Συρίγος: «Δεν κάνει κάτι παράνομο η Τουρκία για να της επιβληθούν κυρώσεις»

“Η Τουρκία δεν έχει κάνει κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που βάζουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις»

Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, παρουσιάστηκε την Τετάρτη (19/10) σαν αυτόκλητος «συνήγορος» της Τουρκίας αφού δεν δίστασε να πει ότι η Άγκυρα «δεν κάνει κάτι παράνομο για να επιβληθούν κυρωσεις».

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Αντώνη Δελλατόλα κατά την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον «REAL FM 97,8» για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν θέτει το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, ο Άγγελος Συρίγος απάντησε: «Απόφαση για κυρώσεις έχει λήφθεί από την Ε.Ε. σε τρεις διαφορετικές συνεδρίες, τον Μάιο του 2019, τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2019 και τον Ιανουάριο του 2020».

Ακόμα, το μέλος της κυβέρνησης πρόσθεσε: «Το σώμα των κυρώσεων υπάρχει στη φαρέτρα της Ε.Ε.. Για να μπορέσει να εφαρμοστεί, υπάρχουν δύο θέματα, το ένα είναι η Τουρκία να κάνει κάποια παράνομη πράξη. Αυτή τη στιγμή, η όλη ρητορική της Τουρκίας είναι τόσο επιθετική, δεν έχει κάνει όμως κάποια πράξη που να παραβιάζει τους κανόνες που θέτουν σε εφαρμογή τις κυρώσεις».

Εν συνεχεία, ο Άγγελος Συρίγος σημείωσε: «Το δεύτερο ερώτημα είναι οι κυρώσεις, αυτή τη φορά, να είναι αποτελεσματικές, γιατί και την προηγούμενη φορά υπήρχαν πάνω στο τραπέζι, αλλά ελήφθησαν εις βάρος κάποιων ήσσονος σημασίας αξιωματούχων του τουρκικού καθεστώτος, είναι παντελώς αδιάφορο αυτό. Οπότε κυρώσεις υπάρχουν ως σώμα στη φαρέτρα της Ε.Ε.».

Πάντως, επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου έγιναν μόλις μία ημέρα μετά τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από την Τουρκία με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι «έχουμε πια τη δυνατότητα -και όταν λέω “έχουμε”, εννοώ ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωπαϊκοί θεσμοί- να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση που τρίτα πρόσωπα στην Τουρκία, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εντοπιστούν να παραβιάζουν κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ρωσία. Αλλά αυτό δεν είναι δική μας απόφαση να την πάρουμε, είναι απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών».

Δείτε: Κατώτερος των περιστάσεων για τις τουρκικές προκλήσεις ο Κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί