Απίστευτη ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων – Χιλιάδες οι φάκελοι στον Τ.Α.Ε.Φ.Κ. Ηρακλείου

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου, προχώρησαν 19 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη

Συγκεκριμένα, από τους 30 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων που θα στελέχωναν τον Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.) της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, για την πρόσληψη των οποίων είχε δεσμευτεί το Υπουργείο Υποδομών σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του βουλευτή, αυτή τη στιγμή έχουν πάει μόνο 17, με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην επαρκεί για τη διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι εκκρεμούν πάνω από 8.000 φάκελοι που δεν έχουν προχωρήσει, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε μία έγκριση φακέλου για την εκταμίευση των χρημάτων, ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να πραγματοποιήσουν τις εργασίες που απαιτούνται στα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διευκολύνει τη διαδικασία της αποζημίωσης για τους σεισμόπληκτους. Το αντίθετο μάλιστα, σκοπεύει να αυξήσει κι άλλο το φόρτο εργασίας στην υποστελεχωμένη υπηρεσία, καθώς με  Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 27/9/22, τροποποιεί τη διαδικασία χορήγησης αποζημίωσης οικοσκευής, που ήταν το μόνο ποσό που δινόταν σχετικά άμεσα και πλέον και γι’ αυτό θα πρέπει να υποβάλλεται πλήρης φάκελος για τη διαδικασία των διασταυρώσεων των στοιχείων της αίτησης, με τα στοιχεία του δελτίου επανελέγχου του ακινήτου ή του δελτίου ταχείας αυτοψίας.

 Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Η κυβέρνηση όχι απλά δεν κάνει τίποτα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να αποζημιωθούν επιτέλους οι σεισμόπληκτοι, αλλά βρίσκει κι άλλους τρόπους για να μεγαλώσει την ταλαιπωρία τους. Είναι ντροπή να έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό κι ακόμα να περιμένουν τόσοι άνθρωποι τις αποζημιώσεις».

Δεδομένων των παραπάνω, οι ερωτώντες  βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν με σκοπό την άμεση στελέχωση του Τ.Α.Ε.Φ.Κ. της Π.Ε. Ηρακλείου με το απαραίτητο προσωπικό.
  2. Για ποιους λόγους τροποποιήθηκε η διαδικασία της χορήγησης της αποζημίωσης οικοσκευής με την ΚΥΑ 138360 EΞ 2022 – ΦΕΚ 5031/Β/27-9-2022, η οποία βάζει σε μία ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία τους πληγέντες και προσθέτει επιπλέον φόρτο εργασίας σε μία ήδη υποστελεχωμένη υπηρεσία.
  3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν με σκοπό την άμεση διευκόλυνση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Π.Ε. Ηρακλείου τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί