακός χαρακτήρας των μνημονίων, η περιοριστική πολιτική και πάει λέγοντας. Και μάλιστα όλοι σας δίνατε υποσχέσεις για εύκολες λύσεις στο πλαίσιο του συστήματος και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εννοείται βέβαια πως αυτές οι υποσχέσεις για εύκολες λύσεις από τα πάνω, χωρίς καμία παρέμβαση από τα κάτω, επηρέασαν ένα λαό που ζούσε το σοκ μίας πρωτοφανούς κρίσης. Αναφέρομαι φυσικά στα κόμματα, που σε αντίθεση με τις διακηρύξεις τους, εφάρμοσαν αυτές τις πολιτικές που υποτίθεται πως πριν, πολεμούσαν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ελληνικός λαός έχει δοκιμάσει στο πετσί του και τις δύο βασικές μορφές διαχείρισης του συστήματος και μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Αποδείχτηκε ότι ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των εργαζομένων. Θυμόμαστε όλοι την αντιπαράθεση τους για την λεγόμενη περιοριστική και επεκτατική πολιτική. Αυτό που ονομάζεται περιοριστική πολιτική, με τα «κουρέματα» και τα μνημόνια που εφάρμοσαν τόσο Νέα Δημοκρατία όσο και ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν σε άμεση τότε μείωση μισθών και συντάξεων, σε κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου. Σήμερα η φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει όπως βλέπουμε την πιο επεκτατική λύση αυτών των πολιτικών, η οποία οδηγεί επίσης σε δραστική μείωση του λαϊκού εισοδήματος σε έναν απλώς διαφορετικό τρόπο «σφαγής» των πολιτών».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί