«Χαστούκι» από το ΣτΕ στον Χατζηδάκη: Αντισυνταγματικό το φακέλωμα των συνδικαλιστών

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την πρόβλεψη του νόμου Χατζηδάκη για υποχρεωτική τήρηση μητρώου μελών των συνδικάτων.

Και αυτό γιατί το το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου εκτιμά ότι το μέτρο πλήττει τον πυρήνα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, παραπέμποντας το θέμα στην Ολομέλεια για να αποφανθεί οριστικά. Πρόκειται για ένα πρώτο ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που επιδιώκει το φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης.

Ειδικότερα, το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) είναι αντισυνταγματικό, αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, στο νόμο για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις (νόμος 1876/1990) και λόγω της αντισυνταγματικότητας και της σπουδαιότητας παραπέμφθηκε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ κάνει ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας, κατά παράβαση του άρθρου 23 παράγραφος 1 του Συντάγματος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί