Παρέμβαση των βουλευτών Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμη να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες του 2020 στον Ν. Ηρακλείου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για τις πλημμύρες του 2020 και για τους πληγέντες σε Χερσόνησο, Μάλια, Γούρνες και Ανάληψη Νομού Ηρακλείου που ακόμη δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις κατέθεσαν οι 3 βουλευτές του Νομού Ηρακλείου Νίκος ΗγουμενίδηςΣωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης.

«Παρόλο που έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια, ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις τους πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγη ώρα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί και τότε», τονίζουν οι βουλευτές στο κείμενο της κοινοβουλευτικής τους ερώτησης.

Αναφέρουν επίσης ότι ακόμη το υπουργείο δεν έχει αποζημιώσει όλους τους επιχειρηματίες για τις ζημιές του 2020 και περιμένουν με αγωνία τα χρήματα την ώρα που από την τσέπη τους έχουν πληρώσει για την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς και ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει εδώ και καιρό αποστείλει τους φακέλους στα αρμόδια Υπουργεία αλλά ακόμη να υπάρξουν αποζημιώσεις.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι η μη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες του 2020 αποτελεί κατάφωρη αδικία και προσβολή στους πληγέντες, αλλά και ταυτόχρονα εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης για τους προσφάτως πληγέντες στο Νομό Ηρακλείου από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Και ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

Πρώτον, για ποιο λόγο δεν έχουν μέχρι σήμερα, εδώ και δύο χρόνια, καταβληθεί στο ακέραιο και σε όλους τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2020 οι αποζημιώσεις για τους πλημμυροπαθείς του Νομού Ηρακλείου το 2020;

Δεύτερον, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την άμεση καταβολή αυτών των αποζημιώσεων;

Τρίτον, πότε θα καταβληθούν τα ποσά στους πρόσφατα πληγέντες από τη φονική πλημμύρα που έπληξε τους δήμους του Νομού Ηρακλείου;

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Ακόμη να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες του 2020 σε Χερσόνησο, Μάλια, Γούρνες, Ανάληψη Νομού Ηρακλείου».

Με την αφορμή την πρόσφατη φονική πλημμύρα που έπληξε τους δήμους του Νομού Ηρακλείου αναδεικνύεται η ολιγωρία της Κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα των αποζημιώσεων από την προηγούμενη πλημμύρα στο Δήμο Χερσονήσου. Παρόλο που έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια, ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις τους πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που είδαν την περιουσία τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγη ώρα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαν σημειωθεί και τότε. Οι περισσότεροι επαγγελματίες της περιοχής τονίζουν και σήμερα ότι ακόμη το υπουργείο δεν έχει αποζημιώσει όλους τους επιχειρηματίες για τις ζημιές του 2020 και περιμένουν με αγωνία τα χρήματα την ώρα που από την τσέπη τους έχουν πληρώσει για την αποκατάσταση των ζημιών. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει εδώ και καιρό αποστείλει τους φακέλους στα αρμόδια Υπουργεία αλλά ακόμη να υπάρξουν αποζημιώσεις. 

Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στα Μάλια όπου ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Περιφέρεια Κρήτης ανακοίνωνε πως στους καταγεγραμμένους πληγέντες θα δοθούν άμεσα 600 ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις για ζημιές στην οικοσκευή θα μπορούν να φτάσουν έως και τις 6.000 ευρώ. Κι όμως, ακόμη και σήμερα, μετά από δύο χρόνια δεν έχουν αποδοθεί οι αποζημιώσεις σε όλους τους δικαιούχους. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και για τους κατοίκους Γουρνών-Γουβών και στην Ανάληψη. 

Συγκεκριμένα, με την Υπουργική Απόφαση Αριθ. 13088 ΕΞ 2022 (ΦΕΚ 354/Β/3-2-2022), καθορίστηκε, 15 μήνες μετά τις πλημμύρες της 20ης έως 22ας Οκτωβρίου 2020 και της 6ης, 7ης, 8ης και 10ης Νοεμβρίου 2020, η διαδικασία επιχορήγησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα καταστροφικά φαινόμενα, στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης. Παρά το μέγεθος της καταστροφής, η ανωτέρω Υ.Α. επιχορήγησης των επιχειρήσεων προβλέπει ότι «η επιχορήγηση συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του Δημοσίου και είναι ίση με το 30% του συνόλου, της κατά περίπτωση εκτιμηθείσας ζημίας, από την αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας». Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας, καθώς σε άλλες Περιφέρειες της χώρας που έχουν επίσης πληγεί από ανάλογες φυσικές καταστροφές, η αποζημίωση φτάνει στο 55% των ζημιών. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το 30% των ζημιών που αποφασίστηκε για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Χερσονήσου, δεν έχει ακόμα καταβληθεί στις περισσότερες από αυτές και ενώ  έχουν περάσει 2 ολόκληρα χρόνια από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν τις καταστροφές.

Επειδή η μη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες του 2020 αποτελεί κατάφωρη αδικία και προσβολή στους πληγέντες, αλλά και εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης για τους προσφάτως πληγέντες στο Νομό Ηρακλείου από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Επειδή εκατοντάδες επιχειρήσεις του Δήμου Χερσονήσου επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2020.

Επειδή τα 2/3 των εν λόγω επιχειρήσεων δεν έχουν λάβει ακόμα τις προβλεπόμενες από την Υ.Α. αποζημιώσεις, 2 χρόνια μετά τις πλημμύρες.

Επειδή οι επιχειρηματίες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έχουν αναγκαστεί να καλύψουν από την τσέπη τους το κόστος της επισκευής των επιχειρήσεών τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο δεν έχουν μέχρι σήμερα, εδώ και δύο χρόνια, καταβληθεί στο ακέραιο και σε όλους τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2020 οι αποζημιώσεις για τους πλημμυροπαθείς του Νομού Ηρακλείου το 2020;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την άμεση καταβολή αυτών των αποζημιώσεων;
  3. Πότε θα καταβληθούν τα ποσά στους πρόσφατα πληγέντες από τη φονική πλημμύρα που έπληξε τους δήμους του Νομού Ηρακλείου; 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ηγουμενίδης Νίκος

Βαρδάκης Σωκράτης

Μαμουλάκης Χάρης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί