Το Πτωχοκομείον

Του Δημήτρη Κλαράκη*

Πρόσφατα βρέθηκε στην Πάτρα για να μιλήσει σε στενό κομματικό ακροατήριο ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, σε μια απέλπιδα προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να δημιουργήσει τεχνητά και επικοινωνιακά θετικό κλίμα, σε κλειστά ελεγχόμενα ακροατήρια ανά περιοχές, σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα και την κοινωνία που βράζει.

Επέλεξαν λοιπόν οι επιτελείς του, να μιλήσει σε ένα κτίριο το οποίο σημαιοστόλισαν, έβαλαν και μαρκίζα,  αλλά τους διέφυγε μάλλον, ότι το εν λόγω κτίριο είχε τον εξής όλως συμβολικό τίτλο, για όσα ζει η χώρα επί Μητσοτάκη, ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟΝ.

Στο Πτωχοκομείο της Πάτρας ο κ. Μητσοτάκης, επέλεξε  να αναπτύξει το ευφάνταστο και κακόγουστο σενάριο του περί δήθεν ανάπτυξης, ευημερίας ως το δικό του fake – success story. Μάλιστα σε ένα διχαστικό και αναχρονιστικό παραλήρημα, ο δήθεν εκσυγχρονιστής, για το καλάθι του νοικοκυριού ανέφερε: “το καλάθι του νοικοκυριού δεν αφορά τους αριστερούς του χαβιαριού και του σοσιαλιστές της σαμπάνιας” . Συνέχισε δε στο ίδιο ύφος και με τον ίδιο αλαζονικό πολιτικό στόμφο “Όσοι το σνομπάρουν, ας πάρουν το ακριβό τους κουβαδάκι και ας παίξουν αλλού.

Προφανώς είναι ειρωνικό, κωμικοτραγικό να μιλά για κουβαδάκια και παραλίες ο άνθρωπος που περνά τον περισσότερο χρόνο του σε παραλίες και διακοπές. Είναι ο ίδιος που έστηνε κατ επανάληψη, εκτός Αθηνών ευρισκόμενος, green room, ακόμα στο Μαράθι στα Χανιά, για να βγάλει διαγγέλματα τάχα απ το Μαξίμου, προκειμένου να μη διακόψει την καλοκαιρινή του σιέστα,.

Φυσικά παρέλειψε να μας πει ότι το καλάθι της δεξιάς που πρεσβεύει περιέχει ακρίβεια, φτώχεια, καταστολή, κοριούς, παρακολουθήσεις, υποβάθμιση των θεσμών, προπαγάνδα, λογοκρισία, και ότι δεν δίνει δεκάρα η ελίτ που εκπροσωπεί για τον κόσμο και τα προβλήματά του. Και φυσικά όταν απολαμβάνει το χαβιάρι και τη σαμπάνια του στο Παρίσι, στο σπίτι του Βολταίρου ή σε κάποια απ τα πάμπολλα σπίτια που διαθέτει, ο πολίτης θεωρεί είδος πολυτελείας τα μακαρόνια νούμερο 6.

Το ύφος και το ήθος μιας τέτοιας αποστροφής, προδίδει τον πανικό και την αλαζονεία που διακατέχει τον Πρωθυπουργό και την ομάδα του, μπροστά στην εκλογική ήττα που έρχεται.

Ο Πρωθυπουργός (με την κυβέρνησή του), είναι εκείνος που ευθύνεται για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα. Προεκλογικά, κατηγορούσε την επιδοματική πολιτική και μιλούσε απαξιωτικά για κουπόνια και σοβιετία και σήμερα πορεύεται με ακριβώς αυτό τον τρόπο. Μοιράζει με ηλεκτρονικά κουπόνια κάθε είδους λίγα σε πολλούς ενώ οι λίγοι κερδίζουν πολλά με τις πολιτικές του.

Επί μήνες άφησε ασύδοτη την κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας με τους παρόχους, με πρώτη και καλύτερη τη ΔΕΗ, να καταγράφουν υπερκέρδη και την αγορά, τα νοικοκυριά απροστάτευτα να στενάζουν για να επιβιώσουν. Ξεπούλησε εν μέσω ενεργειακής κρίσης τη ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ σ όλη την Ευρώπη ακολουθούν αντίστροφη πορεία και επανακρατικοποιούν εταιρείες ενέργειας.

Αντί να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, να μειώσει το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, να τεθεί έγκαιρα ένα πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, επέτρεψε ορισμένα ολιγοπώλια να στήσουν και να υλοποιήσουν μια αναδιανομή εθνικού πλούτου σε βάρος των πολλών και υπέρ των λίγων.

Πτωχοκομείον η Ελλάς, έργο και χορηγία του Μητσοτάκη, με τις πολιτικές επιλογές στήριξης των συμφερόντων και της ολιγαρχίας.

Παράλληλα η θεσμική κρίση εξακολουθεί να ροκανίζει τα θεμέλια της δημοκρατίας. Στα πολυάριθμα δημοσιεύματα ότι η ίδια η ΕΥΠ είχε προμηθευτεί το predator και με αποσπασμένους αστυνομικούς παρακολουθούσε τους πάντες, αρνείται ουσιαστικά να απαντήσει. ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΣΤΙΑ, ΙΝ.GR, ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΕΦΣΥΝ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Όλα αυτά τα μέσα αποκαλύπτουν με συγκεκριμένα στοιχεία το ρόλο της ΕΥΠ, του predator, του Μαξίμου στις παρακολουθήσεις. Δεν είναι λοιπόν μόνο ο Βαξεβάνης. Όλοι λένε ψέματα? Γιατί η κυβέρνηση δεν απαντά σε όλα τα δημοσιεύματα αλλά στοχοποιεί και επιτίθεται μόνο στο documento? Το καθεστώς καταρρέει και θα χρησιμοποιήσει κάθε εκβιασμό και σκελετό που κρύβει για να διασωθεί. Γι αυτό άλλωστε παρακολουθούσε τους πάντες και την προσωπική ζωή. Για τον εκβιασμό ανθρώπων, για την αλλαγή ατζέντας σε μια δύσκολη κατάσταση.

Προχθές ζήσαμε και μια κατάσταση που αποτέλεσε γροθιά στο στομάχι για όλους. Ένας δικαστικός επιμελητής με αστυνομικούς σπάνε την πόρτα, λες και κυνηγούσαν επικίνδυνο κακοποιό,  και εισέρχονται στο σπίτι μιας γυναίκας, της δημοσιογράφου κ. Κολοβού, για να της κάνουν έξωση, για μια οφειλή σε τραπεζική κάρτα.

Είναι ανεπίτρεπτη και προσβλητική εικόνα για όλους μας.  Αυτό είναι το μέλλον που σχεδιάζουν για την κοινωνία με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα? Να έρχεται με λοστούς τα ξημερώματα η αστυνομία, να σπα πόρτες και να πετά οικογένειες και ανθρώπους απ τα σπίτια τους, για οποιαδήποτε τραπεζική οφειλή?

Φαντάζομαι με τον ίδιο ζήλο δικαστικός επιμελητής και αστυνομία θα σπάσουν πόρτες και θα μπουν στα γραφεία της ΝΔ που χρωστά 400 εκ. Μη πει κανείς ότι έχει ρυθμίσει το χρέος της…Με αποπληρωμή στα 150 χρόνια. Ας ρυθμίσουν και τα χρέη των πολιτών οι τράπεζες στα 150 χρόνια να μάστε όλοι συνεπείς τότε..

Ο Μητσοτάκης λειτουργεί ως εκπρόσωπος μιας ελιτ που θεωρεί σχεδόν κληρονομικό δικαίωμά της να κυβερνά τον τόπο, με τον οποίο έχει ιδιοκτησιακή σχέση. Μια ομάδα που εκλαμβάνει το ρόλο της ως  de facto αδιαπραγμάτευτο, σχεδόν ελέω Θεού άριστοι και κυβερνήτες του τόπου.

Δυστυχώς γι αυτούς ο χρόνος τους στερεύει γιατί ο λαός μας έχει και μνήμη και κρίση. Σύντομα, όποτε τολμήσει να προκηρύξει εκλογές, θα οδηγηθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, μαζί με το θλιβερό του θίασο. Γι αυτό ο Μητσοτάκης ως Νώε αναζητά Κιβωτό σωτηρίας στον κατακλυσμό που έρχεται.

Εις μάτην…. Έχουν τελειώσει και το ξέρουν. Προσπαθούν απεγνωσμένα να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες και να εξαφανίσουν τα ίχνη των επιλογών και παρεμβάσεών τους.

Η κοινωνία σύντομα θα στείλει με την ψήφο της, δημοκρατικά το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής. Η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα έχει σχέδιο, αξίες και όραμα για μια καλύτερη πιο δίκαιη κοινωνία.

Η δημοκρατία θα νικήσει.

*Ο Δημήτρης Κλαράκης είναι νομικός, συντονιστής τη ΝΕ Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί