Κτηματολόγιο: Να παραταθεί για τους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου ζητουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση των βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, με πρωτοβουλία Μαμουλάκη

Την αναγκαιότητα παράτασης των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο για τους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, αναδεικνύει με την κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή των Βουλευτών Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκου Ηγουμενίδη.

«Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, οι ουρές αναμονής αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, καθώς η δήλωση κάθε ακινήτου αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία που συχνά απαιτεί επαναληπτικές επισκέψεις» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Με δεδομένη και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, μεγάλος είναι ο αριθμός των πολιτών που διστάζει να προχωρήσει στη διαδικασία λόγω του υψηλού κόστους που απαιτείται καθώς για να προλάβει την προθεσμία πρέπει να απευθυνθεί σε ιδιώτες δικηγόρους και μηχανικούς. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η στελέχωση του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες, όπως και η ρεαλιστική παράταση των προθεσμιών των δηλώσεων για τους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου ώστε να διεκπεραιωθούν επιτυχώς οι δηλώσεις των ακινήτων.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η προθεσμία για τους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου είναι η 22α Νοεμβρίου 2022. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το ποσοστό των παραληφθέντων δικαιωμάτων για το βόρειο τμήμα του Νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, φτάνει μόλις το 16%, κάνοντας εκ των πραγμάτων αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας.

Προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Παράταση προθεσμιών για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο για τους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου»  

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου τόσο για τους κατοίκους εσωτερικού όσο και για τους κατοίκους εξωτερικού, σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, είναι η 22α Νοεμβρίου 2022. 

Ωστόσο, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, μέχρι σήμερα το ποσοστό των παραληφθέντων δικαιωμάτων για το βόρειο τμήμα του Νομού Ηρακλείου φτάνει μόλις το 16%. Συνεπώς, είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα σε ένα μήνα δηλαδή μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, οι ουρές αναμονής αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, καθώς η δήλωση κάθε ακινήτου αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία και συχνά απαιτούνται επαναληπτικές επισκέψεις προκειμένου οι πολίτες να προσκομίσουν τα απαιτούμενα συμπληρωματικά έγγραφα. 

Ταυτόχρονα, και με δεδομένη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, μεγάλος είναι ο αριθμός των πολιτών που διστάζει να προχωρήσει στη διαδικασία λόγω του υψηλού κόστους που απαιτείται καθώς για να προλάβει την προθεσμία πρέπει να απευθυνθεί σε ιδιώτες δικηγόρους και μηχανικούς. 

Με δεδομένο ότι η ταλαιπωρία των πολιτών οφείλεται σε διοικητική ανεπάρκεια λόγω της υποστελέχωσης των Κτηματολογικών Γραφείων. 

Με δεδομένο ότι το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου είναι επιβαρυμένο με δυσθεώρητο όγκο εργασίας και αδυνατεί εκ των πραγμάτων να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τους πολίτες.

Με δεδομένο ότι έχει ολοκληρωθεί μόλις το 16% των ακινήτων στο βόρειο τμήμα του νομού Ηρακλείου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός : 

1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να ολοκληρωθεί με ορθό τρόπο το Ελληνικό Κτηματολόγιο;

2. Προτίθεται να στελεχώσει περαιτέρω το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου με δικηγόρους, μηχανικούς και άλλες απαιτούμενες ειδικότητες, ώστε το τελευταίο να μπορέσει να ανταποκριθεί επιτυχώς στον όγκο των ακινήτων που απομένουν να καταγραφούν απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τους πολίτες από επιπλέον οικονομικά έξοδα; 

3. Θα προχωρήσει στην ανακοίνωση ρεαλιστικής παράτασης των προθεσμιών για τους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου ώστε να διεκπεραιωθούν επιτυχώς οι δηλώσεις των ακινήτων; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νίκος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί