Οι μισθολογικές ανισότητες στη ΜΟΔ Α.Ε. στο επίκεντρο κοινοβουλευτικής παρέμβασης 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στη Βουλή το θέμα με Ερώτηση των Αλέξη Χαρίτση, Χάρη Μαμουλάκη και Γιάννη Σαρακιώτη

Οι αδικαιολόγητες μισθολογικές ανισότητες που έχουν ως αποτέλεσμα την ύπαρξη εργαζομένων 2 και 3 ταχυτήτων στη ΜΟΔ Α.Ε., μιας κρίσιμης Υπηρεσίας για την διαχείριση σειράς αναπτυξιακών προγραμμάτων, βρίσκονται στο επίκεντρο κοινής Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης και οι αν. Τομεάρχες Χάρης Μαμουλάκης και Γιάννης Σαρακιώτης, με την συνυπογραφή 36 ακόμη βουλευτών.

Με την Ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  τονίζουν ότι η ΜΟΔ Α.Ε. είναι επιφορτισμένη με την κάλυψη των αναγκών της Δημόσιας Διοίκησης σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για την διαχείριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων (συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΕΟΧ καθώς και των χρηματοδοτούμενων από εθνικούς πόρους) και εν γένει με την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη υλοποίησης των σχετικών προγραμμάτων και έργων, καθώς και με τις επιπρόσθετες αρμοδιότητες υποστήριξης και υλοποίησης των επιδοτούμενων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, το πάγωμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τις νομοθετικές ρυθμίσεις της περιόδου 2010 – 2014, εκτός των βίαιων περικοπών των μισθών του προσωπικού της ΜΟΔ Α.Ε., δημιουργήθηκαν αδικαιολόγητες μισθολογικές ανισότητες μεταξύ εργαζομένων με ίδιο αντικείμενο, ίδιες ευθύνες και ίδια προϋπηρεσία, που υπηρετούν σε αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Πρόσφατα δε (30/9/22), έπειτα από παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων της ΜΟΔ Α.Ε., ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων αποδέχτηκε το εύλογο αίτημα της εξομάλυνσης των μισθολογικών απολαβών των εργαζομένων και δεσμεύτηκε δημοσίως να δοθεί λύση στο πρόβλημα «…μέχρι τις εθνικές εκλογές».

 Για όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σχετικά με το εάν και πότε προτίθεται να προβεί στην εξομάλυνση των μισθολογικών ανισοτήτων των εργαζομένων στην ΜΟΔ Α.Ε., ανεξαρτήτως επιστημονικής ιδιότητας.

H σχετική ερώτηση ​

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση των μισθολογικών ανισοτήτων στο εσωτερικό της ΜΟΔ Α.Ε.;»

Όπως είναι γνωστό, η ΜΟΔ Α.Ε. είναι επιφορτισμένη, βάσει του καταστατικού της νόμου, με την υποχρέωση κάλυψης των αναγκών της δημόσιας διοίκησης σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για την διαχείριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων (συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΕΟΧ καθώς και των χρηματοδοτούμενων από εθνικούς πόρους) και εν γένει με την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη υλοποίησης των σχετικών προγραμμάτων και έργων. Στην παρούσα φάση, μάλιστα, τα στελέχη της συχνά επιφορτίζονται με επιπρόσθετες αρμοδιότητες αφού συχνά καλούνται στις μονάδες που υπηρετούν να υποστηρίξουν την υλοποίηση των επιδοτούμενων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Περνώντας από το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων εργασίας σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (από τον Φεβρουάριο του 2006) οι εργαζόμενοι στη ΜΟΔ Α.Ε. κατατάσσονταν σε μισθολογικά κλιμάκια αναλόγως της προϋπηρεσίας τους. Με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, το πάγωμα των ΣΣΕ και με νομοθετικές ρυθμίσεις της περιόδου 2010-2014, εκτός των βίαιων περικοπών στους μισθούς επήλθαν και αδικαιολόγητες μισθολογικές ανισότητες μεταξύ εργαζομένων στη ΜΟΔ Α.Ε. με ίδιο αντικείμενο, ευθύνες και προϋπηρεσία, που υπηρετούν σε αντίστοιχες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει εργαζόμενους 2 και 3 ταχυτήτων όσον αφορά το μισθολογικό. 

Πρόσφατα, στις 30/09/2022 ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση για τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027, κατόπιν σχετικής παρέμβασης του Συλλόγου Εργαζομένων της ΜΟΔ Α.Ε., αποδέχτηκε το εύλογο αίτημα της εξομάλυνσης των μισθολογικών απολαβών των εργαζομένων στο εσωτερικό του φορέα και δεσμεύτηκε δημοσίως ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επιλύσει το ζήτημα «…μέχρι τις εθνικές εκλογές».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

  1. Σε τι ενέργειες έχει προβεί και σκοπεύει να προβεί για την μισθολογική εξομάλυνση προς τα πάνω των εργαζομένων στην ΜΟΔ Α.Ε. ανεξαρτήτου επιστημονικής ιδιότητας;
  2. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την ως άνω μισθολογική εξομάλυνση των εργαζομένων στην ΜΟΔ Α.Ε.;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σια

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Μάρκου Κωνσταντίνος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Μπέττυ

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί