Τα τεράστια προβλήματα του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ στο επίκεντρο των συναντήσεων Βαρδάκη – εργαζομένων και Στελεχών Διοικήσεων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας και στο ΕΚΑΒ, τέθηκαν σε διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησε με τους εργαζόμενους και μέλη των Διοικήσεων ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, συμμετείχαν εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Τσικριτσάκης, ο γενικός γραμματέας κ. Τάσος Θελερίτης, τα μέλη κ.κ. Δημήτρης Φλυτζανής και Θεόδωρος Κοντραφούρης και Κώστα Σπυριδάκη.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρθηκαν στα καίρια αιτήματα των συναδέλφων τους στα νοσοκομειακά ιδρύματα, όπως η ένταξη όλων των ειδικοτήτων στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, στους μισθούς που έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές από το 2009 με αποτέλεσμα την μαζική αποχώρηση από το Νοσοκομείο κυρίως γιατρών και αναισθησιολόγων, καθώς και την αναξιοκρατία που επικρατεί στην υπηρεσιακή τους εξέλιξη. 

Η έλλειψη προσωπικού εξάλλου, όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, είναι ο βασικός λόγος όξυνσης των προβλημάτων, των εκκρεμών χειρουργείων, της συρρίκνωσης νευραλγικών τομέων του νοσοκομείου και όπως υποστηρίζουν, απαιτείται άμεση πρόσληψη προσωπικού όλων των κατηγοριών.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφερόμενοι στο σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη λειτουργία του ΕΣΥ, τόνισαν ότι η λειτουργία επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία θα είναι η χαριστική βολή στη Δημόσια Υγεία. Τη στιγμή μάλιστα που σήμερα υπολειτουργούν ακόμα και τα πρωινά χειρουργεία λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, έχοντας ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας των υπαρχόντων εργαζομένων, στους οποίους οφείλονται άδειες και ρεπό εδώ και 3 χρόνια.

Στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ, ο κ. Βαρδάκης συναντήθηκε με το τον Διευθυντή του ΕΚΑΒ Κρήτης κ. Νίκο Γιαννακουδάκη, τον πρόεδρο των εργαζομένων κ. Νίκο Καλογιαννάκη, τον προϊστάμενο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Ανδρέα Πυροβολάκη και εργαζόμενους του Κεντρικού Τομέα ΕΚΑΒ. 

Οι εργαζόμενοι εξέθεσαν στον κ. Βαρδάκη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την υποστελέχωση και την ανάγκη να παραμείνουν στην Υπηρεσία οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί ως «επικουρικό προσωπικό», καθώς απασχολούνται στο νευραλγικό τομέα των διασώσεων. Επίσης, αναφέρθηκαν στο πρόβλημα των δευτερογενών περιστατικών, που λόγω έλλειψης προσωπικού και ασθενοφόρων, είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν με αποτέλεσμα το έργο της μεταφοράς ασθενών να παραχωρείται σταδιακά σε ιδιώτες. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν οι εργαζόμενοι στην απαίτηση για ένταξή τους στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών καθώς και στην ανάγκη μισθολογικής αναβάθμισης. 

Τελευταίος σταθμός επίσκεψης του κ. Βαρδάκη ήταν το Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους για την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.). Η έλλειψη πληρωμάτων ασθενοφόρων, γιατρών και πρώτων υλών αποτελούν ένδειξη υπολειτουργίας της Π.Φ.Υ.

Ο κ. Βαρδάκης, με αφορμή τις επισκέψεις του στις δομές Υγείας και το ΕΚΑΒ, καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, δήλωσε:

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν κατάλαβε ακόμα, ειδικά μετά την πανδημία ότι η θωράκιση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Στους εργαζόμενους που στήριξαν τόσο πολύ την κοινωνία μας την δύσκολη περίοδο της πανδημίας, δεν φτάνει το χειροκρότημα. Οφείλουμε μια αναγνώριση στο πολύτιμο έργο τους, καθώς πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν σε ένα υποστελεχωμένο ΕΣΥ, με ίδιες δυνάμεις και με ελλιπή μέσα. Κατανοώντας την δική μας ευθύνη θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ένα ισχυρό ΕΣΥ που θα εξασφαλίζει Δημόσια και Δωρεάν περίθαλψη για όλους και ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον αξιοπρέπειας.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί