Ν. Ηγουμενίδης στη Βουλή: Παραδοχή αδιαφορίας η απάντηση Μιχαηλίδου για τους απόρους δικαιούχους του ΤΕΒΑ

Στην Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής μεταφέρθηκε η συζήτηση για τους χιλιάδες απόρους δικαιούχους του ΤΕΒΑ που παραμένουν αποκλεισμένοι από τη βοήθεια που δικαιούνται (σ.σ. 8.500 δικαιούχοι άποροι μόνο στην Κρήτη) μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης. Στη Βουλή κλήθηκε να απαντήσει η αρμόδια Υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία παραδέχθηκε μετά από τις συνεχείς επισημάνσεις του βουλευτή ότι «δεν θα μπορέσουμε να διανέμουμε τα προϊόντα στους ωφελούμενους μέσω voucher ή μέσω μιας προπληρωμένης κάρτας, όσο η δικαιοσύνη εκκρεμεί και είναι ανοικτή για έναν διαγωνισμό».

Η ερώτηση έρχεται στην Ολομέλεια μετά από την αναπάντητη από το Υπουργείο ερώτηση του βουλευτή που αφορά 8.500 οικογένειες απόρων στην Κρήτη που βρίσκονται πλήρως αποκλεισμένες από τις διανομές του ΤΕΒΑ μετά από «πάγωμα» της διαδικασίας λόγω δικαστικής διαμάχης των μειοδοτών. Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη που αφήνει εδώ και 9 μήνες εκτός απόρους, ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε ότι θα έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει η Κυβέρνηση βρίσκοντας λύση υπέρ των απόρων:

«Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν οι δικαστικές διαμάχες. Θα έχει πρόσβαση σ’ αυτά τα αγαθά που, όπως είπα και πριν, είναι υποχρέωση του κράτους να παράσχει ή όχι;», ρώτησε ο ίδιος την κα Μιχαηλίδου. «Με ποιον τρόπο θα το λύσουμε αυτό; Πώς σκέφτεστε να προχωρήσετε και γιατί δεν προχωράτε; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχετε υλοποιήσει τη λύση που πρότεινε το κόμμα μας, δηλαδή η προμήθεια των ειδών αυτών από τα καταστήματα της αγοράς να γίνεται με προπληρωμένη κάρτα;», όπως είπε.

Από την πλευρά της η αρμόδια Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου παραδέχθηκε για τις δικαστικές διενέξεις που εμποδίζουν τους απόρους να λάβουν όσα δικαιούνται ότι «πρόκειται για ενέργειες που ναι, συμβαίνουν συχνά και που πράγματι σηματοδοτούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση δράσεων ή προγραμμάτων. Ωστόσο, η άσκηση -το γνωρίζετε και εσείς- των ένδικων μέσων που προβλέπονται από τον νόμο αυτό, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των συμμετοχών στις διαγωνιστικές διαδικασίες». Ενώ σε άλλο σημείο της απάντησης της παραδέχθηκε ότι για την συγκεκριμένη περίπτωση της Κρήτης ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική διαδικασία για το τέλος της προηγούμενης προγραμματικής. Δηλαδή, δεν θα μπορέσουμε να διανέμουμε τα προϊόντα στους ωφελούμενους μέσω voucher ή μέσω μιας προπληρωμένης κάρτας, όσο η δικαιοσύνη εκκρεμεί και είναι ανοικτή για έναν διαγωνισμό».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου κατηγόρησε για προκλητική αδιαφορία την Κυβέρνηση που «ως Πόντιος Πιλάτος νίβει τα χέρια της, περιμένοντας τη λήξη της δικαστικής διαμάχης» και για τη μη αξιοποίηση λύσεων που θα έδιναν λύση, όπως την λύση των voucher που έχει προταθεί και που το ευρωπαϊκό πλαίσιο προβλέπει.

«Μας ακούνε αυτή τη στιγμή δύο χιλιάδες εξακόσιες οικογένειες στο Ηράκλειο, διακόσιες εβδομήντα οικογένειες στον Δήμο της Γόρτυνας, οι σεισμόπληκτες, παράλληλα, οικογένειες στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, οι οκτώμισι χιλιάδες οικογένειες της Κρήτης, τα έντεκα χιλιάδες φυσικά πρόσωπα. Δεν τους ενδιαφέρουν οι νομικές διεκδικήσεις, που είναι, βεβαίως, δικαίωμα των συμμετεχόντων σε μια διαδικασία να προσφύγουν σε αυτές. Αυτούς τους ανθρώπους, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, τους ενδιαφέρει, κυρία Υπουργέ, πότε θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά που δικαιούνται», είπε μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Νίκος Ηγουμενίδης.

Συνεχίζοντας απέναντι στην απουσία απάντησης στο συγκεκριμένο θέμα ο Νίκος Ηγουμενίδης επέμεινε: «Θα σας έλεγα να το ξανασκεφτείτε, να το ξαναδείτε στο Υπουργείο, να το δείτε με τις νομικές σας υπηρεσίες και να ξεπεράσετε αυτή τη σκόπελο. Δεν γίνεται οι άνθρωποι αυτοί να μένουν αποκλεισμένοι», σημείωσε ο Νίκος Ηγουμενίδης χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση στο σημείο αυτό από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Επισυνάπτεται το video από όλη τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκου Ηγουμενίδη στη Βουλή:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί