Επιστολή κόλαφος του Δικηγορικού Συλλόγου για τους 5 θανάτους κρατουμένων στη φυλακή Χανίων

Με επιστολή του κόλαφο για το καθεστώς λειτουργίας του καταστήματος κράτησης «Κρήτη 1» στην Αγιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία τη διενέργεια έρευνας για τους πέντε θανάτους κρατουμένων μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος, επανέρχεται σε προηγούμενο αίτημα του με το οποίο καλούσε τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών να παρέμβει για την πλήρη διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών, εφόσον υπάρχουν. Με δεύτερη επιστολή του, αποκαλύπτει τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων, τα οποία χαρακτηρίζει ως «αποθήκες ανθρώπων» που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Η επιστολή στάλθηκε στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, αλλά και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης και τον Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής έστειλε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων. Όπως σημειώνεται στην επιστολή «δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα στις Φυλακές Κράτησης Κρήτη 1 της Αγιάς Χανίων έχουμε πέντε θανάτους. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εντός των φυλακών. Πέντε κρατούμενοι που οδηγήθηκαν στις φυλακές της Αγιάς για να εκτίσουν την ποινή τους, οδηγήθηκαν από και δια των φυλακών στο θάνατο».

Γίνεται επίσης αναφορά στις συνθήκες κράτησης αλλά και στις συνθήκες εργασίας μέσα στη φυλακή. Όπως υπογραμμίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος «δεν είναι δυνατόν να είναι οι κρατούμενοι διπλάσιοι από τον αριθμό που έπρεπε να είναι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να είναι οι μισοί απ’ αυτούς που προβλέπεται».

Παράλληλα σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι το κατάστημα κράτησης Κρήτη 1 φιλοξενεί σε μόνιμη βάση περί τους επτακόσιους κρατούμενους, δεν διαθέτει γιατρό και ψυχολόγο. Γίνεται ακόμα λόγος για στοιβαγμένους κρατούμενους σε θαλάμους αλλά και για ένα εξαιρετικά κακό κλίμα μεταξύ διοίκησης και υπαλλήλων, με συνεχείς καταγγελίες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο «η Πολιτεία άμεσα πρέπει να επέμβει και να ενεργήσει τα νόμιμα και τα δέοντα. Διαφορετικά οι φυλακές κράτησης των Χανίων κινδυνεύουν να αναφέρονται με το όνομα άλλων φυλακών που προϋπήρξαν και έχουν μείνει στην ιστορία ως φυλακές «αποφυγής».

Οι 5 θάνατοι κρατουμένων

Στις 16 Σεπτεμβρίου, 45χρονος Γεωργιανός εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του σε κελί στο κατάστημα κράτησης «Κρήτη 1» στα Χανιά. Διακομίσθηκε στο νοσοκομείο ωστόσο ήταν ήδη αργά. Ο θάνατος του αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια.

Στις 28 Αυγούστου, 42χρονος κρατούμενος βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του. Είχε μόλις μεταχθεί από Ψυχιατρική Κλινική και λόγο της κατάστασης της υγείας του, επρόκειτο να γίνει μεταγωγή του στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε τα κορδόνια των παπουτσιών του προκειμένου να ετοιμαστεί για την μεταγωγή και όταν οι υπάλληλοι της φυλακής επέστρεψαν για να τον παραλάβουν, τον βρήκαν απαγχονισμένο.

Στις 3 Αυγούστου, 40χρονος κρατούμενος ο οποίος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο για χρήση εξαρτισιογόνων ουσιών, εξέπνευσε,προκαλώντας τότε την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων .

Στις 27 Ιουνίου, 26χρονος Αλγερινός κρατούμενος βρήκε φριχτό θάνατο όταν έβαλε φωτιά στα προσωπικά του αντικείμενα με αποτέλεσμα να υποστεί βαριά εγκαύματα και λίγο μετά να υποκύψει. Ο κρατούμενος βρισκόταν στο Πειθαρχείο. Εύλογα ερωτήματα προέκυψαν και τότε με αφορμή το γεγονός ότι ο 26χρονος είχε μαζί του εκτός από τα προσωπικά του αντικείμενα και αναπτήρα.

Ένας ακόμη θάνατος κρατουμένου είχε καταγραφεί την περασμένη άνοιξη.

«Αποθήκες ανθρώπων» τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου

Κόλαφος και η δεύτερη επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και για τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη,. Χαρακτηρίζεται ακατάλληλος ο χώρος και μάλιστα κάνει λόγω για «απόλυτο σκότος, απόλυτη υγρασία και δυσοσμία» ενώ αναφέρει ότι ο χώρος «είναι πολύ μικρός» για τη φιλοξενία μεγάλου αριθμού κρατουμένων.

Χαρακτηρίζει άθλιες τις συνθήκες κράτησης, διευκρινίζοντας πως «τα κρατητήρια είναι υπόγεια ενώ οι κρατούμενοι κοιμούνται πάνω σε τσιμεντένιες κατασκευές ύψους 50 εκατοστών». Στα κρατητήρια υπάρχουν αλλοδαποί που παραμένουν επί μήνες, μέχρι να περατωθούν οι διαδικασίες απελάσεώς τους.

Τα κρατητήρια «θυμίζουν κατακόμβες των πρώτων χριστιανικών χρόνων», τονίζεται στην επιστολή τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να έχουμε αποθήκες ανθρώπων». Υπογραμμίζει επίσης ότι οι κρατούμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους από μια πιθανή πλημμύρα και από μια ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Τέλος επισημαίνει ότι τα «κρατητήρια ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ σύμφωνα με τους στοιχειώδεις κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου να είναι υπόγεια. Δεν είναι δυνατόν στα Χανιά του 2022 να έχομε αυτά τα κρατητήρια της ντροπής».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί