Κίνδυνος για 300 ανθρώπους ανοικτά της Κρήτης- Πώς “χάθηκαν” μόλις οι ελληνικές αρχές αδιαφόρησαν;

Ακόμα μία, τουλάχιστον ύποπτη, υπόθεση εξαφάνισης προσφύγων σε κίνδυνο ήρθε να προστεθεί στις εκατοντάδες άλλες που συμβαίνουν στις θάλασσες της Ελλάδας.

Η ομάδα Alarm Phone, που δραστηριοποιείται στον εντοπισμό σκαφών που βρίσκονται σε κίνδυνο, ειδοποίησε την Παρασκευή το βράδυ τις Αρχές ότι 300 επιβαίνοντες σε μεγάλο σκάφος βρίσκονταν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Παγούδης στην ΕΦΣΥΝ, το σκάφος με τους 300 που έπλεε νότια της Κρήτης σε απόσταση 40 μίλια από την ακτή εν μέσω ισχυρών ανέμων, που έφταναν τα 6,5 Μποφόρ, έστειλε σήμα SOS, αφού πολλοί επιβάτες ήταν σε άσχημη κατάσταση, χωρίς νερό και φαγητό. Το Αlarm Phone ειδοποίησε το Λιμενικό και τις Αρχές να ξεκινήσουν επιχείρηση διάσωσης και απηύθυνε δημόσια έκκληση, όμως χωρίς αποτέλεσμα. Στις 9 το πρωί του Σαββάτου το Αlarm Phone επανήλθε με νεότερη ανάρτηση και ενημέρωσε πως το σκάφος παρασύρεται ακυβέρνητο προς την Κρήτη, σε απόσταση μικρότερη των 10 μιλίων, νότια του νομού Χανίων, στα ανοιχτά της Παλαιόχωρας.

Δείτε: Κινδυνεύουν 300 άνθρωποι ανοιχτά της Κρήτης – Έκκληση για τη σωτηρία τους, καμιά κινητοποίηση από την Ελλάδα! (εικόνες)

“Χάθηκε” το πλοίο με τους 300 επιβαίνοντες ανοιχτά της Κρήτης! – Κανένα ίχνος, υποστηρίζουν οι ελληνικές αρχές

Η τελευταία ενημέρωση από το Αlarm Phone λίγο πριν από τις 5.30 το απόγευμα του Σαββάτου έλεγε πως στις 15.27 μετά το μεσημέρι επικοινώνησαν με το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης και με το Ελληνικό Λιμενικό και τους είπαν ότι ερευνούν αλλά δεν έχουν πληροφορίες.

Παράλληλα η επαφή του Alarm Phone με το σκάφος χάθηκε…

«Εδώ και ώρες δεν έχουμε επαφή με τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πού είναι;» αναφέρει στο τελευταίο του tweet για το συγκεκριμένο περιστατικό το Αlarm Phone.

Να σημειωθεί ότι ανάλογο περιστατικό εξαφάνισης προσφύγων είχε σημειωθεί βόρεια της Κρήτης αρχές Σεπτεμβρίου, με τις Αρχές να κρατούν ανάλογη στάση, αρνούμενες την ύπαρξη του σκάφους, και οι αντίστοιχες της Τουρκίας να ανακοινώνουν την επομένη τον εντοπισμό 120 ανθρώπων σε liferaft ανοιχτά της Σμύρνης, ενώ κατήγγειλαν στις τουρκικές αρχές ότι τους είχε επαναπροωθήσει το ελληνικό Λιμενικό.

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών: Αυτή η κανονικότητα δεν αντέχεται!!

Έγινε πια κανονικότητα σαπιοκάραβα με προσφυγ(ισσ)ες και μετανάστ(ρι)ες να κινδυνεύουν νότια της Κρήτης. Έγινε συνήθεια να τσεκάρουμε τις αναρτήσεις στο twitter της οργάνωσης Alarm Phone (τηλεφωνική γραμμή βοήθειας) και να τρέμουμε όταν έχει μποφόρ…
Δύο σχεδόν μήνες μετά τον θάνατο της 4χρονης Σύριας Lozyn από ασιτία και αφυδάτωση, τον θάνατο ενός εμβρύου 8 μηνών μέσα στην κοιλιά της Παλαιστίνιας μητέρας του και δυο Σύρων ανδρών που βρίσκονταν στο ίδιο προσφυγικό καράβι, το οποίο για ημέρες παρέμενε αβοήθητο από τις αρχές της Μάλτας και της Ελλάδας, παρακολουθούμε παγωμένες-οι, από τις 28 Οκτώβρη, την έκκληση βοήθειας άλλης μιας καραβιάς 300 (!) ανθρώπων.

Παρά το γεγονός ότι η Alarm Phone έκανε έκκληση στις αρμόδιες αρχές ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, τονίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης, 12 ώρες μετά την πρώτη τους ειδοποίηση ξαναέγραψε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι απελπισμένοι καθώς δεν τους είχε παρασχεθεί βοήθεια παρά την εξαιρετικά κρίσιμη κατάστασή τους (αφυδατωμένα παιδιά και ασθενείς) και παρόλο που 5 εμπορικά πλοία αναφέρεται ότι είχαν αλλάξει την πορεία τους και είχαν πλησιάσει το πλοίο σε κίνδυνο. Όπως αναφέρει η Alarm Phone, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και το Ελληνικό Λιμενικό τούς είπαν ότι διερευνούν τις πληροφορίες. Ανάλογη ήταν και η απάντηση του Λιμενικού Σώματος σε τοπικά ΜΜΕ. Το μεσημέρι του Σαββάτου η καραβιά αυτή φέρεται να ήταν μόλις 10 ναυτικά μίλια από την Παλαιόχωρα. Ενώ από το Λιμενικό Σώμα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, σήμερα η Alarm Phone επανήλθε με νέα ανάρτηση με την οποία μας ενημερώνει πως η καραβιά το απόγευμα βρισκόταν κοντά στα Κύθηρα, με τους ανθρώπους, και ειδικά τα παιδιά, σε κρίσιμη κατάσταση, χωρίς προμήθειες και νερό https://twitter.com/alarm_phone/status/1587139453700685827?s=20&t=clLZjtT0B8psdx2ZrejSUA.

Και αναρωτιόμαστε: Πώς βρέθηκε εκεί το καράβι; Γιατί κανένα από τα παραπλέοντα πλοία που πλησίασαν το πλοίο που ήταν σε κίνδυνο δεν προέβη σε διάσωση όπως προτάσσει το δίκαιο της θάλασσας; Κανείς από τους θεσμικούς φορείς του τόπου δεν αγωνιούν να μάθουν τι συνέβη σε αυτούς τους ανθρώπους; Αυτή η καραβιά σύμφωνα με τις πληροφορίες ξεκίνησε από τη Λιβύη. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να φύγουν από αυτή τη χώρα είναι σε πολλές περιπτώσεις άνθρωποι που βασανίζονται και κακοποιούνται κατ΄ εξακολούθηση από τις συμμορίες της Λιβύης σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα και στρατόπεδα κράτησης, όπως αναλυτικά έχει καταγραφεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούμε να διασφαλίσουμε νόμιμη ασφαλή διέλευση για αυτούς τους ανθρώπους αλλά και για τους εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αναγκάζονται να πληρώνουν διακινητές στην Λιβύη και στην Τουρκία για να τους στοιβάζουν σε σαπιοκάραβα και, εάν φανούν τυχεροί και επιβιώσουν στα δρομολόγια του θανάτου, να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη; Πώς μπορούμε σε αυτό το νησί απλά να καλωσορίζουμε τους τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια και όλους όσους έχουν την τύχη να έχουν το σωστό διαβατήριο, και να αδιαφορούμε για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη την βοήθεια;

Δεν αντέχουμε άλλες νύχτες αγωνίας για καταστάσεις που μας ξεπερνούν! Οι αρχές της Ελλάδας και των άλλων χωρών που λαμβάνουν εκκλήσεις διάσωσης πρέπει να ενεργούν βάσει των υποχρεώσεων και με σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων που ζητούν προστασία, όπως αυτά απορρέουν από το δίκαιο! Οι αρμόδιες αρχές και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να σταματήσουν να κλείνουν τα μάτια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συμβαίνουν δίπλα μας, να υπερασπιστούν την πανανθρώπινη αξία της ζωής και της αλληλεγγύης και να απαιτήσουν ελευθερία μετακίνησης για όλες/όλους! 

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί