Κρήτη: Αθώοι οι τέσσερις πολίτες για την παρακώλυση συγκοινωνιών και συνέχιση του αγώνα κατά των ΒΑΠΕ

Μπορεί η δίκη με κατηγορούμενους τέσσερις πολίτες του Δήμου Αγίου Βασιλείου να μην αφορούσε τις ΒΑΠΕ αυτές καθαυτές, αλλά … μια παράπλευρη υπόθεση, την κατηγορία για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τη διάρκεια ειρηνικής κινητοποίησης κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Άρδακτο, δεν θα μπορούσε, όμως, η διαδικασία που εξελίχθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου να μην έχει και «άρωμα» αντίδρασης.

Και αυτό γιατί στο εδώλιο έκατσαν τέσσερις πολίτες από τον Άγιο Βασίλειο, που κατηγορούνταν πως στην συγκέντρωση που έγινε στις 17-6-21 στου Κισσού τον Κάμπο κατά της εγκατάστασης των τριών ανεμογεννητριών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον Άρδακτο, τοποθέτησαν τα οχήματα τους έτσι ώστε να συνεπικουρούν τον εκσκαφέα που είχε τοποθετήσει για αποκλεισμό της κυκλοφορίας ο ένας εξ αυτών.

Οι τέσσερις πολίτες αθωώθηκαν, καθώς δεν προέκυψε πως είχαν τοποθετήσει τα οχήματα τους με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίζουν την διέλευση. Άλλωστε, οι νταλίκες που επρόκειτο να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες δεν έφτασαν ποτέ καν στην περιοχή, παραμένοντας τουλάχιστον 40 χιλιόμετρα μακριά.

Τι είχε συμβεί τότε; Τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας ενημερώθηκαν πολίτες, μέλη της πρωτοβουλίας κατά των ΒΑΠΕ, πως το επόμενο πρωί θα γινόταν η μεταφορά των ανεμογεννητριών. Οργανώθηκε, λοιπόν, συγκέντρωση ήδη από τη νύχτα, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Βασιλείου. Άλλωστε, ο δήμος είναι εξ αρχής στο πλευρό των πολιτών και παράλληλα στηρίζει τις προσπάθειες κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο θεωρείται παράνομο.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Στο δικαστικό μέγαρο Ρεθύμνου συγκεντρώθηκαν χθες και μέλη της Πρωτοβουλίας κατά των ΒΑΠΕ, καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Καπετανάκης (που κατέθεσε και ως μάρτυρας υπεράσπισης), ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Μανουσάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου στη Λαϊκή Συσπείρωση Μανούσος Μανουσογιάννης, ο δημοτικός σύμβουλος Αγίου Βασιλείου στη Λαϊκή Συσπείρωση Θανάσης Χαριτάκις, ο π. Ιωάννης Βάθης, αλλά και πολλά ακόμα μέλη του συντονιστικού κατά των ΒΑΠΕ.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και το μέλος του συντονιστικού Κατερίνα Κορρέ, η οποία, μαζί με τους δικηγόρους των κατηγορουμένων, Ελένη Παπαδάκη και Γιάννη Παρασύρη, αναφέρθηκαν στο ιστορικό της διαδικασίας εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, στα ασφαλιστικά μέτρα, που έχουν κερδίσει οι αντιδρούντες (μεταξύ αυτών και ο δήμος) καθώς έχουν καταθέσει έγγραφα που αποδεικνύουν πως ο σχεδιασμός είναι παράνομος, αφού η απόσταση από το χωριό είναι μικρότερη της προβλεπόμενης από το νόμο.

Όπως αναφέρει, άλλωστε, το συντονιστικό:

«Πριν μερικά χρόνια, καθώς προχωρούσαν οι εργασίες στον αιολικό σταθμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, οι κάτοικοι του Αρδάκτου αντιλήφθηκαν ότι τρεις βάσεις ανεμογεννητριών είχαν τοποθετηθεί σε πολύ μικρή απόσταση από τα σπίτια τους και προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Το ΣτΕ (προσωρινή διαταγή, επιτροπή αναστολών) αναγνώρισε ότι η απόσταση είναι παράνομη, αναγνωρίζοντας επίσης τις επιπτώσεις του θορύβου στο σύνολο του οικισμού και ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ήταν πλημμελής, ωστόσο απέρριψε την προσφυγή χωρίς να μπει στην ουσία της επειδή έκρινε ότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα.

Τρεις φορές αποτράπηκε η παράνομη εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών. Την τελευταία, στις 17 Ιουνίου 2021, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μαζί με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου και όλο σχεδόν το δημοτικό συμβούλιο συγκεντρώθηκαν στου Κισσού τον Κάμπο με την ήρεμη αποφασιστικότητα ανθρώπων που υπερασπίζονται όχι μόνο το δίκιο τους αλλά και νόμους της πατρίδας τους. Νόμους που προκλητικά ερχόταν να καταπατήσει η εταιρεία που όχι μόνο λειτουργούσε τον αιολικό σταθμό χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους (καθώς η ισχύς τους είχε λήξει) αλλά επέμενε να εγκαταστήσει τρεις ανεμογεννήτριες σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από τον οικισμό, απόσταση πολύ μικρότερη από τα 500μ που επιβάλλει η νομοθεσία.

Αμέσως μετά την συγκέντρωση αυτή, ο Δήμος Αγ. Βασιλείου και κάτοικοι του Αρδάκτου κατέθεσαν στο πρωτοδικείο Ρεθύμνου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την οποία το δικαστήριο έκανε δεκτή απαγορεύοντας προσωρινά στην εταιρεία κάθε περαιτέρω εργασία τοποθέτησης των τριών ανεμογεννητριών».

Tης Αγγελικής Καλλέργη, goodnet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί