Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με Παγκρήτιο σωματείο Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι»

Με αντιπροσωπεία του Παγκρήτιου Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» συναντήθηκε στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 11 Νοέμβρη, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου, τη Γενοβέφα Χουστουλάκη μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, το Νίκο Μανωλακάκη στέλεχος του ΚΚΕ και το Γιώργο Σαμπροβαλάκη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του σωματείου έθεσε το θέμα της απόφασης του ΣτΕ με βάση την οποία απειλείται να μείνει εκτός δουλειάς το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων που  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αδιάλειπτα εδώ και 20 χρόνια. Αναφέρθηκαν στην ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μη μείνει κανείς εργαζόμενος εκτός δουλειάς. Μάλιστα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας τους στις 21 Οκτώβρη, κατέθεσαν στον  διευθυντή του γραφείου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης την πρόταση που έχει επεξεργαστεί το πανελλαδικό συντονιστικό, με βάση την οποία διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας όλου του προσωπικού. Τόνισαν ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις, αν δε δοθεί απάντηση στα δίκαια αιτήματά τους. 

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων. 

Τόνισε την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών που τόσα χρόνια εμπαίζουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι για μια 20ετία δουλεύουν με συνέπεια και ευθύνη απέναντι στις ευπαθείς ομάδες σε πολύ δύσκολες καταστάσεις,  σε συνθήκες διαρκούς εργασιακής ομηρίας, στους δήμους όπου ανήκουν και εξακολουθούν να εξυπηρετούν με τις υπηρεσίες τους τις λαϊκές οικογένειες. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, αφού και στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος αρνήθηκαν να ψηφίσουν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση της ρύθμισης του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από Ορισμένου σε Αορίστου Χρόνου.

Σήμερα, η  «ανταμοιβή» από την κυβέρνηση για το έργο που επιτελούν οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ότι ήδη 163 εργαζόμενοι έχουν μείνει εκτός προκήρυξης, μετά από 20 χρόνια συνεχούς εργασίας, ενώ άλλοι 1.100 εργαζόμενοι και επιτυχόντες στον διαγωνισμό κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους.

Ειδικότερα, ο Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε πως οι λύσεις δίνονται μόνο με τους αγώνες των εργαζομένων. Επίσης, αναφέρθηκε στη θέση του Κόμματος ότι όχι μόνο απαιτείται η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων αλλά και μαζικές προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, για να ενισχυθεί επαρκώς η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι»,  αφού τα κενά παραμένουν μεγάλα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι οι νόμοι δεν είναι ουρανοκατέβατοι. Οι κυβερνήσεις τους έφτιαξαν για να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Η κυβέρνηση είναι από κάθε άποψη έκθετη όπως και οι προηγούμενες και για την εργασιακή ομηρία των ήδη υπηρετούντων στο πρόγραμμα και για τη μη πλήρη στελέχωσή του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες για δωρεάν δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες.

Στόχευση όλων των κυβερνήσεων που διατηρούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στις υποτυπώδεις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, είναι η ιδιωτικοποίηση αυτών των δομών,  για τα κέρδη των ομίλων της Πρόνοιας. Τη μεθόδευση της ιδιωτικοποίησης εξυπηρετεί η αντικατάσταση της μόνιμης σταθερής δουλειάς με τις διάφορες ελαστικές μορφές συμβασιούχων, που ανακυκλώνουν την ανεργία και γεμίζουν με αβεβαιότητα, ανασφάλεια και αδιέξοδα χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Το ίδιο  και η υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών, παρά τις λαϊκές ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται, ως συνέπεια των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών που διαχρονικά εφαρμόζονται.

Τέλος, ο Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες  του ΚΚΕ για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είτε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας είτε εκτός αυτής, που θα έχουν συνέχεια για τη στήριξη των εργαζόμενων.

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών το κείμενο του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου «Βοήθεια στο Σπίτι» με θέμα τη διασφάλιση της εργασίας των 160 εργαζομένων που μένουν εκτός της προκήρυξης για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Επίσης, κατέθεσε ερώτηση ζητώντας Νομοθετική ρύθμιση για να μην μείνει κανείς εργαζόμενος χωρίς εργασία στο «Βοήθεια Στο Σπίτι». Επιπρόσθετα, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο, στις 3 Νοέμβρη, ψήφισμα για τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια Στο Σπίτι», το οποίο υπερψηφίστηκε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί