Εκτός εγκεκριμένων προγραμμάτων το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μαλεβιζίου – Απογοητευτική η απάντηση του ΥΠΕΝ στον Χ. Μαμουλάκη

Απογοητευτική είναι η απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην Ερώτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μαλεβιζίου.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση, ο Δήμος Μαλεβιζίου δεν περιλαμβάνεται σε κανένα από τα μέχρι σήμερα εγκεκριμένα προγράμματα πολεοδομικού σχεδιασμού, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων Κωνσταντίνος Δοξιάδης».

«Η απάντηση του Υπουργείου φυσικά και δεν μας ικανοποιεί, ενώ προκαλεί την κοινωνία του Μαλεβιζίου που δοκιμάζεται χωρίς να έχει την προβλεπόμενη στήριξη της Πολιτείας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου σε διάφορες περιοχές του Δήμου Μαλεβιζίου, που οδήγησαν στο θάνατο δυο συνανθρώπων μας και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, επεσήμαναν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αναγκαιότητα άμεσης δράσης της κεντρικής διοίκησης. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πιέζουμε την Κυβέρνηση, μέχρι να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η άμεση αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής και η θωράκιση του Δήμου Μαλεβιζίου από ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον, είναι απόλυτη προτεραιότητα.».

Υπενθυμίζεται ότι με την Ερώτηση, η οποία είχε την συνυπογραφή του Τομεάρχη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Σωκράτη Φάμελλου και 8 ακόμη Βουλευτών, γινόταν ειδική μνεία στις ιδιαιτερότητες του Δήμου Μαλεβιζίου, στην αναγκαιότητα αποκατάστασης των περιοχών που είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές αλλά και της θωράκισής τους από μελλοντικές θεομηνίας μέσω της έγκαιρης κατάρτισης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Οι Βουλευτές ζητούσαν ενημέρωση για το ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατάρτισης, έγκρισης και ολοκλήρωσης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Δήμο Μαλεβιζίου, καθώς και ποιος είναι ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανθεκτικότητας & Ανάκαμψης.

Με την απάντηση του Υπουργείου, το θέμα παραπέμπεται στο μέλλον για πιθανή ένταξη σε επόμενη φάση του προγράμματος, παρά το ότι υποτίθεται πως «Προτεραιότητα ένταξης δίνεται σε περιοχές με έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού αλλά και στις περιοχές που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από καταστροφικά φαινόμενα» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η απάντηση του Υπουργείου

Σε απάντηση της ως άνω Ερώτησης, με θέμα «Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μαλεβιζίου» και περιοριζόμενοι σε θέματα αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με Αποφάσεις του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ν. Ταγαρά, έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα τα Α΄, Β΄ και Γ΄ τμήματα προγραμμάτων πολεοδομικού σχεδιασμού (  ΦΕΚ 3589/Β/4-8-2021, 6046 Β/20-12-2021 και 2406/Β/16-05-2022 αντίστοιχα) με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και ειδικότερα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) –  

ΣΑΤΑ 075, υπό τη γενική ονομασία τίτλου Έργων «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ». Στα προγράμματα αυτά δεν περιλαμβάνεται ο Δήμος Μαλεβιζίου. 

Ωστόσο είναι ακόμα σε επεξεργασία, η διαδικασία αξιολόγησης, από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου (ΥΠΕΝ.ΓΡΓΓΧΣΑΠ/17007/574, ΑΔΑ:ΨΔΣ44653Π8-1Η6), για την ένταξη περιοχών σε επόμενη φάση υλοποίησης του προγράμματος. Προτεραιότητα ένταξης δίνεται σε περιοχές με έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού αλλά και στις περιοχές που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από καταστροφικά φαινόμενα. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί