Ο υφυπουργός του Μητσοτάκη που δηλώνει ότι “η Τουρκία δεν κάνει κάτι παράνομο για να της επιβληθούν κυρώσεις”!

Σε μία επικίνδυνη δήλωση για τα εθνικά συμφέροντα προχώρησε ο Άγγελος Συρίγος, καθώς ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Τι και αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε πρωτοφανείς προκλήσεις και ακραία ρητορική, ο υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τη στάση του κάλυψε απόλυτα την Άγκυρα. «Η Τουρκία δεν έχει κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις» δήλωσε ο Άγγελος Συρίγος μιλώντας στον Real Fm.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής: «Απόφαση για κυρώσεις έχει ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρεις διαφορετικές συνεδρίες. Τον Μάιο του 2019, τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020. Το σώμα των κυρώσεων υπάρχει στη φαρέτρα της ΕΕ. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί υπάρχουν δύο θέματα:

Το ένα είναι η Τουρκία να κάνει κάποια παράνομη πράξη. Αυτή τη στιγμή η ρητορική της είναι τόσο επιθετική, δεν έχει κάνει όμως κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις. Το δεύτερο ερώτημα είναι οι κυρώσεις αυτή τη φορά να είναι αποτελεσματικές. Γιατί και την προηγούμενη φορά υπήρχαν πάνω στο τραπέζι αλλά ελήφθησαν εις βάρος κάποιων ήσσονος σημασίας αξιωματούχων του τουρκικού καθεστώτος. Είναι παντελός αδιάφορο αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε πια τη δυνατότητα -και όταν λέω “έχουμε”, εννοώ ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωπαϊκοί θεσμοί- να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση που τρίτα πρόσωπα στην Τουρκία, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εντοπιστούν να παραβιάζουν κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ρωσία. Αλλά αυτό δεν είναι δική μας απόφαση να την πάρουμε, είναι απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί