Η φτώχεια δεν είναι κοινωνικό φαινόμενο αλλά πολιτική επιλογή

Της Παναγιώτας Βράντζα

Στον «πάτο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, της Eurostat. Η χώρα μας, δηλαδή, με όρους αγοραστικής δύναμης, κατατάσσεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ, με τελευταία τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από το 2019 και μετά, τα χρέη της ελληνικής κοινωνίας αυξάνονται διαρκώς, προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αυξάνονται και τα κόκκινα δάνεια. Η συνολική αύξηση του ιδιωτικού χρέους είναι 38 δισεκατομμύρια. Παράλληλα, δημιουργείται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής και της αύξησης των επιτοκίων.

Δυστυχώς, ιστορίες όπως αυτή της κ. Κολοβού θα βλέπουμε διαρκώς. Παρά τα ψέματα του κ. Σκυλακάκη στη βουλή, η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν αυτή που αποφάσισε και εφάρμοσε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Όλα αυτά ενώ το υπουργικό συμβούλιο χρωστάει πάνω 12 εκατομμύρια ευρώ και το κόμμα της ΝΔ 390 εκατομμύρια ευρώ δανεικά και αγύριστα. Επίσης, βουλευτής της ΝΔ ήταν ο κ. Πάτσης που αγόραζε δάνεια στο 1/15 της αξίας τους, με δανεικά από την ίδια τράπεζα, για να κερδοσκοπεί. Ο ίδιος άνθρωπος που πήρε 1εκατομμύριο ευρώ απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ!!!  

Η φτώχεια λοιπόν δεν αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο. Αντίθετα αποτελεί πολιτική επιλογή. Είναι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την Ελληνική κοινωνία και τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν.

Η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν τα αθροιστικά, προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη των δύο διυλιστηρίων της χώρας, (ΕΛΠΕ και MOTOR OIL) ήταν, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, 874.000.000 ευρώ, από 72.000.000 το περσινό αντίστοιχο διάστημα!!!

Επίσης σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα ήταν πρώτη στην Ευρώπη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, προ φόρων και επιδοτήσεων στο α’ εξάμηνο του 2022. Ως πολίτες, λοιπόν, πληρώνουμε την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια, είτε απευθείας από την τσέπη μας, είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει κανέναν  έλεγχο και καμία ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά της ενέργειας και των καυσίμων. Αντίθετα, νομιμοποίησε και επιδότησε την αισχροκέρδεια από τον  κρατικό προϋπολογισμό και από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης.

Ζούμε την πιο βίαιη και απροκάλυπτη αναδιανομή πλούτου, από το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας σε λιγότερες από 10 ιδιωτικές εταιρίες. Αυτό συμβαίνει σε καιρό ειρήνης και με κυβερνητική απόφαση. Είναι η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τα άλλα τα μακαρόνια να είναι νούμερο 6!!!

*H Παναγιώτα Βράντζα είναι κτηνίατρος και πρώην βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί