Πολιτικός λόγος: “Μασά η κατσίκα ταραμά;”

Του Μιχάλη Τζανάκη

Ο πολιτικός λόγος έχει τις δικές του ιδιομορφίες. Ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεται οφείλει να προσαρμόζεται ώστε να δημιουργεί την απαιτούμενη πειθώ προς τους αποδέκτες. Ανεξάρτητα ωστόσο από την σκοπιμότητα εκφοράς του πολιτικού λόγου πάντα πρέπει να κινείται σε επίπεδο κοσμιότητας και ευπρέπειας καθότι η Δημοκρατία προϋποθέτει μετριοπάθεια, πλουραλισμό, σοβαρότητα και ανεκτικότητα.

Η πολιτική αντιπαράθεση είναι απολύτως αποδεκτή όταν αυτή διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών επιχειρημάτων και μόνο, χωρίς εξαλλοσύνες, βερμπαλισμούς και αμετροέπεια που έχει αποδέκτες ένα ούτως ή άλλως ρηχό ακροατήριο κολαούζων και κομματόσκυλων που πρέπει να πάρουν το αφιόνι τους προκειμένου να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, όταν και αν χρειαστεί!

Από πολιτικούς με «λαμπρές» σπουδές στον Εσπερία, με «λαμπρά» βιογραφικά και με μόνιμα «φωτοστέφανα» που τους κοσμούν οι επίσης «λαμπροί» δημοσιογράφοι του σιναφιού περιμένεις, αν μη τι άλλο, μια συμπεριφορά σύμφωνη με τις υψηλές «προδιαγραφές» σου.

Όταν μέσα στην καραντίνα σε ένα από τα βαρύγδουπα και στημένα πρωθυπουργικά διαγγέλματα άκουσα τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στους «ψεκασμένους» διαφωνούντες με τον ίδιο ξαφνιάστηκα! Πώς ένας «Κολάμπιας» χαρακτηρίζει όσους διαφωνούν με τον ίδιο με τέτοιου ύφους χαρακτηρισμούς;  Άλλωστε το ύφος προδίδει και το ήθος…

Τις τελευταίες ημέρες και υπό το βάρος των πολιτικών πληγμάτων που δέχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός ενεργοποίησε πάλι την … αργκώ του! Σε κομματικό ακροατήριο ανέφερε ότι ο ίδιος και το κόμμα του … «δεν μασάνε», ενώ λίγο πριν την συνάντησή του με τον βασιλιά… Κάρολο απευθυνόμενος στους πολιτικούς αντιπάλους του –γνωστούς αριστερούς «Βελζεβούληδες», είπε να πάρουν τα «κουβαδάκια» τους να παίξουν παραπέρα!!!

Αν εισηγούνται οι «σύμβουλοί» του τέτοιου είδους  λεκτικές ανοησίες είναι εξίσου ανόητοι και επικίνδυνοι για την ποιότητα της κλονισμένης έτσι κι αλλιώς δημοκρατίας μας. Αν πάλι όλα αυτά ειπώθηκαν με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού –πράγμα που δεν μπορώ να πιστέψω- υπάρχει σοβαρό θέμα και θα πρέπει να φροντίσει ο ίδιος να το λύσει πριν ο κατήφορος είναι μεγάλος. Τα προσωπικά πολιτικά αδιέξοδα οποιουδήποτε δεν ξεπερνιούνται με «μασήματα» με «κουβαδάκια» και λοιπές ανοησίες. Τέτοιου είδους φρασεολογία ουδείς πολιτικός δεν χρησιμοποίησε ποτέ, ούτε καν στο αποκορύφωμα της πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Αλλά είπαμε: «το ύφος και το ήθος πάνε μαζί…»

Δείτε επίσης:

Χαβιάρια και κουβαδάκια για έναν εγωπαθή και προκλητικό μέχρι το τέλος της πρωθυπουργίας του

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί