Σκάνδαλο υποκλοπών: Μελέτη βόμβα του Ευρωκοινοβουλίου – Η ΕΥΠ χρησιμοποίησε το Predator

Παρουσιάζεται και επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας από την επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για την χρήση κακόβουλων λογισμικών η μελέτη του Τμήματος Πολιτικής για τα δικαιώματα των πολιτών και τις Συνταγματικές υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορά μεταξύ άλλων τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων αξιωματούχων και πολιτών με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ο τίτλος της μελέτης είναι «Υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στις χώρες μέλη για την κτήση και χρήση του Pegasus και αντίστοιχων κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης και για την δημοκρατική και δικαστική εποπτεία, ένδικα μέσα για την αντιμετώπιση παράνομης χρήσης: συμβατότητα με την ΕΣΔΑ και το Δίκαιο και τη νομολογία της ΕΕ και τις βέλτιστες πρακτικές».

Στα συμπεράσματά της μελέτης, που φέρνει στο φως το tvxs, αναφέρει πως «η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες στις οποίες λογισμικά παρακολούθησης έχουν χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικές υπηρεσίες για να παρακολουθήσουν τους πολίτες τους», καθώς και ότι την ίδια ώρα «η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται ότι έχει προμηθευτεί το λογισμικό. Ακόμη και αν είναι έτσι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το χρησιμοποίησε… Το λογισμικό φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ».

Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν επίσης την απουσία αποτελεσματικών μηχανισμών προστασίας των πολιτών από αυτά τα φαινόμενα, αλλά και την σύνδεση μεταξύ Μαξίμου και παρακολουθήσεων. «Ο Δημητριάδης είχε δεσμούς με την εταιρία που διακινεί το Predator. Οι αποκαλύψεις έγιναν από δημοσιογράφους και όχι από (δημόσιους) μηχανισμούς ελέγχου. Χωρίς το έργο των ερευνητικών δημοσιογράφων, της κοινωνίας των πολιτών και φορέων όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η παραβίαση θα είχε συνεχιστεί», όπως υπογραμμίζεται.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο καθιστά παράνομη τόσο την εμπορία όσο και την χρησιμοποίηση τέτοιων κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης, υποδεικνύοντας ως «κερκόπορτα» την απουσία αποτελεσματικών εποπτικών μηχανισμών. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην επί τα χείρω αλλαγή της νομοθεσίας ώστε παρακολουθούμενοι να μην μπορούν να ενημερωθούν επίσημα ότι στοχοποιήθηκαν από τις αρχές, όπως έγινε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Η επίσημη παρουσίαση της μελέτης είναι προγραμματισμένη για τις 16.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και θα γίνει από τους Κουεντέν Λιζέρ και Μίργια Γκούτχαϊλ της Asterisk Research and Analysis.
«Παρατεταμένη εκτροπή από το κράτος Δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Με ανάρτησή του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «Η συγκάλυψη του σκανδάλου με τις υποκλοπες δεν περνά στο Ευρωκοινοβούλιο!».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου, μέλος της PEGA, με δήλωσή του τονίζει ότι «Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις χώρες της ΕΕ όπου καταγράφηκαν μαζικές υποκλοπές, επιβεβαιώνει απόλυτα τις αποκαλύψεις για την παράλληλη παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων και πλήθος άλλων πολιτών από την ΕΥΠ και το λογισμικό Predator. 

Είναι η πολλοστή επιβεβαίωση όσων έχει εντοπίσει ήδη η Εξεταστική Επιτροπή Pega, που έρευνά τη χρήση παράνομου λογισμικού. Χωρίς τους δημοσιογράφους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τίποτα δεν θα γνώριζαν οι Έλληνες για τις παρακολουθήσεις του Μαξίμου.

Η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθούσε -εκτός από τους πραγματικούς ή φανταστικούς πολιτικούς της αντιπάλους, υπουργούς, παράγοντες του δημόσιου βίου και ενοχλητικούς δημοσιογράφους- ακόμη και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, πιστοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη εκτροπή από τους στοιχειώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί