«Η συμβολή της Βιοτεχνολογίας στη μάχη εναντίον των εντόμων»: Ο 2ος Κύκλος Ανοιχτών Ομιλιών από το ΙΤΕ

Ο 2ος Κύκλος Ανοιχτών Ομιλιών από το ΙΤΕ συνεχίζεται την Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου στις 19.00, σε συνεργασία με το H2B HUB του ΕΒΕΗ στον χώρο του, στο κέντρο του Ηρακλείου (Κορωναίου 14, 3ος όροφος).

Θα μιλήσει ο καθηγητής Γιάννης Βόντας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ)

Θέμα: «Η συμβολή της Βιοτεχνολογίας στη μάχη εναντίον των εντόμων»

Τα έντομα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, τόσο εξαιτίας της μετάδοσης ασθενειών όπως η ελονοσία που προκαλούν περισσότερους από 500,000 θανάτους ετησίως κυρίως σε παιδιά στην Αφρική, όσο και εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούν στη γεωργική παραγωγή και την επάρκεια τροφίμων διεθνώς. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης των βλαβερών εντόμων είναι τα χημικά εντομοκτόνα. Ωστόσο, η χρήση τους συνδέεται με προβλήματα, τόσο αναφορικά με την αποτελεσματικότητα εξαιτίας της ανθεκτικότητας που αναπτύσσουν τα έντομα στα χημικά φάρμακα, όσο και με τις επιπτώσεις των εντομοκτόνων στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία. Η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβάλλει, μέσα και από μια πολύ αυστηρή νομοθεσία για την έγκριση των εντομοκτόνων, τη δραματική μείωση των συνθετικών γεωργικών φαρμάκων κατά 50% και τη στροφή σε ουσίες φυσικής προέλευσης και «χαμηλού κινδύνου». Οι οποίες ωστόσο υπάρχουν; Με τι όπλα θα συνεχίσουν οι ελαιοπαραγωγοί να αντιμετωπίζουν το δάκο στα επόμενα χρόνια; Το ΙΜΒΒ-ΙΤΕ συμβάλλει στην ανάπτυξη βιοεντομοκτόνων νέας γενιάς, αξιοποιώντας τη μικροβιακή βιοποικιλότητα της Μεσογείου και ουσίες που ανέπτυξαν εξελικτικά οι μικροοργανισμοί στη μάχη για την επιβίωσή τους στη φύση, με τη χρήση συνθετικής βιολογίας και βιοτεχνολογίας.

Για την εγγραφή σας ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://www.eventbrite.co.uk/e/open-science–tickets-453382448107

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί