ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για αναστολή κατεδαφίσεων: Έως πότε οι αυθαιρεσίες θα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των Κρητικών;

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αναστολή της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης, προχώρησαν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας Αναφορά προς τον υπουργό οικονομικών, το Δελτίο Τύπου των Αυτόνομων Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης (Α.Μ.Α.Κ.).

Δείτε: ΑΜΑΚ: Τα δάκρυα ήταν κροκοδείλια- Αναστέλλονται για τρίτη φορά οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στον αιγιαλό

Συγκεκριμένα, στο Δελτίο Τύπου εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία των Α.Μ.Α.Κ., για την μέχρι τις 03.01.2023 αναστολή της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για υφιστάμενα πριν τις 09.03.2021 έργα, κάθε είδους, που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς υφιστάμενη απόφαση παραχώρησης της χρήσης τους.

Οι Α.Μ.Α.Κ. καταγγέλλουν ότι είναι η τρίτη φορά που αναβάλλονται οι κατεδαφίσεις, γεγονός που:

  1. Επιβραβεύει και διαιωνίζει την παρανομία,
  2. «Αχρηστεύει» για φέτος τα 6,28 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευτεί από το Πράσινο Ταμείο για τις κατεδαφίσεις παράνομων κατασκευών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Διαθέσιμες πιστώσεις υπάρχουν και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για κατεδάφιση έργων που έχουν κριθεί παράνομα, βάσει τελεσίδικων αποφάσεων,
  3. Θέτει σε κίνδυνο τους ευαίσθητους υδάτινους αποδέκτες, κοντά ή μέσα στους οποίους έχουν ανεγερθεί παράνομα κτίσματα, με απρόβλεπτες συνέπειες για το φυσικό αλλά και το ανθρωπογενές περιβάλλον. 

Οι μηχανικοί διερωτώνται ως πότε θα επιβραβεύεται η παρανομία και η αυθαιρεσία, οι εναπομείναντες δημόσιοι χώροι θα είναι δέσμιοι ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά και ως πότε μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. 

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό την εξέταση των αιτημάτων των Α.Μ.Α.Κ. και την ενημέρωσή τους για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί