Στο τσιμέντο οι πανέμορφες παραλίες στο όνομα της “ανάπτυξης”: Φαλάσαρνα και Ελαφονήσι τουριστικές μονάδες μαμούθ!

Δυναμώνει μέρα με την ημέρα το κίνημα πολιτών ενάντια στις σχεδιαζόμενες τουριστικές επενδύσεις μαμούθ στις προστατευόμενες περιοχές των Φαλασάρνων και του Ελαφονησίου στα Χανιά.  

Οι πολυβραβευμένες ακτές τις Κρήτης, γνωστές σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στο προσκήνιο, όχι για την κατάταξη τους στη λίστα με τις δημοφιλέστερες, αλλά για τις συντονισμένες ενέργειες οικοδόμησης μεγάλων τμημάτων τους, χάριν της τουριστικής ανάπτυξης!  

Για μεν την περίπτωση του Ελαφονησίου, η τελευταία εξέλιξη αφορά στην αγορά από μεγάλη εταιρία της Δυτικής Κρήτης, έκτασης – φιλέτο έναντι του ποσού του 1.750.000 ευρώ, που διαθέτει άδεια για ήπιας μορφής τουριστική εκμετάλλευση.  

Για δε την περίπτωση των Φαλασάρνων, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με πιο πρόσφατη την έγκριση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορά σε ένα μεγάλο τουριστικό project στην μοναδικής ομορφιάς παραλία της δυτικής Κρήτης.  

Πρόκειται για επένδυση της ίδιας εταιρίας που προωθεί την επένδυση στο Ελαφονήσι και η οποία αφορά σε ξενοδοχειακές υποδομές υψηλών προδιαγραφών, κατοικίες, αλλά και ανάπτυξη καλλιεργειών για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, ύψους εξήντα εννέα εκατομμυρίων ευρώ, σε μια έκταση εκατό δέκα εννέα στρεμμάτων. 

Έχει προηγηθεί η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου για έγκριση της επένδυσης στα Φαλάσαρνα, υπό τον όρο να χωροθετηθεί στο ύψωμα και πάντως σε καμία περίπτωση πλησίον του αιγιαλού. Αρνητική και μάλιστα ομόφωνα, ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Κισάμου.  

Η Επιτροπή έκρινε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες  για τις περιοχές Δικτύου Φύση Natura 2000 Δυτικής Κρήτης που έχουν ανατεθεί και βρίσκονται στο τελικό στάδιο εκπόνησης, μεταξύ αυτών και η περιοχή Φαλάσαρνα Γραμβούσας. Σημειώνει η Επιτροπή ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν μπορεί να προχωρήσει πριν την ολοκλήρωση της Ε.Π.Μ.  

Στην απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Κισάμου που είναι αναρτημένη στο Διαύγεια, αναφέρεται επίσης ότι στην οριοθετημένη περιοχή προηγείται η διατήρηση των αμμοθινών και όλων των ειδών φυσικής βλάστησης που ευδοκιμούν και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δεχθεί κανενός είδους δραστηριότητα, πολύ περισσότερο κανενός είδους κατασκευές. 

Η επένδυση στα Φαλάσαρνα

Η τεραστίων διαστάσεων ξενοδοχειακή μονάδα που σχεδιάζεται στην παραλία Φαλάσαρνα των Χανίων, σ’ έναν από τους σπουδαιότερους τόπους του δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη αλλά και μία από τις γνωστότερες και πιο προβεβλημένες τοποθεσίες του νομού Χανίων και όλης της Ελλάδας, προκαλεί κυρίως τις αντιδράσεις.

Η επένδυση σχεδιάζεται από την οικογένεια Τσατσαρωνάκη (η οποία ώς τώρα ειδικεύεται στην αρτοποιία, παξιμάδια κτλ) και βρίσκεται στο σύνολό της εντός προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura, καλύπτοντας έκταση 120 στρεμμάτων. Το ευρωπαϊκό καθεστώς προστασίας θα απέτρεπε κάθε συζήτηση για τόσο μεγάλη παρέμβαση σε αυτόν τον τόπο, εντούτοις οι ορέξεις των επενδυτών έχουν ανοίξει και επιχειρούν να προλάβουν τις εξελίξεις, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της περιοχής, αλλά ούτε καν έχει τεθεί σε διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ).

Στόχος των επενδυτών είναι η έκδοση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το ξενοδοχείο πριν από τη θέσπιση των κανόνων προστασίας. Στις προσπάθειες αυτές βρίσκουν ενθάρρυνση από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που προβλέπουν επενδύσεις ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Ακόμα όμως και ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος Χατζηδάκη προβλέπει επενδύσεις μόνο στις ζώνες Γ (διατήρησης οικοτόπων) και μόνο μέχρι 150 κλίνες.

Η αιτούμενη επένδυση είναι εξ ολοκλήρου μέσα σε ζώνη αυστηρότερης προστασίας (Ειδική Ζώνη Διαχείρισης – Κωδικός GR4340001) και η δυναμικότητά της ξεπερνά τις 800(!) κλίνες.

Στο πλευρό των επενδυτών, πάντως, βρέθηκε και το τοπικό ΠΑΣΟΚ στην Κίσσαμο, το οποίο με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «ιδιαίτερη τιμή» την επένδυση για το σύνολο της κοινωνίας, καλώντας μάλιστα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλουν στην υλοποίησή της. Ωστόσο, η θέση αυτή φαίνεται να μην είναι ομόφωνη αφού σημειώθηκαν διαφωνίες, ακόμα και αποχωρήσεις από τις τοπικές οργανώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Απέναντι στα σχέδια επέλασης στη φύση βρίσκονται τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και πολίτες που συνέστησαν την Πρωτοβουλία #save_falasarna και ήδη ετοιμάζουν σημαντικές παρεμβάσεις σε κοινωνικό και κινηματικό επίπεδο. Αρνητικός κατ’ αρχάς στην επένδυση είναι ο Δήμος Κισσάμου, ενώ σε σχετική ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου, παρουσία των επενδυτών, υπήρξε ένταση και προκλητική στάση από την εκπρόσωπο της εταιρείας, με προσβλητικό ύφος για τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο δήμαρχος Γιώργος Μυλωνάκης.

“Όχι” από τον Παύλο Πολάκη

Με ανάρτησή του ο Χανιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλος Πολάκης πήρε θέση για την επένδυση στα Φαλάσαρνα αλλά και για την θετική απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης.

Αναφέρει ο Χανιώτης βουλευτής:

ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ!!!

Δεν πρέπει να γίνει αυτη η «επένδυση» στην παραλία στα Φαλάσαρνα!!!

Η καταστροφή μεγάλου μέρους της παραλίας ,η ιδιοποίηση της παραλίας από το ξενοδοχείο δεν είναι «ανάπτυξη»!!

Ούτε εκει ούτε σε Ελαφονήσι,Μπάλο που ανοιγει ο δρόμος αν προχωρήσει στα Φαλάσαρνα !

Συγχαρητηρια στους περιφερειακούς συμβούλους που καταψήφισαν,συγχαρητήρια στο Δημοτικο Συμβούλιο Κισσαμου για τη στάση του!

«Ηπια» στα λόγια

Επικοινωνιακά, από την πλευρά των επενδυτών, το σχέδιο παρουσιάζεται ως «πολυτελής αλλά ήπια» επένδυση με σεβασμό στο περιβάλλον, προβάλλοντας κυρίως ότι στην παραλία δεν θα υπάρχουν κτίσματα αλλά θα τοποθετηθούν 61 ξύλινοι μονόροφοι οικίσκοι (glamping) πάνω σε πασσάλους, ώστε να μην εφάπτονται στο έδαφος. Η μελέτη, όπως ισχυρίζονται, έχει ειδικές προβλέψεις για το προστατευόμενο κρινάκι της περιοχής (androcumbium rechingeri), υποσχόμενοι πως 10 στρέμματα με κρινάκια θα περιφραχθούν και θα παραμείνουν άθικτα.

Ολα τα παραπάνω ανατρέπονται όμως από τα ίδια τα στοιχεία της επένδυσης, που προβλέπει συντελεστή δόμησης 0,15, δηλαδή τριπλάσιο από αυτόν που προέβλεπε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του τουρισμού για τους «υποδοχείς ήπιας ανάπτυξης» και υπερδιπλάσιο ακόμα και από το 0,07 που έχει θέσει για τη δόμηση μέσα σε περιοχές Natura η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος στην επίμαχη διάταξη, η οποία αποσύρθηκε υπό την κατακραυγή πολιτών και φορέων.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσίασε με παρέμβασή του στη σχετική διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη του έργου ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για την προστασία των περιοχών Natura, ενώ οι οργανώσεις του κόμματος στην Κρήτη δηλώνουν πως «είναι ιδιαίτερη τιμή να υπερασπιζόμαστε τα Φαλάσαρνα», απαντώντας με δηκτικό τρόπο στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ περί «τιμητικής επένδυσης».

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στα Χανιά, τονίζει πως εδώ και 30 χρόνια, από όταν εντάχθηκαν οι περιοχές αυτές στο δίκτυο NATURA 2000, ήταν γνωστό ότι έπρεπε να συνταχθούν Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να κυρωθούν με Προεδρικά Διατάγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων τονίζει πως η μοναδική λύση είναι να θεσπιστούν κανόνες που προωθήθηκαν, όπως αναφέρεται, από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν πρόλαβαν να θεσμοθετηθούν, ενώ τώρα η όλη διαδικασία προχωρά με τραγικές καθυστερήσεις.

Το ΚΚΕ τονίζει πως εξελίσσεται μια μεγάλη επίθεση στο περιβάλλον της περιοχής, με την ουσιαστική κάλυψη της κυβέρνησης, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, ενώ επισημαίνει πως όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν νομοθετήσει ένα περιβαλλοντοκτόνο θεσμικό πλαίσιο.

Με πληροφορίες από efsyn.gr και neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί