Σκάνδαλο υποκλοπών: «Βόμβα» Μαξίμου – Δεν αποκλείουν παρακολουθήσεις υπουργών, αλλά δεν ξέρει ο Μητσοτάκης! (βίντεο)

ΟΓιάννης Οικονόμου υπό το βάρος των αποκαλύψεων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρακολουθούνται υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και από την ΕΥΠ, δίνοντας νέα διάσταση στο μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο της Αυγής Κώστα Σαββόπουλο, εάν η κυβέρνηση μπορεί να δεσμευθεί ότι τα πρόσωπα που συγκαταλέγονται στις λίστες των παράνομων παρακολουθήσεων δεν έχουν τεθεί σε διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης από την ΕΥΠ.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα είναι σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές στο ερώτημα αυτό και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Από την άλλη αυτό που η κυβέρνηση κατηγορηματικά επαναλαμβάνει είναι δεν υπάρχει καμία κρατική αρχή ασφαλείας που να χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβαίνει αλλά να μην το γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και η κυβέρνησή του άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στο press room και άφησε ενεούς του δημοσιογράφους προκαλώντας καταιγισμό σχετικών ερωτήσεων.

Σε επόμενη ερώτηση ο Γιάννης Οικονόμου κλήθηκε να επαναλάβει την πρωτοφανή απάντηση «Είπατε ότι ο πρωθυπουργός δεν ενημερώνεται αν υπάρχει νόμιμη επισύνδεση. Δεν ενημερώνεται ο πρωθυπουργός αν υπάρχει νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ;» ρωτήθηκε ξανά.

«Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει και στο παρελθόν και η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποια πρόσωπα τίθενται σε διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα και τέτοιου είδους ενημέρωσης προς τον πρωθυπουργό, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής» επανέλαβε.

Οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή και άλλος δημοσιογράφος του επισήμανε πως λόγω της σπουδαιότητας των καταστάσεων που χειρίζεται ο υπουργός των Εξωτερικών αν σκέφτεται η κυβέρνηση να διερευνήσει πιο γρήγορα ή πιο σε βάθος την διαδικασία.

Τότε ο Γιάννης Οικονόμου παρέπεμψε στις καλένδες και έδειξε τη Δικαιοσύνη και την έρευνα που είναι ανοιχτή.

Σε άλλο σημείο ρωτήθηκε πως όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την ΕΥΠ για τον Ανδρουλάκη αν ζήτησε να μάθει για το αν υπάρχουν άλλα πολιτικά πρόσωπα υπό την παρακολούθηση της ΕΥΠ.

Ο Γιάννης Οικονόμου απέφυγε να απαντήσει ισχυριζόμενος ότι το έχει ήδη κάνει, «ισχύει ότι σας είπα προηγουμένως» είπε.

Η απροθυμία του Γιάννη Οικονόμου να συνειδητοποιήσει ότι είναι μέγα ζήτημα ότι είναι πιθανό να παρακολουθούνται από την ΕΥΠ υπουργικά στελέχη υπό το καθεστώς της νόμιμης επισύνδεσης έφερε κι άλλο ερώτημα, υπενθυμίζοντας την περίπτωση του Ανδρουλάκη.

Συγκεκριμένα ρωτήθηκε πως «τότε ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν νόμιμη αλλά ήταν λάθος και ότι θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί, εσείς τώρα λέτε για πρόσωπα επιπέδου υπουργικού συμβουλίου και τώρα λέτε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει εκτός και αν βρεθούν κάποια ευρήματα. Δεν έχει άλλαξε κάτι στη διαδικασία για τέτοιου είδους πρόσωπα;»

«Άλλαξε, βάλαμε παραπάνω φίλτρο, προσθέσαμε δεύτερο εισαγγελέα και μέχρι την Τέταρτη η κυβέρνηση θα φέρει σε διαβούλευση την τροπολογία για τα κακόβουλα λογισμικά, υποστήριξε ο Γ. Οικονόμου.

Την προηγούμενη εβδομάδα λέγατε για «κατασκοπεία» επέμειναν οι δημοσιογράφοι. «Μπορείτε να διαβεβαιώσετε ως κυβέρνηση ότι δεν παρακολουθούνται ο κος Δένδιας, ο κος Χατζηδάκης ή ο κος Γεραπετρίτης που είναι δίπλα ακριβώς από τον πρωθυπουργό;

«Ο τρόπος με τον οποίο υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα δεν επιτρέπει στον πρωθυπουργό να γνωρίζει αν έχουν παρακολουθηθεί ή παρακολουθούνται νόμιμα από την ΕΥΠ. Αυτά αφορούν τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ από την άλλη ο πρωθυπουργός ενημερώνεται εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένα ευρήματα. Δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο τώρα» επανέλαβε μονότονα ο Γιάννης Οικονόμου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί