Η σύσκεψη για τη σχολική στέγη στο Ηράκλειο

Πραγματοποιήθηκε χθες (23-11-2022) η εσπερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Γονέων Μαθητών Δ. Ηρακλείου με θέμα: «Σχολική Στέγη – Ώρα μηδέν. Σε τι σχολεία ζουν και μαθαίνουν τα παιδιά μας;». Από την Ένωση Γονέων την εισήγηση έκανε ο αντιπρόεδρος Δουλουφάκης Δημήτρης, ενώ εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας το μέλος του ΔΣ Γιαννάκη Μαρία. Στις εισηγήσεις έγινε αναφορά στις συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στις οποίες ζουν και μαθαίνουν τα παιδιά μας, αλλά και το σχολείο που θέλουμε και έχουμε ανάγκη. Το ασφαλές και λειτουργικό σχολείο είναι καταλυτικός παράγοντας στη μόρφωση των παιδιών, καθώς επηρεάζει την απόδοση του μαθητή, τη δουλειά του εκπαιδευτικού. Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων από το μέλος του ΔΣ Παναγιώτη Μπαλαμπάνη και εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης από την πρόεδρο Μπιτζάκη Τζένη. 

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε με τη συμμετοχή πολλών γονέων αναδείχθηκαν και φωτίστηκαν οι αιτίες της σημερινής κακής κατάστασης, τα πολλά προβλήματα σχετικά με τη σχολική στέγη και όχι μόνο. Πέρα όμως από τα προβλήματα, συζήτηση έγινε για τα αιτήματα που πρέπει να απασχολήσουν τις οργανώσεις γονέων προκειμένου να αποτελέσουν διεκδικητικό πλαίσιο ανάπτυξης της πάλης των συλλόγων. Η πείρα που βγήκε από την συζήτηση δείχνει ότι μπορούμε να βάζουμε εμπόδια, να μετράμε μικρές νίκες, να καθυστερούμε. Αρκεί φυσικά να έχουμε ξεκάθαρο ότι η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών δεν είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης, αλλά πάλης. Ο αγώνας μας έχει αποτελέσματα. 

Από όλους και από το ΔΣ της Ένωσης Γονέων δόθηκε η αγωνιστική υπόσχεση ότι το ζήτημα της σχολικής στέγης θα βρίσκεται και το επόμενο διάστημα ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας με συγκεκριμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Κοινή απόφαση και συμφωνία ήταν ότι τα παιδιά μας χρειάζονται δημόσιο δωρεάν σχολείο σε κτίρια σύγχρονα και ασφαλή, που να προετοιμάζει πολίτες, με κριτική σκέψη, με αγάπη για τη γνώση και τον άνθρωπο. Με ελεύθερο χρόνο για την ανάπτυξη της κοινωνικότητας, την επαφή με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την τέχνη, με το παιχνίδι και μέσα στα σχολικά κτίρια και στα σχολικά προαύλια. 

Το πλαίσιο διεκδίκησης και πάλης είναι: 

• Άμεση ανέγερση σχολείων με όλη την αναγκαία υποδομή και εξοπλισμό που απαιτούν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους. 

• Να δοθούν άμεσα λύσεις σε όλα τα οξυμμένα προβλήματα που έχουν ήδη καταγραφεί από τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων.

• Να γίνει καταγραφή κτιριολογικής κατάστασης σχολείων. Να δοθούν όλες οι εκθέσεις σεισμικού ελέγχου. Άμεσα αποκατάσταση ασφάλειας των κτιρίων. 

• Να γίνουν απαλλοτριώσεις οικοπέδων στα ήδη χαρακτηρισμένα οικόπεδα, αλλά και άμεσος χαρακτηρισμός οικοπέδων ως σχολική στέγη.

• Να εκδοθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας και να θεσπιστεί μητρώο επισκευών και συντήρησης για όλα τα σχολεία.

• Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων από το κράτος μέσω των σχολικών επιτροπών, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών και την ασφάλεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί