Επίσκεψη στο ΙΤΕ του Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής, καθ. Χρήστου Ταραντίλη

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας επισκέφθηκε, τη Δευτέρα 5/12, ο καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Ο κ. Ταραντίλης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριο Ταβερναράκη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, και ενημερώθηκε εκτενώς για τις δραστηριότητες και τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης του Ιδρύματος. 

Ο κ. Ταραντίλης εντυπωσιάστηκε από την επίσκεψή του στα ερευνητικά εργαστήρια και το υψηλό επίπεδο έρευνας που διεξάγεται στο ΙΤΕ. Ξεναγήθηκε στο εργαστήριο Υπερβραχέων Παλμών Αττοδευτερολέπτων του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, στα εργαστήρια Νευρογενετικής και Γήρανσης καθώς και Μοριακής Εντομολογίας-Πράσινης Βιοτεχνολογίας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, και τέλος, στο εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής, και τις εγκαταστάσεις του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής.

Επίσης, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης- θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων- ενημερώθηκε για τις δράσεις του στην υποστήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων και επισκέφθηκε τις start up εταιρείες και τεχνοβλαστούς (spin off) του ΙΤΕ: Traqbeat, Biomimetic, Enzyquest, ORAMA VR, Code BGP, Biopix-t, και PCN materials. Ο κ. Ταραντίλης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προτεινόμενες λύσεις, καθώς και τους τρόπους αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το οικοσύστημα των εξαιρετικά καινοτόμων εταιριών αποτελεί μεγάλη ελπίδα για τη Χώρα, και είναι αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί, με αύξηση της εξωστρέφειας, για την ανάδειξη του εξαιρετικού επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει. Επισκέφθηκε επίσης τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, έναν πολυβραβευμένο εκδοτικό οίκο, τον μοναδικό που λειτουργεί στο πλαίσιο Ερευνητικού Κέντρου στην Ελλάδα.

Σε μια εποικοδομητική συνάντηση με ερευνητές του Ιδρύματος ενημερώθηκε για τις προκλήσεις και ευκαιρίες στον χώρο της έρευνας αλλά και τα θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης και στήριξης από την Πολιτεία. Ο ίδιος εξήγησε ότι την τρέχουσα περίοδο η Επιτροπή έχει επικεντρωθεί στο θέμα της μεταφοράς τεχνολογίας και της αξιοποίησης της έρευνας που παράγεται από τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα και τις καινοτόμες επιχειρήσεις. 

Ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, καθ. Χρήστος Ταραντίλης δήλωσε σχετικά με την επίσκεψή του: «Πέρα από την επιστημονική περιέργεια, είναι σημαντικό η δημιουργικότητα και η αριστεία στην έρευνα να μετουσιώνεται σε ανθρωποκεντρική καινοτομία για τις ανάγκες της κοινωνίας. Λειτουργώντας στη διεπιφάνεια που ορίζει η επιστήμη, η κοινωνία, η οικονομία και ο πολιτισμός, έγινε φανερό ότι το ΙΤΕ προωθεί την Έρευνα και την Καινοτομία για τον Άνθρωπο». 

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο, τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων, Καθηγητή Χρήστο Ταραντίλη. Η επίσκεψη του κ. Ταραντίλη στο ΙΤΕ σηματοδοτεί τον ενδιαφέρον της Πολιτείας για την Έρευνα, της Καινοτομία και την Τεχνολογική ανάπτυξη. Οι άνθρωποι του ΙΤΕ, σε λιγότερες από τέσσερις δεκαετίες, από την ίδρυση του Ιδρύματος έως σήμερα, έχουν καταφέρει να κάνουν γνωστή τη Χώρα μας στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και να το αναδείξουν στο κορυφαίο ερευνητικό Ίδρυμα στην Ελλάδα και σε ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Το ΙΤΕ έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό για τα ελληνικά και σπάνιο για τα διεθνή δεδομένα οικοσύστημα επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης καινοτομίας, επενδύοντας σε κατευθύνσεις με ωφέλιμο αντίκτυπο για την κοινωνία και την οικονομία της Χώρας». 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί