Μαθητές, εκπαιδευτικοί, αρχές τιμούν στο Ηράκλειο την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων – προσκύνημα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη παρουσία τοπικών αρχών, μαθητών πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 28ης  Οκτωβρίου 1940, με οργανωτή τη Περιφερειακή  Ενότητα Ηρακλείου.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης π. Νικηφόρος Κουνάλης, ενώ στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στεφάνι κατέθεσαν οι: Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Αντώνης Περισυνάκης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανόλης Καρτσωνάκης,  Διευθυντής  Α/θμιας Εκπαίδευσης Μανόλης Μπελαδάκης, Β/θμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Καραγιαννίδης, μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι σωμάτων Ελληνικού Οδηγισμού και Προσκόπων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης ανέφερε: «Σήμερα και αύριο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με σεβασμό και ταπεινότητα τιμούμε τους ήρωες του ΄40 που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Έχουμε ηθική υποχρέωση να τιμούμε την μνήμη τους, να σεβόμαστε τις παρακαταθήκες τους και να μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά τις αξίες και τα ιδανικά τους, διατηρώντας ταυτόχρονα το  εθνικό μας φρόνημα πολύ υψηλό. Καλούμε αύριο τους πολίτες να κατέβουν στο κέντρο και να παρακολουθήσουν την παρέλαση τιμώντας την σχολική κοινότητα αλλά και τα στρατευμένα παιδιά μας».  

Οι εορταστικές εκδηλώσεις την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο

ΩΡΑ  7:30

Οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων θα σημάνουν χαρμόσυνα και η φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου θα παιανίσει τον Εωθινό.

ΩΡΑ  8:00

Επίσημη Έπαρση της Σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

ΩΡΑ 10:30

Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Προσέλευση επισήμων και Αρχών.

Για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα μιλήσει η κ. Μαρία Γ. Πατραμάνη, φιλόλογος – Διδάκτωρ ιστορίας, Διευθύντρια Προτύπου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου.

ΩΡΑ 11:30     

Τελετή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Προσέλευση επισήμων και Αρχών στο χώρο του μνημείου.

1) Επιμνημόσυνη δέηση.

2) Κατάθεση Στεφάνων από τους:

-Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης

-Εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές Π.Ε. Ηρακλείου,   Ευρωβουλευτές  

-Περιφερειάρχη Κρήτης

-Δήμαρχο Ηρακλείου

-Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

-Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, ως εκπρόσωπο των Ενόπλων   Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

-Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης

-Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

-Πρόεδρο Δ.Ε. Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης

-Πρόεδρο Π.Ε.Δ.

-Διοικητή της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης

-Πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο   

-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηρακλείου-Ν. Λασιθίου

-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού

-Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας

-Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών

-Σύλλογο Αποστράτων Λ.Σ Κρήτης και Δωδεκανήσου

-Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας

-Πρόεδρο του τμήματος Ηρακλείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

-Σωματεία Μικρασιατών

-Αναπηρικές Οργανώσεις

-Εφεδροπολεμικές Οργανώσεις

-Αντιστασιακές Οργανώσεις που εδρεύουν στο Π.Ε. Ηρακλείου

3) Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών.

4) Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

5) Τέλος τελετής – Αποχώρηση επισήμων.

ΩΡΑ  12:00

Παρέλαση, από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, συνέχεια προς πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, οδό Έβανς (αριστερά μεγάλη Έβανς) και ολοκλήρωση στην Καινούρια Πόρτα-Καμάρες (Πύλη Ιησού), των ακόλουθων τμημάτων: Της Φιλαρμονικής του Δήμου, των Αναπήρων Πολέμου, Παλαιών Πολεμιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Σώμα Νοσηλευτικής, Σώμα Κοινωνικής Πρόνοιας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών–Διασωστών-Ναυαγοσωστών), της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών,  του Νομαρχιακού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες Ν. Ηρακλείου, του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, του Σωματείου Ποντίων ‘‘Εύξεινος Λέσχη’’ Ηρακλείου, του Συλλόγου Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου, του Συλλόγου Ν. Αλικαρνασσού «Η Αρτεμισία», του Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης, του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης, του Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Ηρακλείου, των Δημοσίων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων, των Ε.Ε.Ε.Κ., των Δημοσίων και Ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων, των ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (παράρτημα Ηρακλείου), του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ηρακλείου, των Στρατιωτικών Τμημάτων κατά την καθιερωμένη τάξη.

ΩΡΑ 17:30

Επίσημη Υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.   

Οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου διεξάγονται σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για τον κορωνοϊό COVID 19 και θα τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί