Λαϊκή Συσπείρωση: “Η στάση της Περιφέρειας Κρήτης για την κατασκευή του Αγωγού Μεταφοράς Φυσικού Αερίου ΕΑSTMED” 

Αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση «ξεπάγωσε» τα σχέδια κατασκευής του Αγωγού Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΑST MED) από Ισραήλ και Κύπρο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. Το ίδιο «ξεπάγωσε» τα σχέδια έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων δυτικά και νότια της Κρήτης.

Εντάθηκαν οι πιέσεις των ενδιαφερόμενων μονοπωλιακών κολοσσών, οι ιμπεριαλιστικοί -οικονομικοί και στρατιωτικοί- ανταγωνισμοί ΗΠΑ-Ρωσίας στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο για την «απελευθερωμένη» (δηλαδή ιδιωτική) παραγωγή και μεταφορά ενέργειας. Εντάθηκε η αρπακτικότητα για υπερκέρδη του κεφαλαίου, με την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια για τους λαούς.

Ταυτόχρονα, εντάθηκαν οι πιέσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ  (που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επιμένουν να θεωρούν «συμμάχους») για «συμβιβασμούς» των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, κάτω από την εποπτεία τους,  σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.  Είναι σημαντικό που ο αγωγός προωθείται χωρίς να έχουν οριοθετηθεί οι ΑΟΖ στην διαδρομή του. 

Με όλα τα παραπάνω συνδέεται  ο EAST MED. Πρόκειται για πολύ σοβαρό ΠΟΛΙΤΙΚΟ και όχι μόνο οικονομικό ή τεχνικό θέμα.

Η διοίκηση της περιφέρειας (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ) και ο συνδυασμός της ΝΔ στην περιφέρεια, ακολουθώντας απαράλλακτα την απαράδεκτη, επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν έγκριση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΑSTMED,  στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 15 Νοέμβρη. 

Η στάση της διοίκησης της περιφέρειας δεν υπηρετεί το συμφέρον του κρητικού και ελληνικού λαού. Από τη μια αναπαράγει τη μονόπλευρη προπαγάνδα του κεφαλαίου και της κυβέρνησης για τα οικονομικά οφέλη – που αφορούν τους λίγους – ενώ αγνοεί και αποσιωπά την οικονομική επιβάρυνση και τους πολεμικούς κινδύνους για τον λαό, για τα οφέλη μεγάλων οικονομικών ομίλων και γεωστρατηγικών επιδιώξεων.

Ο λαός, που πληρώνει ήδη πολλά ενεργειακά  «χαράτσια», θα συνεχίσει να βιώνει την ενεργειακή φτώχεια, να χρυσοπληρώνει για τις ανάγκες του. Σημαντικοί είναι και οι κίνδυνοι για το θαλάσσιο περιβάλλον από τις εξορύξεις και τα σχέδια μεταφοράς. 

Από την άλλη, η διοίκηση της περιφέρειας υποβαθμίζει το θέμα, προσπαθεί να αποφύγει τις αντιπαραθέσεις για τα υπέρ και τα κατά, επιδιώκει να περάσει το θέμα με μια ένοχη σιωπή. Δεν έφεραν  το θέμα για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο. Το παρέπεμψαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος  για να γνωμοδοτήσει στις . . . Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις του αγωγού !

Η περιφέρεια αντί να σταθεί στο θέμα με σοβαρότητα και ευθύνη για το μέλλον του λαού και της χώρας, το χρησιμοποιεί ως μέσο καλλιέργειας ψεύτικων προσδοκιών και εξαπάτησης του λαού.

Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης καταψήφισε για τον ΕΑSTMED στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

Ο επικεφαλής της, Αλέκος Μαρινάκης,  κατήγγειλε την προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού, τονίζοντας ότι η συμφωνία  για τον αγωγό East Med υπηρετεί τους ενεργειακούς κολοσσούς και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού μας και των άλλων λαών στην περιοχή. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης καταγγέλλει τη στάση της περιφέρειας και απαιτεί τη συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο,  με την παρουσία φορέων του εργατικού- λαϊκού κινήματος και των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης (ΕΕΔΥΕ).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί