Έλ. Κουντουρά στην Ολομέλεια για το Women on Boards: Πετύχαμε ιστορική συμφωνία

“Περισσότερες γυναίκες στα ΔΣ των εταιρειών σημαίνει μεγαλύτερα οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία”

Η ιστορικής σημασίας  έγκριση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ευρωπαϊκής Οδηγίας Women on Boards αποκαθιστά μία αδικία δεκαετιών σε βάρος των γυναικών και της ισότητας και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο της Ευρώπης, τόνισε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Έλενα Κουντουρά, στην ομιλία της στην Ολομέλεια.

Η Έλενα Κουντουρά είχε οριστεί εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας στους τριλόγους των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν και το Συμβούλιο, με στόχο την  υιοθέτηση της ευρωπαϊκής Οδηγίας, που εγκρίθηκε σήμερα, μετά από δεκαετή καθυστέρηση, και αφορά στην ισόρροπη εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών.  

Με βάση την Οδηγία, έως τα τέλη Ιουλίου του 2026, όλες οι μεγάλες, εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε οι γυναίκες να αντιπροσωπεύουν το 40% τουλάχιστον των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών ή το 33% του συνόλου των θέσεων διοικητικών στελεχών.

Στην ομιλία της η Ευρωβουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση της Οδηγίας, δηλώνοντας:

“Δέκα χρόνια μετά την αρχική πρόταση της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει στην υιοθέτηση της Οδηγίας Women on Board,  κάνοντας ένα ουσιαστικό βήμα ώστε να μπει τέλος στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών.

Είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα που πετύχαμε στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και είμαι υπερήφανη που μπόρεσα να συμβάλλω στη διαπραγματευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επιτευχθεί αυτή η Συμφωνία.

Παρότι τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που διασφαλίζουν υψηλή εκπροσώπηση και των δύο φύλων στα διοικητικά τους συμβούλια αποδίδουν καλύτερα, οι γυναίκες εξακολουθούν σήμερα να αποτελούν σαφή μειοψηφία, – αντιπροσωπεύοντας μόλις το 34% των μη εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων στην ΕΕ.

Οι γυναίκες δικαιούνται ίσες ευκαιρίες ανέλιξης στις ηγετικές θέσεις των εταιρειών. Είναι ανάγκη να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη σπατάλη ευκαιριών και ταλέντου σε βάρος των γυναικών. Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά αποτελεί προϋπόθεση ώστε να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την οικονομική ανάπτυξη που έχει τόσο ανάγκη. 

Η νέα Οδηγία προσδοκούμε να ανατρέψει τις δομικές αυτές ανισότητες, φέρνοντας περισσότερες γυναίκες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων προς όφελος όχι μόνο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αλλά συνολικά της κοινωνίας και οικονομίας.»

Η ομιλία της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια:

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Έλ. Κουντουρά στην Ολομέλεια για το Women on Boards: Πετύχαμε ιστορική συμφωνία”

  1. Κόκκινο πανί

    Το να έχεις υπάρξει μοντέλο από κάποιες δεν συγχωρείται. Είναι αυτές που στιγματίστηκαν για πάντα από τις διατροφικές και συναισθηματικές δυσκολίες στα μαθηματικά χρόνια. Δεν υπάρχει συγνώμη.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί