Στ. Αραχωβίτης για Νέα ΚΑΠ: Η χώρα απροετοίμαστη, οι αγρότες θα χάσουν πολλά χρήματα το 2023 (Βίντεο)

Κατά την πρωτομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα το «Επίπεδο Προετοιμασίας για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου (ΕΣΣ)» ο Βουλευτής Λακωνίας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι βρισκόμαστε μόλις δεκατρείς εργάσιμες ημέρες από την έναρξη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της νέας προγραμματικής περιόδου, και παρόλα αυτά το  επίπεδο προετοιμασίας είναι ελλιπέστατο τόσο σε επίπεδο Υπηρεσιών του Υπουργείου, όσο και Υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, τεχνικών συμβούλων, πλατφόρμας. Ταυτόχρονα ο Στ. Αραχωβίτης καυτηρίασε το χαμηλό επίπεδο ενημέρωσης των άμεσα εμπλεκόμενων, των αγροτών.

Προς επίρρωση αυτών ο Στ. Αραχωβίτης ανέφερε “μόλις στις 18-11, πριν από λίγες ημέρες δηλαδή, έγινε διενέργεια διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου τεχνικού συμβούλου για την υποστήριξη της νέας προγραμματικής περιόδου. Όπως καταλαβαίνετε, προγραμματισμός, ανάθεση σε σύμβουλο τελευταίες ημέρες με διεθνή διαγωνισμό δεν πρόκειται να τελεσφορήσει, πόσο μάλλον να αρχίσει η προετοιμασία, σε επίπεδο διαμόρφωσης να πάρει τις τεχνικές προδιαγραφές και να διαμορφώσει τη νέα πλατφόρμα που χρειάζεται τόσο στις άμεσες ενισχύσεις του «Πυλώνα I» όσο και στην προετοιμασία του «Πυλώνα II».”

Ο Υπουργός από την πλευρά του αρκέστηκε να απαριθμήσει δράσεις του παρελθόντος και την προετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στον σχεδιασμό και την επείγουσα έγκαιρη προετοιμασία των υπηρεσιών για το οποίο ερωτάτο. Η δε αναφορά του στο ότι  “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίγνωση των δυσκολιών και των στενών περιθωρίων που υπάρχουν για την ενεργοποίηση της νέας ΚΑΠ, ειδικά για το πρώτο έτος του 2023 και για τον λόγο αυτό έχει δώσει διετή μεταβατική περίοδο εφαρμογής έως το 2025, ενώ και στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών το θέμα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” ευελπιστούμε ότι δεν  αποτελεί την επίσημη αλλά και βολική δικαιολογία για τις καθυστερήσεις  και την ελλιπέστατη προετοιμασία.

Ο Στ. Αραχωβίτης απαντώντας τόνισε ότι η ερώτηση είναι τελείως διαφορετική “Δεν ήταν για το τι έχει γίνει με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, αλλά ποιος εργάζεται πάνω στο καινούργιο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο. Γιατί, όπως και εσείς είπατε, αλλάζουν πολλά. Αλλάζει ο ορισμός του «ενεργού γεωργού». Δεν υπάρχει πια το «πρασίνισμα» και γίνονται οικολογικά σχήματα. Ποιος έχει ενημερώσει γι’ αυτό το προηγούμενο διάστημα τους παραγωγούς, όταν θα έπρεπε να αποφασίσουν για τις σπορές που πρέπει να επιλέξουν;  Αλλάζει ακόμα ο ορισμός της αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Υπάρχει το καινούργιο σύστημα «AKIS», που είναι μια νέα πρωτόγνωρη δράση για την Ελλάδα, που απαιτεί προετοιμασία. Άρα, το ερώτημα ήταν ποιος εργάζεται πάνω σε αυτά.”

Οι καθυστερήσεις στον διεθνής διαγωνισμό συνεπάγονται κατά τον Στ. Αραχωβίτη  το ότι μέχρι τέλος του χρόνου δεν θα έχουμε τεχνικό σύμβουλο και για αυτό έθεσε το ερώτημα αν  θα πάμε σε άλλη μία απευθείας ανάθεση, κύριε Υπουργέ, που θα έχει να κάνει με το έτος 2023; Πότε θα βγει έστω η απευθείας ανάθεση, με τι χρήματα; Γιατί εδώ η αγωνία δεν είναι μόνο ο τρόπος που θα δοθούν τα χρήματα, αν θα είναι με απευθείας ανάθεση ή με διεθνή διαγωνισμό. Αλλά, είναι η ουσία αν οι αγρότες θα χάσουν χρήματα στο τέλος.”

Όσο για τις ενημερώσεις, ο Στ. Αραχωβίτης ζήτησε πειστικές πολιτικές απαντήσεις για τα φαινόμενα υποκατάστασης των αναγκαίων ενημερώσεων από κομματικές εκδηλώσεις αναφέροντας  “Και μια και είπατε για την ενημέρωση, σήμερα στην Ορεστιάδα πραγματοποιεί η νομαρχιακή επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον συνάδελφό σας, τον Υφυπουργό, τον κύριο Στύλιο. Δεν πραγματοποιεί το Υπουργείο ενημερωτική εκδήλωση. Άρα, εδώ είναι ένα πολιτικό ζήτημα ποιος κάνει ενημερώσεις και για ποιον λόγο. Έχουμε μπει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. Ούτως ή άλλως, σε λίγους μήνες, λιγότερο ή περισσότερο, θα έχουμε εκλογές. Αν ενημερώσεις αναλαμβάνει να κάνει η νομαρχιακή του κόμματός σας και να καλεί τους Υπουργούς, εδώ μιλάμε ότι είναι πρωτοφανή πράγματα αυτά που συμβαίνουν. Είναι από το Υπουργείο, αλλά οι Υφυπουργοί είναι παρόντες. Δεν γίνονται αυτά. Νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να δοθεί και μια πειστική πολιτική απάντηση.”

Ο Υπουργός ακολούθησε κατά γράμμα την τακτική της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για τις υποκλοπές που διαλύουν την πολιτική ζωή. Έτσι, επί της ουσίας απέφυγε να απαντήσει σε όλα τα παραπάνω. Η δε η προσπάθειά του  να μάς καθησυχάσει με την  αναφορά του στο ότι το τεύχος της διακήρυξης έχει τροποποιηθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα ζητηθεί η έγκρισή τους για τη διενέργεια ανοικτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το προαναφερθέν έργο” μάς ανησυχεί ακόμη περισσότερο. 

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της συζήτησης  της Επίκαιρης Ερώτησης:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί