Θ. Φωτίου-Ν. Ηγουμενίδης: Τηλεδιάσκεψη με τους εργαζόμενους του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ηρακλείου

Τηλεδιάσκεψη με τους εργαζόμενους του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ηρακλείου, με την συμμετοχή της Αναπληρώτριας τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Υπουργού Θεανώς Φωτίου, διοργάνωσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι του Κέντρου Κοινότητας οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά τα ζητήματα του Κέντρου Κοινότητας, ενώ επίσης συμμετείχε η Ζαχαρένια Γιανναράκη από την Ομάδα Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου, καθώς και συνεργάτες των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Χάρη Μαμουλάκη.

Κοινός τόπος όλων των παρεμβάσεων από τους εργαζόμενους η υποστελέχωση και η απουσία του αναγκαίου προσωπικού που να μπορεί να εξυπηρετήσει το πλήθος των αιτημάτων, καθώς και οι πολλαπλές και ετερόκλιτες αρμοδιότητες που ανατίθενται στους ελάχιστους υπαλλήλους που υπηρετούν σήμερα το Kέντρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα 4 τελευταία χρόνια το Κέντρο με τους ελάχιστους εργαζόμενους έχει εξυπηρετήσει 48.174 πολίτες, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να διαχειριστούν ένα πλήθος διαφορετικών επιδομάτων, ενώ τους έχουν ανατεθεί μέχρι και καθήκοντα εισαγγελικών εντολών για κακοποίηση-παραμέληση ανηλίκων. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα των συμβάσεων των εργαζομένων, δεδομένου ότι παρά τις αυξημένες ανάγκες υπάρχουν άτομα με 15 χρόνια προϋπηρεσίας που δεν είναι μόνιμοι, ενώ αναγκάζονται να καλύπτουν τα έξοδα μετακινήσεων οι ίδιοι. Επιτακτικά τέθηκε επίσης το ζήτημα της υποχρηματοδότησης του κέντρου, αφού οι πόροι που διατίθενται δεν επαρκούν για τις λειτουργικές ανάγκες.

Η Θεανώ Φωτίου άκουσε όλους τους εργαζόμενους και τόνισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση έχει αλλοιώσει με την πολιτική της την αρχική σύλληψη των Κέντρων Κοινότητας που είναι σήμερα οι αποδέκτες της πανδημικής και οικονομικής κρίσης που πλήττει τους πολίτες. «Τα Κέντρα Κοινότητας είναι η καρδιά του κάθε Δήμου, αλλά με επιμέρους παραρτήματα. Όχι όλοι να κάνουν όλα», όπως είπε χαρακτηριστικά για τον κίνδυνο απαξίωσης του αρχικού σχεδιασμού για τα Κέντρα Κοινότητας που στηρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Από την πλευρά της η Υπουργός επέμεινε στην ανάγκη να στηριχθούν τα Κέντρα Κοινότητας με το αναγκαίο προσωπικό και να σταματήσει το Υπουργείο να διαχειρίζεται ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, όπως το ΚΕΠΑ, με όρους επικοινωνιακούς.

Ο βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για την αναλυτική ενημέρωση και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας για όλους τους πολίτες που σήμερα αδυνατούν να καλύψουν τα στοιχειώδη, ενώ επίσης εξήρε τον ρόλο των εργαζομένων στα Κέντρα Κοινότητας που υπερβάλλουν εαυτόν για να φέρουν σε πέρας το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο που τους ανατίθεται λόγω της εμμονής συρρίκνωσης του κράτους  από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Στα πλαίσια της τηλεδιάσκεψης αποφασίστηκαν οι επόμενες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του πραγματικού ρόλου των Κέντρων Κοινότητας και των Παραρτημάτων, και των εργαζόμενων σε αυτά, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί