Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λασιθίου

Ο Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης συναντήθηκε  με το Σύλλογο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Λασιθίου μετά από αίτημα του, την Κυριακή 5/12/2022. Στη συνάντηση ήταν και ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιώργος Καλλιντέρης.

Θέμα της συνάντησης ήταν η διεκδίκηση των περικοπών της περιόδου 2011 – 2012, για τις οποίες οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί δικαστικά στους δυο βαθμούς. Οι υπάλληλοι των ΔΕΥΑΝ υπέστησαν τις περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων, αν και είναι εργαζόμενοι Ιδιωτικού Δικαίου.

Ωστόσο, παρά την δικαστική δικαίωση σε πρώτο και δεύτερο με αποφάσεις που έχουν λύσει το θέμα (πχ ΔΕΥΑ Σητείας, Χανίων κλπ), η προσφυγή ορισμένων Δήμων στον Άρειο Πάγο και η απόφαση που ανατρέπει πρωτόδικες αποφάσεις, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορετική και άνιση μεταχείριση και εργαζόμενους δυο ταχυτήτων. Εξάλλου, όπως επισημαίνει η ΕΔΕΥΑ, ως εκπρόσωπος των ΔΕΥΑ, αυτές οι αποφάσεις πρώτου και δεύτερου βαθμού, μπορούν να θεωρηθούν τελεσίδικες. 

Η συζήτηση επεκτάθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί στις ΔΕΥΑ η αύξηση της τιμής του ρεύματος με το κόστος να έχει τριπλασιαστεί. Η τεράστια αύξηση που τώρα μειώνει τα αποθεματικά της επιχείρησης, θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του νερού για να μπορέσει να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, όπως υποχρεούται από το νόμο.

Ο Βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, επισημαίνοντας ότι είναι θέμα που απαιτεί πολιτική λύση. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει θέσει το θέμα στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ζητώντας να δοθεί λύση. Σε ότι αφορά τελεσίδικες αποφάσεις, τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν με ρύθμιση, γιατί οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση λόγω και των δαπανών με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί για τις δικαστικές προσφυγές.

Σε σχέση με το ζήτημα της αύξησης κόστους της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που καθιστά προβληματική την λειτουργία των ΔΕΥΑ, με πολλές επιχειρήσεις να έχουν τεράστια χρέη, ο Βουλευτής επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συμμετοχή ιδιωτών στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ παρά την απορριπτική απόφαση του ΣΤΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα υπηρεσιών, με χαρακτηριστική περίπτωση τελευταία την είσοδο ιδιωτών στον τομέα της Υγείας.

  Επεσήμανε ότι με την δημιουργία “Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και Αποβλήτων” η κυβέρνηση στοχεύει στην παραχώρηση καίριων υποδομών στους ιδιώτες με καταστρατήγηση αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ.

  Τόνισε τέλος ότι ιδιωτικοποίηση καίριων τομέων της οικονομίας αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, γεγονός που μεταθέτει στις πλάτες της πλειοψηφίας των πολιτών το κόστος υπηρεσιών και αγαθών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί