Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η 28η Οκτωβρίου 1940, αποτελεί κορυφαίο σταθμό στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού και της συλλογικής μας μνήμης. Στις επάλξεις τού αγώνα, ο λαός μας υπερασπίστηκε με ηρωισμό: την ελευθερία, την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά του. Πολέμησε με σθένος ακατάβλητο για την ανεξαρτησία της χώρας μας, απέναντι στην βία των φασιστικών δυνάμεων. Η αντίσταση της Ελλάδας στον ολοκληρωτισμό, επηρέασε πολλαπλώς τις εξελίξεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται πάλι σε μια κρίσιμη περίοδο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, άλλαξε τις συνθήκες ειρήνης που επικρατούσαν επί δεκαετίες στην ευρύτερη περιοχή μας. Η χώρα μας απειλείται ανοιχτά από την Τουρκία, η οποία συμμαχώντας με το ρωσικό καθεστώς κι ενθαρρυμένη από την ανοχή των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καταπατά διαρκώς κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Εκμεταλλεύεται με βαρβαρότητα τον ανθρώπινο πόνο, ωθώντας χιλιάδες μετανάστες προς τα σύνορά μας, με κίνδυνο της ζωής τους. Διεκδικεί απροκάλυπτα νησιά ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Παραβιάζει διαρκώς τον εναέριο χώρο της πατρίδας μας. Υπογράφει προκλητικά παράλογες Συνθήκες εκμετάλλευσης θαλασσίου χώρου της Ελλάδας και της Αιγύπτου με την υποτελή στην Τουρκία κυβέρνηση της Λιβύης. Διατηρεί στρατό κατοχής στην Κύπρο. Συνεχίζει με θρασύτητα την πολεμική ρητορική αφοπλισμού των ελληνικών συνόρων, διατηρώντας δίπλα σε αυτά στρατιά άμεσης εισβολής.

Είναι απαραίτητο να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, ως πολίτες και ως χώρα, προχωρώντας με ομοψυχία και αλληλεγγύη. Οφείλουμε, συνάμα, να διατηρήσουμε ζωντανή την πολύτιμη κληρονομιά των θυσιών και των αγώνων που χρειάστηκαν για την Ελευθερία και την εθνική μας ανεξαρτησία. Η επέτειος της 28 Οκτωβρίου 1940, είναι διαρκές ορόσημο Χρέους προς την πατρίδα και σημείο αναφοράς των αρετών μας. Κάθε γενιά του τόπου μας οφείλει να σταθεί αντάξια των ιστορικών απαιτήσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί