Στην Ιταλία για το πρόγραμμα ERASMUS+ μαθητές και καθηγητές του Λυκείου Μελεσών

3η κινητικότητα ΓΕΛ Μελεσών για το πρόγραμμα ERASMUS+
« Together we Investigate and Learn  to Tackle Climate Issues »

20221017_121740.jpg

Από τις 16 έως τις 21 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4η διακρατική συνάντηση του Erasmus+ προγράμματος “Together Investigate and Learn  to Tackle Climate Issues “ στo Riposto της Σικελίας στην Ιταλία. Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ /ΔράσηΚΑ2, με κωδικό: “2020 – 1-FR01-KA229-079928_2”, εννέα μαθητές και δυο καθηγητές από το σχολείο μας, επισκέφτηκαν το Instituto Instruzione Superiore Riposto (ISISS ITN-ITG-IPS-ITC) στο Riposto. Εκεί συναντήθηκαν για 3η φορά με τους μαθητές και τους καθηγητές από την Ισπανία, την Γαλλία, και φυσικά τις οικογένειες και τους μαθητές από τη χώρα φιλοξενίας, την Ιταλία. Μια επιτυχημένη σύμπραξη 4 σχολείων από τέσσερις Ευρωπαϊκές  χώρες, με συντονίστρια χώρα την Γαλλία και συνεργάτες σχολεία από την Ισπανία , την Ιταλία και το Γενικό Λύκειο Μελεσών, ως εταίρο από την Ελλάδα.

Κατά την πρώτη ημέρα της φιλοξενίας, η διεύθυνση του σχολικού συγκροτήματος, οι υπεύθυνοι καθηγητές του Λυκείου καθώς και φορείς της Δημοτικής αρχής του Ripsosto, υποδέχτηκαν μαθητές και καθηγητές από τα Ευρωπαϊκά σχολειά. Μια βόλτα γεμάτη από εικόνες στο γραφικό Riposto και στη συνέχεια, οι μαθητές από κάθε χώρα, παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν ετοιμάσει σχετικά με την διαχείριση και χρήση του νερού . Οι μαθητές την δεύτερη ημέρα παρακολούθησαν στο σχολείο πειράματα επίδειξης, σχετικά με την επίδραση της θερμοκρασίας στη διαλυτότητα του νερού με διαφορετική αλατότητα, και δημιούργησαν κατά ομάδες ένα πλέγμα αιτίων και αιτιατών της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, χρησιμοποιώντας κάρτες με φωτογραφίες και επεξηγήσεις που μας έφεραν οι Γάλλοι εταίροι. 

Οι επόμενες τρεις ημέρες βρήκαν τους συμμετέχοντες έξω από το σχολείο σε δραστηριότητες που περιελάμβαναν : επίσκεψη στο Vendicari,  ένα  εθνικό πάρκο για την μελέτη και έρευνα της βιοποικιλότητας στην περιοχή, επίσκεψη στις Συρακούσες και στη νησίδα Ortigia με τα προστατευόμενα μνημεία από την Unesco, επίσκεψη στην Αίτνα και σε οχτώ ελάσσονες κρατήρες, και τέλος την πόλη Acitrezza και την θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της νήσου Κύκλωπα. Μαθητές και καθηγητές είχαν το χρόνο να απολαύσουν τα αξιοθέατα αλλά και να συσχετίσουν κάθε επίσκεψη με το θέμα του εν λόγω προγράμματος Erasmus+ δηλαδή την κλιματική αλλαγή και την επίδραση της στην βιοποικιλότητα και στους υδάτινους πόρους.

20221018_145155.jpg

Οι μαθητές εξασκήθηκαν στην ομαδο-συνεργασία με την συμμετοχή τους σε βιωματικές δράσεις και εργαστήρια με τους ξένους μαθητές, ενώ συζήτησαν στην ολομέλεια για ομοιότητες και διαφορές  των εν λόγω θεμάτων μεταξύ των  τεσσάρων χωρών.  Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αρκετοί μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να μάθουν και να δημιουργήσουν σχέδια δράσης για την ευαισθητοποίηση και την διάχυση καλών πρακτικών ενεργειακής διαχείρισης, οικολογίας, διαχείρισης και προστασίας της βιοποικιλότητας και του υδροφόρου ορίζοντα και εν τέλει να καλλιεργήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Το πρόγραμμα κλείνει τις κινητικότητες του με την τελευταία επίσκεψη τον Μάρτιο του 2023 στην 

20221021_103201.jpg

Κρήτη και συγκεκριμένα στις Μελέσες. Μαθητές και καθηγητές του Λυκείου Μελεσών προετοιμάζουν ήδη το σχέδιο δράσεων και επισκέψεων ώστε να ανταποκριθούν με τον βέλτιστο τρόπο σε μια τόσο απαιτητική φιλοξενία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί