Από την πίσω πόρτα στον ανακριτή ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο – «Δεν έχει μετανιώσει για κάτι, δεν έκανε κάτι εκ προθέσεως» λέει ο Κούγιας

Σε δηλώσεις που ταυτόχρονα συνέθεσαν μία «αγιογραφία» για τον αστυνομικό της ΔΙΑΣ που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη και στιγμάτισαν όλους τους Ρομά ως παραβατικούς, επιτιθέμενος προσωπικά στον πατέρα του θύματος, προχώρησε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του δράστη Αλέξης Κούγιας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «ο άνθρωπος δεν έχει μετανοιώσει για κάτι, δεν έκανε κάτι εκ προθέσεως. Ήδη η κατηγορία, όπως γνωρίζετε, είναι “απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο”. Εν αντιθέσει με την κατηγορία που αντιμετωπίζει το θύμα, γιατί έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον του για “απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή με άμεσο δόλο”, πρώτου βαθμού, εις βάρος των δύο μοτοσυκλετιστών».

Σε άλλο σημείο, περιέγραψε τον πελάτη του ως «φτωχόπαιδο που έχει δουλέψει από πολύ μικρό, σε οικοδομές, υδραυλικός, σε διάφορες δουλειές», που στηρίζει τους άρρωστους γονείς του, που «έχει τελειώσει ανωτάτη σχολή» και «έχει μπει από τους πρώτους στον διαγωνισμό της Αστυνομίας», με διαδρομή 11 ετών στην ΔΙΑΣ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με περισσότερες από 10 ηθικές ανταμοιβές, «ένα υπόδειγμα αστυνομικού και οικογενειάρχη».

Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος προφυλάκισης του αστυνομικού, λέγοντας ότι η κατηγορία είναι «είναι “με ενδεχόμενο δόλο”, που είναι στα όρια της “εν συνειδήσει αμελείας” … εκ προοιμίου, η κατηγορία έχει μια αγωνία, αν αυτό προέρχεται από μια έστω στιγμιαία αδράνεια, μία κακή απόφαση. Έχει τεράστια διαφορά από το δόλο … περιμένουμε να μείνει ελεύθερος. Δεν μπορώ να φανταστώ σε καμία περίπτωση ότι μπορεί η Δικαιοσύνη, μελετώντας αυτή την δικογραφία, να μην αφήσει ελεύθερο τον άνθρωπο αυτό. Να υποκύψει στους εκβιασμούς κάποιων, που εγώ γνωρίζω χρόνια από τα δικαστήρια».

Επιτέθηκε προσωπικά στον πατέρα του θύματος με γενικεύσεις και συνολική σύνδεση των Ρομά με παραβατικές συμπεριφορές. «Αυτούς τους τύπους που βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε “θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας”, “θα κάνω ότι έκανε στο παιδί μου”, τους γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια. Αυτή την στιγμή δεν είναι η ώρα να κάνουμε αξιολόγηση προσωπικοτήτων αυτών που απειλούν. Αυτό που κρίνεται είναι αν υπάρχει οργανωμένο κράτος, αν μπορούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει η ποιοτική εξέλιξη κάποιων παιδιών, εφήβων, μετεφήβων, που από τα 12 χρόνια τους ξεκινούν να κάνουν παράνομες πράξεις, ακόμη και οικογένειες. Υπάρχει μια κοινωνική εκτροπή, μία κοινωνική ανισορροπία, που πρέπει η οργανωμένη κοινωνία να διορθώσει. Δεν μπορεί ορισμένοι που τους βλέπουμε κάθε μέρα στα δικαστήρια κατηγορούμενους, άλλοτε για ληστείες, άλλοτε για εμπόριο ναρκωτικών, άλλοτε για κλοπές, άλλοτε για βιασμούς, να έρχονται τώρα και να απειλούν, να λένε “θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας” και να υποκύψει η Δικαιοσύνη, να φυλακίσει έναν έντιμο άνθρωπο που δεν έκανε τίποτε άλλο από το να προσπαθεί αγωνιωδώς να δουλέψει από το πρωί ως το βράδυ και από το βράδυ ως το πρωί για να ζήσει την οικογένειά του -και συγχρόνως να προστατέψει και εμάς», υποστήριξε ο κ. Κούγιας.

Ο κ. Κούγιας εξάλλου επιτέθηκε σε όσους συνέδεσαν τον αστυνομικό με την Χρυσή Αυγή: «σε έναν τύπο που εκπροσωπεί ένα “διευθυντήριο του Ελσίνκι” που διέδωσε ότι δήθεν ο εντολέας μου είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, όσο και σε όσους το διαδίδουν αυτό, θα στείλω ένα μήνυμα: Θα βρει τον μπελά του. Ο εντολέας μου όχι μόνο δεν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, αλλά και η οικογένειά του και ο ίδιος και το περιβάλλον του, μάλλον ανήκει σε άλλο πολιτικό κύκλο».

Από την πίσω πόρτα στον ανακριτή ο αστυνομικός

Από την πίσω πόρτα μπήκε στο γραφείο του ανακριτή ο 34χρονος αστυνομικός που σε «ευθεία βολή» πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο γιατί δεν πλήρωσε βενζίνη αξίας 20 ευρώ.

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

ΑΣΤΥΝΝΟΜΙΚΟΣ - ΡΟΜΑ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)


Την ίδια ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στα δικαστήρια την ίδια ώρα που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται Ρομά και αλληλέγγυοι. Από την ΕΛΑΣ ανακοινώθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους γύρω από τα δικαστήρια δρόμους, οι οποίες θα ισχύουν έως τις 4 το απόγευμα. 

ΑΣΤΥΝΝΟΜΙΚΟΣ - ΡΟΜΑ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Να σημειωθεί ότι στον κατηγορούμενο αστυνομικό έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα πρωτοδικών Κυριακή Κλιάμπα για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο που είναι κακούργημα και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης. 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά, Παναγιώτης Σαμπάνης, σε δηλώσεις του έξω από τα δικαστήρια ανέφερε πως όλοι – και οι Ρομά και οι γονείς και η σύζυγός του 16χρονου- ζητούν δικαιοσύνη εκφράζοντας την άποψη πως ο αστυνομικός πρέπει να προφυλακιστεί. Παράλληλα έκανε έκκληση να επικρατήσει ψυχραιμία στη διάρκεια των συγκεντρώσεων και να παραμείνουν ήρεμοι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί