Κορονοϊος: Διασπορά στην Πνευμονολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ

Διασπορά του κορονοϊού στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων για την νοσηλεία περιστατικών covid σε όλες τις κλινικές έχει ως συνέπεια τη διασπορά του κορονοϊού στους νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν στις βάρδιες. Οι ασθενείς με COVID απομονώνονται σε κοινό θάλαμο ανά κλινική, οι οποίοι περιθάλπονται από κοινό ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με τα υπόλοιπα νοσηλευόμενα περιστατικά της εκάστοτε κλινικής. Το σωματείο εργαζομένων είχε προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων θα έφερνε αυτά τα αποτελέσματα. 

Γεγονός είναι η πρόσφατη διασπορά που υπήρξε στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, όπου αυξήθηκε η εντατικοποίησης της δουλειάς των νοσηλευτών της ίδιας αλλά και της γειτονικής Νευρολογικής Κλινικής. Η πλειοψηφία του προσωπικού των νοσηλευτών της Πνευμονολογικής είναι θετικό στον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόνο τρεις ΤΕ νοσηλευτές και άλλοι τόσοι ΔΕ, οι οποίοι δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Για να βγει το πρόγραμμα, καλούνται όλοι οι νοσηλευτές του ορόφου να ακυρώσουν τα ρεπό και τις άδειές τους και να κάνουν ακόμη και τρία νυχτερινά τη βδομάδα. Αυτό έχει ως συνέπεια τη σωματική τους καταπόνηση, αλλά και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, αφού συχνά τις νύχτες ένας μόνο ΤΕ νοσηλευτής καλύπτει, με την παρουσία μόνο ενός βοηθού, μια κλινική -χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της-, όπου νοσηλεύονται 20-30 ασθενείς, αρκετοί από τους οποίους χρειάζονται αυξημένη φροντίδα λόγω σοβαρής δύσπνοιας.

Έρχονται ακόμη μια φορά στην επιφάνεια οι συνέπειες της προσαρμογής της λειτουργίας του νοσοκομείου στους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς. Η υγεία και η ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών δεν λογαριάζονται μπροστά στην προσπάθεια εξοικονόμησης κρατικών κονδυλίων. Τα προβλήματα αυτά θα επιδεινώνονται, όσο προχωρά η εφαρμογή των σχεδίων για το «νέο» υποχρηματοδοτούμενο ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ.

Διεκδικούμε:

  • Μέτρα περιορισμού της διασποράς στις κλινικές.
  • Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να σταματήσουν οι μετακινήσεις μεταξύ τμημάτων, οι διπλοβάρδιες, τα απανωτά νυχτερινά.
  • Διαμόρφωση ασφαλών θαλάμων νοσηλείας κρουσμάτων COVID με σαφή χωροταξικό διαχωρισμό, με κατάλληλα φίλτρα αέρα και εξαερισμό (θάλαμοι αρνητικής πίεσης), με προθάλαμο και χωριστό προσωπικό.
  • Να δίνεται στους εργαζόμενους το σύνολο των ρεπό και των αδειών που δικαιούνται.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί