Στη βουλή από τον Μ. Συντυχάκη η επισκευή – ανακατασκευή των κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές της ΠΕ Ηρακλείου

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ.  Χρ. Τριαντόπουλο, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, σχετικά με την επισκευή – ανακατασκευή των κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και τις υφιστάμενες συνθήκες στέγασης των κατοίκων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ.  Χρ. Τριαντόπουλο. 

Θέμα: Για την επισκευή – ανακατασκευή  των κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές  της Π.Ε. Ηρακλείου και τις υφιστάμενες συνθήκες στέγασης των κατοίκων. 

Έναν χρόνο μετά τον σεισμό, εκατοντάδες οικογένειες στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων είναι ακόμη σε οικίσκους, με τους απαράδεκτους όρους διαβίωσης στα 25 m2, όπου μένουν ακόμη και πολυμελείς οικογένειες, εκτεθειμένοι ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Την ίδια στιγμή δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε οικίσκους, με αποτέλεσμα πληγέντες να ζουν σε σπίτια επικίνδυνα. Για παράδειγμα στον Γαλατά Μινώα, όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι καταγγέλλουν, από τα 130 σπίτια τα 120 είναι ακατάλληλα, ενώ οι οικίσκοι που τοποθετήθηκαν καλύπτουν μόνο το 20% των αναγκών.

Παρά τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες της κυβέρνησης για άμεση αποκατάσταση των ζημιών, η κρατική αρωγή δεν επαρκεί. Πολλές οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες λόγω των προϋποθέσεων για υπόθηκα δάνεια, του κόστους για έκδοση Άδειας Επισκευής κτιρίου που δεν αποζημιώνεται ως ξεχωριστή δαπάνη, του τιμολογίου που υπολογίζεται με κατασκευαστικές τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές ιλιγγιώδεις ανατιμήσεις σε οικοδομικά υλικά και εργασίες κτλ. Τελικά, με το πραγματικό κόστος που καλύπτει η Στεγαστική Συνδρομή να είναι μόνο το 45-55% του πραγματικού κόστους επισκευής και ανακατασκευής των κτιρίων, οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές δεν ξέρουν πότε και αν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους. 

Επιπλέον, η ΤΑΕΦΚ έχει 10 άτομα διοικητικό προσωπικό και μόνο 18 μηχανικούς ελέγχου των φακέλων και παραλαβής βλαβών. Οι 900 φάκελοι που έχουν κατατεθεί τόσο στην Αθήνα όσο και στην ΤΑΕΦΚ του Δήμου Ηρακλείου είναι πάρα πολλοί για να διεκπεραιωθούν μόνο από 18 μηχανικούς της ΤΑΕΦΚ και τους υπόλοιπους μηχανικούς της Υπηρεσίας ΔΑΕΦΚ στην Αθήνα, παρά την υπερπροσπάθεια των εργαζόμενων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο οι επισκευές των κτιρίων όσο και οι ανακατασκευές τους θα είναι μακροχρόνιες διαδικασίες, με συνέπεια η απαράδεκτη κατάσταση με τα ερείπια και τα κοντέινερ να συνεχιστεί για χρόνια, στο φόντο και των σχεδίων για «ανασυγκρότηση» της περιοχής, τέτοιας που να εξυπηρετεί το κεφάλαιο, με δεδομένο την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ.  Χρ. Τριαντόπουλος, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί