Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου διαφωνεί με τη μη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου με ανακοίνωσή του εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του, στην εξαγγελία του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη, που αφορά στην κατάργηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να προμηθεύονται τα εμβόλια από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. 

Όπως αναφέρει, “η συνταγογράφηση ενός αντιγριπικού εμβολίου, όπως και κάθε άλλου φαρμάκου  δεν αποτελεί αυτόνομη πράξη, αλλά συνέχεια της κλινικής εξέτασης και της λήψης του ιατρικού ιστορικού του εξεταζόμενου.   

Αποτελεί μια ιατρική πράξη, την οποία  μόνο ο θεράπων γιατρός, μπορεί να εκτελέσει και να αξιολογήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες, η οποία δεν επιδέχεται αντιποίησης και δεν αφορά προϊόν εμπορικής συναλλαγής 

Ο Ι.Σ.Η. τονίζει την ανάγκη του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού σύμφωνα με τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., αλλά παράλληλα θεωρεί  ότι η διενέργεια ιατρικής πράξης από μη ιατρούς έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς.

Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί