Αλ. Τσίπρας: Τα προγράμματα των νεοφιλελευθέρων κυβερνήσεων φέρνουν τις κοινωνίες όλο και πιο κοντά στην δυστοπία

“Ανάγκη να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις”

Δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από την άμεση μείωση των ανισοτήτων υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην κεντρική πολιτική συζήτηση του 6ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ των Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων, το οποίο φέτος έχει τίτλο: «Για την ειρήνη, την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε ότι τα προγράμματα των νεοφιλελευθέρων κυβερνήσεων φέρνουν τις κοινωνίες όλο και πιο κοντά στην δυστοπία, σε αντίθεση με τις ιδέες της αριστεράς που όπως είπε είναι συνυφασμένες με την κοινή λογική.

«Εμείς πριν 7 χρόνια θελήσαμε να σταματήσουμε την λιτότητα σε μία μικρή χώρα της Ευρώπης και να βάλουμε τους πλούσιους να πληρώνουν και όχι τους φτωχούς. Μας είπαν ότι θα καταστρέψουμε την οικονομία, θα διαλύσουμε το ευρωπαϊκό νόμισμα. Και σήμερα βλέπουμε μία κυβέρνηση σε μία πολύ μεγαλύτερη χώρα (σ.σ. Βρετανία) καταστρέφει την οικονομία γιατί κάνει το αντίθετο. Προωθεί τερατώδεις φοροαπαλλαγές στον μεγάλο πλούτο. Μας λένε ότι τα δικά μας προγράμματα είναι ουτοπία. Όταν όμως τα δικά τους προγράμματα μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στην δυστοπία, τότε τόσο περισσότερο αποδεικνύεται ότι οι θεμελιακές μας ιδέες για την οργάνωση μίας κοινωνίας είναι πια συνυφασμένες με την κοινή λογική και όχι ουτοπία» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα του φόρουμ να στείλει ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα «όχι μόνο σε σχέση με τη Ρωσία αλλά και με την Τουρκία, η ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις και να επανέλθουμε στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Στη συζήτηση συμμετέχουν αρχηγοί κομμάτων και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων οι Martina Anderson, εκπρόσωπος του ιρλανδικού Sinn Féin στην Ευρώπη, Heinz Bierbaum, πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Udo Bullmann, ευρωβουλευτής του SPD και πρ. πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, Yolanda Díaz, υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Mary Lou McDonald, πρόεδρος του Sinn Féin, Anna Pic, εθνική γραμματέας υπεύθυνη για τον Ευρωπαϊκό Τομέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και Aurélie Trouvé, πρόεδρος της συνέλευσης της συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων της Γαλλίας (NUPES), υπό την προεδρία του συντονιστή του Φόρουμ, Pierre Laurent.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί