«Ένας Νέος Δρόμος – Η πνευματικότητα της ενότητας»: Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Chiara Lubich στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης

Στην Αίθουσα Τελετών της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης έλαβε χώρα τη Δευτέρα, 12.12.2022, η βιβλιο-παρουσίαση του νέου μεταφρασμένου στα ελληνικά βιβλίου της Chiara Lubich (ιδρύτριας του Focolare Movimento) με τίτλο «Ένας Νέος Δρόμος – Η πνευματικότητα της ενότητας». Η ΠΑΕΑΚ ακολουθώντας το πρότυπο των διαχριστιανικών σχέσεων και την ποιμαντική γραμμή του Οικου-μενικού Πατριαρχείου στις σχέσεις του με το Κίνημα των Φοκολάρι ενθάρρυνε την εν λόγω εκδήλωση, καθώς προάγει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Χριστιανών και τον αμοιβαίο σεβασμό, θέτοντας εν των μέσω ημών την λυτρωτική παρουσία του Χριστού. 

Η Chiara αναμφισβήτητα υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα στο σύγχρονο οικουμενικό γίγνεσθαι, επιδιώκοντας να βρει απαντήσεις σε δύο βασικά ερωτήματα: α) Ποιο είναι το μέλλον του Χριστιανισμού και β) Πώς μπορούμε ως Χριστιανικές Εκκλησίες να εργαστούμε από κοινού προς την ενότητα ακολουθώντας τον Εγκαταλελειμμένο Ιησού. Στο ταξίδι αυτό η Lubich συνεργάστηκε με τον αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, αναπτύσσοντας βαθιά πνευματικές σχέσεις με την Ορθόδοξη Ανατολή, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η ίδια ενήργησε ως κομιστής έμπιστων επιστολών του Οικουμενικού Πατρι-άρχη προς τον Πάπα Ρώμης Παύλο ΣΤ’. 

«Ἡ Chiara Lubich ἀφῆκεν ἀνεξίτηλον ἀποτύπωμα εἰς τόν χῶρον τῆς χριστιανικῆς πνευματικότητος εἰς τήν ἐποχήν μας, μέ τήν προ-σωπικήν παρουσίαν καί μαρτυρίαν της, μέ τάς ἰδέας καί τά συγγράμματά της καί μέ τάς δράσεις της εἰς τήν πορείαν τῆς Ρωμαι-οκαθολικῆς καί τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρός τήν ποθεινήν ἑνότητα. Κατώρθωσε νά ἐγγίσῃ τάς ψυχάς ἀναριθμήτων συγχρόνων μας, οἱ ὁποῖοι εἶδον, καί συνεχίζουν νά βλέπουν, εἰς τό πρόσωπόν της μίαν καθοδηγητικήν μορφήν πρός τήν πνευματικήν ζωήν, τήν ἔχουσαν κέντρον τήν βιωμένην ἀγάπην ὡς πεμπτουσίαν τοῦ χριστιανικοῦ ἤθους καί ὡς ἀπάντησιν εἰς τάς ὑπαρξιακάς ἀναζητήσεις τοῦ ἀνθρώπου. Χαρακτηριστικόν γνώρισμα αὐτῆς τῆς πνευματικότητος εἶναι ἡ ἀδιάσπαστος ἑνότης τῆς ἀγάπης πρός τόν Θεόν καί τῆς ἀγάπης πρός τόν ἀδελφόν, δῶρον τῆς φιλανθρώπου ἀγάπης τοῦ Θεοῦ πρός πάντας ἡμᾶς», αναφέρεται στο Πατριαρχικό Μήνυμα του σεπτού Προκα-θημένου της Ορθοδοξίας Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου, με το οποίο ξεκίνησε η όλη εκδήλωση και το οποίο ανέγνωσε ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Καθηγητής της ΠΑΕΑΚ Θεόδωρος Μεϊμάρης.

Στο πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης συμμετείχαν πέντε ομιλητές, οι οποίοι περιέγραψαν τη δομή και το περιεχόμενο του βιβλίου, παρουσιάζοντας ο καθένας από την πλευρά του την πνευματικότητα, τις δράσεις και εν γένει το Κίνημα του Φοκολάρι και τις σχέσεις του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Συγκεκριμένα, εισηγήσεις παρουσίασαν ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Καθη-γητής της ΠΑΕΑΚ Θεόδωρος Μεϊμάρης (‘Our Common Journey: Ecumenical Patriarch Bartholomew and the Focolare Movement’) και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς (‘The new way for our Christian Witness in today’s world’), ενώ εκ μέρους του Κινήματος μίλησαν η Patrizia Taranto, από το Φοκολάρε της Αθήνας (‘The origins of the Focolare Movement’), ο Enno Dijkema (‘Introduction to the spirituality of the Focolare Movement’) και η Δρ. Sandra Ferreira Ribeiro (‘The relationship between Chiara Lubich and Ecumenical Patriarch Athenagoras’), εκπρόσωποι του Centro Uno (Ρώμη). 

Εγκάρδιο χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητρο-πολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, μι-λώντας στο ακροατήριο με τρόπο καρδιακό, εξομολογητικό, ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην επικράτηση της εν Χριστώ ειρήνης και αγάπης πρέπει να ενισχύεται. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη προαγωγής της διαχριστιανικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, ενθυμούμενος μάλιστα το γεγονός της επιστροφής της τιμίας κάρας του Αγίου Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης, κατά την περίοδο του οραματιστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου Α’, όταν και παρέλαβε το ιερό λείψανο από τον Καρδινάλιο Augustino Bea. Τέλος συνεχάρη τους διοργανωτές, συντελεστές και συμμετέχοντες στην εκδήλωση. 

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Προεδρεύων της ΠΑΕΑΚ, Αν. Καθηγητής και Διευθυντής Ιερατικών Σπουδών κ. Εμμανουήλ Δουνδου-λάκης, ο οποίος με λόγο ουσιαστικό μίλησε για την ανάγκη εξω-στρέφειας και ανοίγματος της ΠΑΕΑΚ στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι, η οποία ακολουθώντας το παράδειγμα της σεπτής Κορυφής της Ορθοδοξίας καλείται να συνδράμει στο έργο του διαλόγου με τις άλλες Χριστιανικές παραδόσεις και Εκκλησίες με τρόπο ακαδημαϊκό και με λόγο θεολογικό. Το αυτό τονίζεται άλλωστε και στο σεπτό Πατρι-αρχικό Μήνυμα με τους εξής λόγους: «Ὡς «Πατριαρχική» εἶναι, καί ὀφείλει νά τό ἀποδεικνύῃ ἐν τῇ πράξει, φορεύς ἀνοικτοσύνης, οἰκου-μενικοῦ πνεύματος καί διαπολιτισμικοῦ διαλόγου. Αὕτη ἡ στάσις ὄχι μόνον δέν ἀντίκειται εἰς τήν ἀμετακίνητον προσήλωσιν εἰς τήν Παρά-δοσιν καί τάς παραδόσεις τῆς Ὀρθοδοξίας, ἀλλά ἀποτελεῖ συνέπειαν καί προέκτασίν της. Τό ἴδιον καί ἡ ἀποτελεσματικότης τῆς χριστιανικῆς μαρτυρίας χάνεται, ὅταν αὐτή προσαρμόζηται εἰς κοσμικά πρότυπα καί σχήματα καί ὅταν ἐγκλωβίζηται εἰς ἐσωστρέφειαν καί ἄγονον κλειστότητα, δῆθεν διά νά διασωθῇ ἡ καθαρότης τῆς παραδεδομένης ἀληθείας». 

Χαιρετισμό απέστειλαν ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης Θεοφιλέστατος κ. Πέτρος και ο Ελλογ. Καθηγητής κ. Piero Coda, Συμπρόεδρος της Οικουμενικής Καθέδρας Athenagoras – Chiara Lubich του Πανεπιστημίου Sophia και Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκ-κλησίας. 

Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αυγουστίνος Μπαϊραχτάρης, Αν. Καθηγητής της ΠΑΕΑΚ και Διευθυντής Μουσικών Σπουδών, ενώ το όλο γεγονός πλαισίωσαν οι ελλογιμότατοι καθηγητές/τριες και φοιτητές/τριες της ΠΑΕΑΚ. 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί