Αντιμέτωπη με τουλάχιστον 7 χρόνια κάθειρξη η επικεφαλής του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου

Είχε ζητήσει έρευνα για πιθανή χρήση χημικών όπλων κατά Κούρδων ανταρτών

Η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 7,5 έτη για δηλώσεις της σχετικά με πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό.

Η Φιντζαντζί συνελήφθη στις 26 Οκτωβρίου στα προάστια της Άγκυρας και φυλακίστηκε την επόμενη μέρα για “τρομοκρατική προπαγάνδα”, επειδή ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον των Κούρδων ανταρτών του PKK στο Ιράκ.

Κατηγορίες για προσφυγή σε χημικά όπλα διατυπώθηκαν από φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης και μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο και Κούρδοι μαχητές διένειμαν έναν κατάλογο με 17 ονόματα και φωτογραφίες προσώπων που εμφανίζονταν ως “μάρτυρες”, γιατί έχασαν τη ζωή τους από τοξικά αέρια στο βόρειο Ιράκ. Η Άγκυρα είχε καταγγείλει αμέσως μια εκστρατεία “παραπληροφόρησης”.

Η Φιντζαντζί είχε δηλώσει από την πλευρά της πως “είδε και εξέτασε τις φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης” των φερόμενων θυμάτων χημικών όπλων. Επικαλούμενη την πιθανή χρήση “τοξικών αερίων”, η γιατρός είχε ζητήσει να διεξαχθεί “ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθεί η ευθύνη των κρατών που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα όπλα”, τα οποία είναι απαγορευμένα στο πεδίο της μάχης, είχε υπενθυμίσει.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας κατηγορεί την Φιντζαντζί για “προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης”, σύμφωνα με σημερινό τηλεγράφημα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu.

Μη επαληθευμένα πλάνα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν χημικά όπλα εναντίον των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ως “συκοφαντία”.

Στις αρχές Νοεμβρίου πέντε ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ ζήτησαν από την Τουρκία την άμεση αποφυλάκιση της Φιντζαντζί.

Σε μια ανακοίνωσή τους, αυτοί οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των εισηγητών για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις, Μόρις Τιίτμπολ Μπινζ, και για τα βασανιστήρια, Άλις Τζιλ Έντουαρντς, κάλεσαν την Τουρκία να μην χρησιμοποιεί πλέον την νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας με σκοπό να εκφοβίζει υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητούν να αφεθεί ελεύθερη “αμέσως” και “άνευ όρων” η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB).

ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί