Ξεσηκωμός για το νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας – Oι αστυνομικοί που ξεκίνησαν την καταδίωξη ήταν μέσα στο βενζινάδικο (Βίντεο)

Κινητοποιήσεις από εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους – “Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής βίας” αναφέρει ο δικηγόρος του – Το παιδί δίνει μάχη για τη ζωή του

«Δεν ανεχόμαστε οι δυνάμεις καταστολής να βαράνε στο ψαχνό» γράφει το πανό των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιούν κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για τον εν ψυχρώ πυροβολισμό στο κεφάλι του 16χρονου που δεν πλήρωσε βενζίνη αξίας 20 ευρώ.

Στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση από εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους έξω από Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης όπου ο ανήλικος Κώστας Φραγκούλης δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Την ίδια ώρα ο αστυνομικός που πυροβόλησε εν ψυχρώ και από πίσω τον 16χρονο στο κεφάλι, μετά από αρκετές ώρες καθυστέρησης και υπό το βάρος της οργής των συγγενών και φίλων του 16χρονου Ρομά, τέθηκε τελικά σε διαθεσιμότητα, ενώ τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΑΣ τον «καίνε».
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνεται η καταγγελία του δικηγόρου της οικογένειας που τόνισε ότι ήταν δολοφονική επίθεση, με πυροβολισμό σε ευθεία βολή καθώς εντοπίστηκε τρύπα από σφαίρα στο πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι η έρευνα που διεξάγεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανακοίνωση – ντροπής που είχε εκδώσει νωρίτερα η ΕΛΑΣ, όπου δεν είχε γίνει η παραμικρή αναφορά στη σφαίρα που δέχτηκε ο ανήλικος.

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Ένταση επικράτησε το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία Καμάρας στη Θεσσαλονίκη, στο σημείο όπου ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει η πορεία συμπαράστασης στον 16χρονο που πυροβολήθηκε τα ξημερώματα από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ.

Με αφορμή μικρής διάρκειας επεισόδια πλησίον της συγκέντρωσης της Καμάρας, η αστυνομία εξαπέλυσε γενικευμένη επίθεση με δακρυγόνα, επιχειρώντας να εμποδίσει την πρόσβαση για τους διαδηλωτές στο σημείο.

Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε τζαμαρίες βιτρινών καταστημάτων, στην οδό Αγίας Σοφίας.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κινήθηκαν στην οδό Αγίας Σοφίας, όπου οι διαδηλωτές αντέδρασαν έντονα στην επιχείρηση των ΜΑΤ να ακυρώσουν την πορεία, με τις αστυνομικές δυνάμεις να ξεμπλοκάρουν τον δρόμο. Στη συνέχεια η πορεά κινήθηκε προς Τσιμικσή, Αριστοτέλους και Μητροπόλεως.

Σε προσαγωγές έξι ατόμων, προχώρησε, μέχρι στιγμής η Αστυνομία, όπως ανακοίνωσε η ίδια. 

Συγγενείς και φίλοι του ανήλικου Ρομά συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πύλη του Ιπποκράτειου

Στο μεταξύ, συγγενείς και φίλοι του ανήλικου Ρομά που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στην εντατική του νοσοκομείου, συγκεντρώθηκαν για άλλη μία φορά μπροστά από την κεντρική πύλη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, και φωνάζοντας συνθήματα ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη, για τη συγκεκριμένη υπόθεση που χαρακτήρισαν ως ρατσιστικό έγκλημα.

Στο σημείο βρίσκονται περίπου 30 – 40 άτομα όπου κρατούν πανό που αναγράφει «οι ζωές των Ρομά έχουν σημασία» και φωνάζοντας συνθήματα ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη, για την αναίτια σφαίρα που έφαγε στο κέφαλι ο άνθρωπος τους.

Στην είσοδο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπου συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Σαμπάνη, αντιπρόεδρο της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ» και τον δικηγόρο της οικογένειας του 16χρονου που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από αστυνομικό. Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για την κατάσταση του 16χρονου που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη για τη ζωή του.

 

Σε δήλωσή του, ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του κόμματος, τόνισε ότι «το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν δεχθεί το πλήγμα». Όπως είπε «ένας 16χρονος άοπλος δέχθηκε ευθεία βολή στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, ενώ ήταν γνωστή η παράβασή, το ύψος της οικονομικής βλάβης και η ηλικία του».

 

Υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ δεν θα ανεχθεί καμία συγκάλυψη και καμία ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους κρατική βία και καταστολή, η οποία βασίζεται σε διάκριση απέναντι σε μερίδα ανθρώπων, είτε είναι Ρομά, είτε είναι φτωχοί. «Η κρατική καταστολή να μη σηκώσει ξανά χέρι απέναντι σε αδύναμο, σε βιοπαλαιστή σε νεολαίο», κατέληξε ο Λ. Στολτίδης.

Με δακρυγόνα διέλυσαν τη διαδήλωση στα Εξάρχεια

Συγκέντρωση διαφόρων φορέων και συλλογικοτήτων οργανώθηκε και στα Εξάρχεια, με αφορμή τις αυριανές εκδηλώσεις για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και το αιματηρό συμβάν με τον σοβαρό τραυματισμό 16χρονου Ρομά από σφαίρες αστυνομικού. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους των Εξαρχείων, υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης η οποία διέλυσε την κινητοποίηση με ρίψη χημικών:

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Με σύνθημα «στην βια του συστήματος και την καταστολή, οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή», η ΚΝΕ, πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας 5/12 παράσταση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαμαρτυρόμενη για τον εν ψυχρώ πυροβολισμό του 16χρονου από αστυνομικές δυνάμεις. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν στον σταθμό Κατεχάκη του μετρό και πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο.

«Σε κάθε περίπτωση η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, δίκαια εξοργίζει και δίκαια δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Οι δυνάμεις καταστολής αποθρασύνονται, στο έδαφος της υπεράσπισης μιας πολιτικής εχθρικής για τον λαό και την νεολαία», σημείωσε ο Ιάσωνας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας στην συγκέντρωση.

Ο Ιάσωνας Φανός, τόνισε ότι «η στάση της αστυνομίας, του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και προκλητική, λίγες μόνο ώρες μετά τον εν ψυχρό πυροβολισμό. Και αναρωτιόμαστε μήπως τυχόν συνδέεται και με την ατιμωρησία, συνήθως, των αστυνομικών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες, και με πολλά άλλα που δίνουν αέρα στα πανιά του αυταρχισμού».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ – ΠΑΣΣΕ, που συμμετείχε στην κινητοποίηση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν τέσσερα θύματα σε ένα χρόνο από αστυνομική αυθαιρεσία. Ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, να μην υπάρχουν συγκαλύψεις, εκφράζουμε την καταπιεσμένη οργή των Ελλήνων τσιγγάνων».

Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής βίας

«Ποταμός» κατά της αστυνομίας τόσο για τον εν ψυχρώ πυροβολισμό στο κεφάλι του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη όσο και για το αφήγημα περί δήθεν προσπάθειας να εμβολίσει τους αστυνομικούς με το αυτοκίνητό του ήταν ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος, δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου.

Αναφερόμενος στην υγεία του 16χρονου επεσήμανε ότι οι γιατροί έκαναν ότι έπρεπε να κάνουν και «τώρα περιμένουμε ο Κώστας να δείξει δύναμη». Όπως είπε ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος είναι τραγική ειρωνεία 14 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό, να έρχεται ο εν ψυχρώ πυροβολισμός του 16χρονου Κώστα, πυροβολισμός που καταδεικνύει ότι η αστυνομική βία είναι παρούσα και όχι μεμονωμένο περιστατικό. 

«Πρόκειται για εν ψυχρώ επίθεση γιατί ο Κώστας δεν πλήρωσε βενζίνη αξίας 20 ευρώ. Ο αστυνομικός γνώριζε ποιος ήταν ο δράστης, γνώρισε πολύ καλά ότι αυτός που καταδίωκε δεν πλήρωσε το τίμημα των 20 ευρώ της βενζίνης», επεσήμανε ο δικηγόρος του 16χρονου.

Η ειδοποίηση που είχαν οι αστυνομικοί, σημείωσε, ήταν για το συγκεκριμένο περιστατικό και ήταν κοντά όταν ενημερώθηκαν. «Γνώριζαν το περιστατικό, γνώριζαν ότι είχε φύγει από το βενζινάδικο χωρίς να πληρώσει τα 20 ευρώ που ήταν η αξία της βενζίνης που έβαλε»

Η αστυνομία προβάλει τώρα ένα αφήγημα το οποίο έρχεται να χειροτερεύσει την κατάσταση, σημείωσε ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος. Είναι το γνωστό αφήγημα της αστυνομίας περί δήθεν προσπάθειας εμβολισμού του περιπολικού. «Το αφήγημα, όμως, καταρρέει από τα ίδια τα πραγματικά περισταιτκά. Πρόκειται για ευθεία βολή από πίσω από το άτομο που καταδίωκε τον 16χρονο».

Oι αστυνομικοί που ξεκίνησαν την καταδίωξη ήταν μέσα στο βενζινάδικο

Σοβαρά ερωτήματα για το περιστατικό ακραίας αστυνομικής βίας με θύμα 16χρονο Ρομά, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι ύστερα από καταδίωξη επειδή έβαλε καύσιμα αξίας 20 ευρώ σε πρατήριο και δεν πλήρωσε, προκαλεί το νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη Θεσσαλονίκη. Στο βίντεο, που έφερε στο φως το Ράδιο Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι την ώρα που ο 16χρονος έβαζε βενζίνη, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ βρίσκονταν εντός του πρατηρίου.

Τη… λεπτομέρεια αυτή «παρέλειψε» να αναφέρει η ΕΛΑΣ, στην επίσημη ανακοίνωση-ντροπή που εξέδωσε χθες, στην οποία υποστήριξε ότι αστυνομικοί που «βρίσκονταν κοντά στο πρατήριο υγρών καυσίμων» ειδοποιήθηκαν από τον υπάλληλο και άρχισαν να καταδιώκουν τον νεαρό, αφού ενημέρωσαν το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 16ΧΡΟΝΟΣ

Στο βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα η στιγμή που ο υπάλληλος του πρατηρίου μπαίνει μέσα και προφανώς τους ενημερώνει τι συνέβη. Οι τέσσερις αστυνομικοί σηκώνονται από τα τραπέζια, βάζουν τον εξοπλισμό τους και φεύγουν για να κυνηγήσουν τον 16χρονο, γνωρίζοντας ποιος ήταν ο δράστης και τι είχε κάνει, ότι δηλαδή δεν πλήρωσε το τίμημα των 20 ευρώ της βενζίνης, όπως τόνισε ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου, Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 16ΧΡΟΝΟΣ

Σημειώνεται ότι ο Θ. Αλεξόπουλος κατέρριψε σε δηλώσεις του το αφήγημα που προέβαλε η ΕΛΑΣ περί δήθεν προσπάθειας του 16χρονου να εμβολίσει τους αστυνομικούς με το αυτοκίνητό του.

«Πρόκειται για εν ψυχρώ επίθεση» τόνισε. «Το αφήγημα, όμως, καταρρέει από τα ίδια τα πραγματικά περισταιτκά. Πρόκειται για ευθεία βολή από πίσω από το άτομο που καταδίωκε τον 16χρονο» σημείωσε.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Ξεσηκωμός για το νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας – Oι αστυνομικοί που ξεκίνησαν την καταδίωξη ήταν μέσα στο βενζινάδικο (Βίντεο)”

  1. καλύτερα οι κακούργοι παρά οι βίαοι αστυνομικοί

    οι αστυνομικοί είναι για να βοηθάνε τον πολίτη φιλικά και ταπεινά, δεν είναι για να εκμεταλλεύονται τη θέση τους για να ασκούν βία και να ξεσπάνε τα ψυχολογικά τους προβλήματα. Αν δεν είναι σύγχρονοι, ενημερωμένοι, επίκαιροί, να μην υπάρχουν καλύτερα.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί