Μ. Συντυχάκης: Οι ζημιές από το σεισμό στην Κρήτη δεν έχουν επουλωθεί έναν χρόνο μετά (βίντεο)

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών στο Ηράκλειο με τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, τις άδειες επισκευής, στην καταγραφή των ζημιών, κ.α. έφερε στη βουλή με Επίκαιρη  Ερώτησή του προς το Υπουργείο Υποδομών – Μεταφορών, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, απαιτώντας την άμεση αντιμετώπισή τους. 

Στην τοποθέτησή του σημείωσε πως ένα χρόνο μετά το σεισμό, εκατοντάδες οικογένειες στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων είναι ακόμη σε οικίσκους, με τους απαράδεκτους όρους διαβίωσης στα 25 τετραγωνικά, όπου μένουν ακόμη και πολυμελείς οικογένειες, εκτεθειμένοι ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Την ίδια στιγμή δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε οικίσκους, με αποτέλεσμα πληγέντες να ζουν σε σπίτια επικίνδυνα. Για παράδειγμα στον Γαλατά Μινώα, όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως από τα 130 σπίτια τα 120 είναι ακατάλληλα, ενώ οι οικίσκοι που τοποθετήθηκαν καλύπτουν μόνο το 20% των αναγκών.

Παρά τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες της κυβέρνησης για άμεση αποκατάσταση των ζημιών, η κρατική αρωγή δεν επαρκεί. Πολλές οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες λόγω των προϋποθέσεων για υπόθηκα δάνεια, του κόστους για έκδοση Άδειας Επισκευής Κτιρίου που δεν αποζημιώνεται ως ξεχωριστή δαπάνη, του τιμολογίου που υπολογίζεται με κατασκευαστικές τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές ιλιγγιώδεις ανατιμήσεις σε οικοδομικά υλικά και εργασίες, κλπ. Τελικά, με το πραγματικό κόστος που καλύπτει η Στεγαστική Συνδρομή να είναι μόνο το 45-55% του πραγματικού κόστους επισκευής και ανακατασκευής των κτιρίων, οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές δεν ξέρουν πότε και αν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Να παρουσιάσει το μαύρο – άσπρο επιχείρησε στην απάντησή του  ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Έχει αποστείλει 164 οικίσκους στην περιοχή και είναι έτοιμη να στείλει κι άλλους, σε τυχόν νέα αιτήματα, δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως, ότι αυτοί υποκαθιστούν μόνο τις πρώτες κατοικίες και όχι δευτερεύουσες ή αποθήκες.

Ο Μ. Συντυχάκης στη δευτερολογία του, κόντρα στην προσπάθεια του υφυπουργού Υποδομών, Γ. Καραγιάννη, να εξωραΐσει την κατάσταση, απέδειξε με συγκεκριμένα στοιχεία ότι οι ζημιές σε σπίτια και υποδομές, δεν έχουν επουλωθεί παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της κυβέρνησης, οι αποζημιώσεις που έχουν εξαγγελθεί δεν καλύπτουν το συνολικό εύρος της ζημιάς ενώ οι αναθεωρήσεις στις τιμολογήσεις επισκευής στέλνουν τους σεισμοπαθείς στις τράπεζες για να πάρουν δάνεια, τα οποία σε πολύ λίγες περιπτώσεις είναι άτοκα.

Ζήτησε τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών για να προχωρήσουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά οι διαδικασίες, καθώς και την αύξηση των κονδυλίων για τις κατεδαφίσεις παλαιών κατεστραμμένων κτιρίων που είναι επικίνδυνα. 

Για βίντεο εδώ :

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί