“Κιβωτός του Κόσμου”: Συγκλονισμένοι όλοι από τις καταγγελίες – Αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση

Συγκλονισμένη παρακολουθεί η κοινωνία τις αποκαλύψεις που συνεχίζουν να βγαίνουν στο φως σχετικά με τα καταγγελλόμενα περιστατικά συστηματικής κακοποίησης παιδιών στο εσωτερικό των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου», όσο προχωρά η υπόθεση, με αποτέλεσμα και η κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι θα αναστείλει τη χρηματοδότησή της προς τον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε σήμερα στην τηλεόραση του MEGA ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα πάρει πίσω τις ενισχύσεις που έχει δώσει στην Κιβωτό έως ότου τελεσιδικήσει η πολύκροτη υπόθεση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες μετά τις καταγγελίες που έγιναν από άτομα που φιλοξενούνταν κάποτε στη δομή.

«Οι καταγγελίες είναι πράγματα συγκλονιστικές και χρειάζονται διερεύνηση. Ως Υπουργείο ενισχύσαμε πρόσφατα πολλές από αυτές τις δομές για να ενισχύσουμε, σε τελική ανάλυση, τα παιδιά. Χθες, με δική μου απόφαση, το Υπουργείο παίρνει πίσω τις ενισχύσει μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση», ανέφερε κ. Σταϊκούρας.

Νωρίτερα, χθες, η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης ήρθε από τα Υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, με το Εργασίας να ανακοινώνει την ακύρωση της παραχώρησης ακινήτου στη ΜΚΟ μέχρι την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας.

Το χρονικό των αποκαλύψεων και των ερευνών

Όλα ξεκίνησαν από καταγγελία που έφτασε στο ειδικό τμήμα για τα δικαιώματα του παιδιού του Συνήγορου του Πολίτη τον περασμένο Αύγουστο. Εν συνεχεία, ξεκίνησε έρευνα σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» τόσο στην Αθήνα αλλά και εκτός.

Εκεί τα ειδικά κλιμάκια ανέπτυξαν επαφές με άτομα στους χώρους της ΜΚΟ, οι οποίοι φέρονται να τους περιέγραψαν προβληματικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Όταν συγκέντρωσαν τα στοιχεία ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, όπου στις αρχές Νοεμβρίου διέταξε προκαταρκτική έρευνα την οποία και ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και η σκυτάλη παραδόθηκε την Παρασκευή στην Εισαγγελία Ανήλικων.

Η Εισαγγελία Ανήλικων έχει αναλάβει να ρίξει φως στις συγκλονιστικές καταγγελίες περί κακοποίησης παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της σοβαρότητας των καταγγελιών, η δικογραφία επιστρέφει από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής στις εισαγγελικές αρχές.

Κατόπιν αυτού η Εισαγγελία Ανηλίκων, αφού ολοκληρώσει τη σχετική έρευνα θα αποφανθεί για την απόδοση ποινικών ευθυνών στους υπαίτιους που θα προκύψουν.

Η αστυνομία αναφέρει ότι έως τώρα έχει καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ένας 18χρονος σήμερα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από άτομο που βρισκόταν σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, η κακοποίησή του συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει άλλες δύο καταγγελίες, ενός ενήλικου σήμερα και ενός ανήλικου, για ανάλογα περιστατικά στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται πέντε δομές σε Αττική και περιφέρεια, ενώ από την εισαγγελία ανηλίκων ερευνώνται τρεις υποθέσεις ασέλγειας και τέσσερις ξυλοδαρμού.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αστυνομικοί του τμήματος Ανηλίκων έχουν λάβει ήδη τις πρώτες καταθέσεις μεταξύ των οποίων και του 18χρονο που φέρεται να δεχόταν τις ασελγείς πράξεις την τελευταία διετία. Ο νεαρός, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν από τα «αγαπημένα παιδιά» υψηλόβαθμου στελέχους της «Κιβωτού» που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση, μέσα στη δομή, από το 2020 και μετά.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής και διαχειριστής του οργανισμού πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα και συνεργάτης του εμφανίστηκαν «αγανακτισμένοι» και επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις, χαρακτηρίζοντας «ανυπόστατα ψεύδη» όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί