ΠΔΕ Κρήτης: Η αναπηρία είναι μια κοινωνική πραγματικότητα και όχι μια λέξη που θα έπρεπε να φοβίζει

“Στη χώρα μας το 10% του πληθυσμού είναι ανάπηροι και ως μέλη μιας κοινωνίας, ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, θα πρέπει και αυτό το 10% να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να μπορεί να ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο”

Μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκη, για την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία:

Η αναπηρία είναι μια κοινωνική πραγματικότητα και όχι μια λέξη που θα έπρεπε να φοβίζει.

Στη χώρα μας το 10% του πληθυσμού είναι ανάπηροι και ως μέλη μιας κοινωνίας, ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, θα πρέπει και αυτό το 10% να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να μπορεί να ενταχθεί πλήρως στο κοινωνικό σύνολο.

Γιατί, πολύ απλά, σε ένα δημοκρατικό κράτος κανένας άνθρωπος, πολίτης δεν περισσεύει. Η κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε κάθε πτυχή της ζωής μας, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και μας αφορά όλους.

Η παιδική και η εφηβική ηλικία θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου, προκειμένου να εκπαιδευτούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες μιας χώρας σε  θέματα μειωμένης σωματικής ή και πνευματικής ικανότητας, καθώς και στήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των συμπολιτών μας με αναπηρίες. 

Η πραγματική ενσωμάτωση των ΑμεΑ-ΑμΕΑ στην κοινωνία ξεκινά από την εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να προσαρμοστεί στις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και να εναρμονίσει την εκπαίδευση των παιδιών από όλες τις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, επιδεικνύοντας στην πράξη την ευαισθησία της Πολιτείας απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα των πολιτών της.

Στη Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία που καθιέρωσε ο Ο.Η.Ε ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε για έναν καλύτερο κόσμο, ο οποίος είναι συνεπής, δίκαιος και βιώσιμος για όλους, όπου τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες vα υλοποιούνται πλήρως.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί